25 august 2021

Valorile României s-au raportat multe veacuri în primul rand la pădurile sale. Chiar şi în acest veac au supravieţuit câteva zone magice vizitate de printul Charles, apreciate şi dorite de mari personalităţi ale lumii. Dar tot în acest veac, chiar începând imediat din 1990, despăduririle, distrugerile pădurilor au făcut din România o ţintă pentru hoţii, escrocii, asasinii de prin toată lumea.

Guvernanţii au dormit (sau au luat partea lor de bacşiş), societatea civilă a mormăit în şoaptă, presa, cu puţine excepţii, şi-a luat porţia de publicitate ca să tacă, iar pădurile (zone minunate din centrul Transilvaniei, din Bucovina, Maramureş, Oaş, Valcea, Braşov, Sibiu, Prahova, Vrancea, dar şi Teleorman, Ialomita, Galaţi, Braila, Tulcea, Mehedinţi, Gorj, Dolj. Călăraşi şi chiar  împrejurimile Bucureştiului) au fost desfigurate sau de-a dreptul distruse.

De ceva vreme încoace, hoţii de lemne îi bat sau chiar ucid pe pădurari. Se tot vorbea de o politie specializată pentru păduri. Fosta Paza Contractuala din vremea comunismului (dată fiind culoarea uniformelor lor, poporul le zicea „tăvăliţi în c...cat”) s-a transformat în Poliţie Locală şi, cu excepţiile de rigoare desigur, adună complici în uniformă ai hoţilor de tot felul. E plină Piata Bucur Obor de ei (împart cu ţiganii care ocupă tarabele ce ar fi trebuit să fie date producătorilor agricoli reali), au maşini care ţiuie şi consumă benzină în timp ce cară şpăgile, dar nimeni nu i-a vazut acţionând ca poliţişti reali. Aşa se întâmplă şi în zona silvică. Iar pădurarii care-şi fac treaba sunt ucişi.

E absolut normal ca pădurarii să aibe şi o pregătire militară mai accentuată şi să poată solicita eficient prezenţa poliţiei atunci când e nevoie. Mai mult, să aibe unde anunţa (la nivel judeţean, dar şi naţional) că au chemat poliţia pentru ca onorabila conducere a MAI să verifice dacă distinşii poliţişti din zonele silvice nu sunt frătiori cu infractorii.

In ceea ce ne priveste, vom publica tot ce primim de la Romsilva, care nu e doar o companie economică de stat, e o instituţie esenţială, vom face ce putem ca şi diaspora sa intervină.

Recunosc că am şi un interes personal. Un interes sentimental, bunicul meu Sandu Voican a fost pădurar, apoi brigadier silvic la Fumureni-Drăgăşani. In copilărie mi-a povestit multe despre ce şi cum făceau pădurarii să apere pădurile. Inclusiv cum trăgeau.

Constantin DUMITRU



Romsilva organizează licitațiile pentru valorificarea lemnului doar în sistem online

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva organizează, începând cu luna august, licitațiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat doar printr-o platformă online, utilizată de Direcția Silvică Suceava încă din luna mai a acestui an.

La licitațiile organizate de Romsilva prin platforma informatică vor fi oferiți în perioada următoare 1.125.000 metri cubi lemn pe picior, adică lemnul care urmează să fie exploatat din pădurile de stat de către firmele atestate, precum și 75.000 metri cubi de lemn fasonat.

Platforma de licitații online prezintă mai multe avantaje, între care asigurarea unei transparențe mai mari, număr de participanți nelimitat, echidistanță și condiții concurențiale sporite pentru toți agenții economici atestați și, nu în ultimul rând, reducerea birocrației.

De asemenea, platforma informatică reprezintă și un instrument util pentru managementul Romsilva, prin prelucrarea și analizarea rapidă a datelor putând fi stabilite sortimentele solicitate de piață, precum și tendințele de pe piața lemnului.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva pune pe piață anual circa 9,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, din care 6,5 milioane metri cubi ca lemn pe picior, masa lemnoasă care urmează a fi exploatată din păduri, și 3 milioane metri cubi ca lemn fasonat.

În actualul context economic și legislativ, Romsilva va crește gradual ponderea valorificării lemnului fasonat, iar de la 1 ianuarie 2023 ponderea lemnului fasonat, exploatat prin resurse proprii sau prin contracte de prestări servicii, va fi de 50% din volumul total de masă lemnoasă pus pe piață din pădurile proprietatea publică a statului.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional. (BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR - ROMSILVA)
ROMSILVA trebuie tratată ca o instituţie
Romsilva adoptă măsuri suplimentare pentru prevenirea și stingerea incendiilor în fondul forestier

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și stingerea incendiilor în fondul forestier administrat, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei prelungite, a creșterii activității turistice și a intensificării activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

Astfel, a fost instituit serviciul de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere, sunt actualizate planurile de alarmare și mobilizare a forțelor de intervenție în caz de incendiu și sunt intensificate acțiunile de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum și a traseelor frecventate de turiști.

De asemenea, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, sunt întreținute liniile izolatoare, colnicele și șanțurille de minim sanitar.

Personalul silvic va intensifica și campania de informare a turiștilor, a angajaților firmelor de exploatare și a deținătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale și a nu lăsa focul nesupravegheat.

În primele șase luni ale acestui an, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva s-au înregistrat 98 de incendii, care au afectat o suprafață cumulată de 553,8 hectare.

Menționăm că toate suprafețele administrate de Romsilva care au fost afectate în anii trecuți de incendiile de pădure au fost refăcute prin lucrări de regenerare a pădurilor.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional. (BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR - ROMSILVA)
Alte peste două mii de hectare de păduri Romsilva au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine


Încă 2.227,16 hectare de păduri de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, în urma proiectului lansat  anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea de noi suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine și realizarea studiilor de fundamentare.

Au fost identificate 1.831,16 hectare de păduri de stat administrate de Direcția Silvică Argeș și alte 396 hectare păduri de stat administrate de Direcția Silvică Prahova, aceste păduri îndeplinind criteriile de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine.

Pădurile respective sunt administrate de ocoalele silvice Aninoasa, Domnești, Mușătăști și Vidraru în județul Argeș și ocoalele silvice Azuga, Doftana și Sinaia în județul Prahova.

Până în acest moment, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine au fost introduse 60.911,87 hectare de păduri, din care 46.535,5 hectare, adică 76,4%, sunt păduri proprietatea publică a statului, fiind administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.

Prin introducerea acestor suprafețe în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, aceste păduri valoroase vor beneficia de o protecție strictă.

Procesul de identificare și includere a pădurilor în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine este unul continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional. (BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR - ROMSILVA)