Instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României implica măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată şi din partea fiecărui cetăţean pentru prevenirea contaminării și a răspândirii coronavirusului.

În acest articol este prezentată o măsură foarte simplă, deosebit de eficientă și care este la îndemâna fiecărui cetăţean pentru prevenirea contaminării și a răspândirii coronavirusului.

Procedura este următoarea:

1. Se ia o bucată de lavetă cât mai absorbantă (spre exemplu, de prosop flauşat), fiind suficientă și cu o suprafaţă de circa 80 - 100 de centimetri pătraţi.

2. Aceasta se umezeşte într-o soluţie cu dezinfectant care să aibă și efect virucid, de combatere a viruşilor. Pe ambalajul unora dintre dezinfectanţi este menţionat chiar coronavirusul (Ministerul Sanatatii ar trebui sa reactioneze fata de negustorii care pretind ca deja au produse care elimina coronavirusul)

3. Această lavetă se păstrează, în buzunar sau în geantă, într-o pungă de plastic cât mai bine învelită pentru a asigura păstrarea umezelii.

4. Cu această lavetă se şterg mâinile după atingerea oricărei suprafeţe cu risc de contaminare cu coronavirus.

5. Spre deosebire de obişnuitele „şerveţele umede”, care trebuie aruncate după prima folosire (din cauză că nu conţin dezinfectantul specific), lavetele cu dezinfectant se pot folosi de mai multe ori în cadrul unor deplasări.

6. Ajuns acasă, dacă laveta respectivă a fost folosită de mai multe ori, sau s-a evaporat dezinfectantul, aceasta se poate spăla, iar după uscare se poate îmbiba din nou cu dezinfectant și folosi din nou.

7. Trebuie folosiţi numai dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Foarte important este a se reţine faptul că „spirtul medicinal” nu are efect biocid, de combatere a coronavirusului.

8. Mai pe înţelesul omului de rând, prezint și următoare explicatie.

Să considerăm că am atins cu mâna (fie și pe un centimetru pătrat, sau chiar și mai puţin) o suprafaţă plină (pătată) cu ulei industrial sau vopsea proaspătă.

Dacă vom şterge această pată de pe mână cu un „şerveţel umed” obişnuit, nu numai că nu se va lua vopseaua de pe mână, dar chiar mai mult se va împrăştia.

Dacă vom şterge această pată de pe mână cu o „lavetă umezită cu diluant”, vopseaua va dispărea de pe mână (mâna rămânând curată).

După folosire, închisă bine, această lavetă se poate folosi, cu efect maxim, de mai multe ori atâta timp cât aceasta mai păstrează diluant în ea.

În cazul în care o persoană ştie că va veni în contact cu un număr mare de suprafeţe pline cu ulei, ceea ce face ca laveta să-și piardă din diluant, o asemenea persoană poate să-și ia o sticluţă cu diluant pe care să o folosească pentru reîmprospătarea lavetei, respectiv pentru folosirea eficientă a  acesteia într-un număr mult mai mare de cazuri.

Printr-o asemenea măsură, care este foarte simplă, deosebit de eficientă și care este la îndemâna fiecărui cetăţean, foarte multe persoane pot preveni contaminarea și răspândirea coronavirusului prin contactul cu diferite suprafeţe.


Masuri pentru combaterea stresului la cei obligaţi să stea în casă

Instituirea stării de urgență  impune ca peste 6 milioane de persoane, în special pensionari, să stea închişi în casă o perioadă mare de timp,  chiar și mai multe luni.

O asemenea situaţie poate avea consecinţe dintre cele mai grave, precum stres, depresii, demenţe etc., pentru aceste persoane în cazul în care Guvernul nu va adopta unele măsuri prin care să se contribuie la prevenirea producerii unor asemenea numeroase tragedii.

În urma unui studiu efectuat cu mai mult de 1600 adulți în vârstă de peste 65 de ani, Jennifer Heisz, profesor asistent la departamentul de kineziologie de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a declarat că (sublinierea îmi aparţine) „inactivitatea poate anula complet efectele protectoare ale unui set sănătos de gene”.

Numeroase alte studii au ajuns la concluzia că  lipsa exercitiului fiyic si mintal pe perioade îndelungate (începând chiar și de la câteva săptămâni), poate cauza creșterea riscului de depresii și/sau de demenţă.

În cele ce urmează prezint unele propuneri pe care consider că Guvernul trebuie să le ia de urgenţă pentru ca programele posturilor publice de televiziune și de radio să contribuiela uşurarea vieţii milioanelor de oameni, cei mai mulţi pensionari, care trebuie să stea „închise în casă”pentru mai multe săptămâni (deocamdată).

Pe perioada instituirii stării de urgență în România, Guvernul trebuie să dispună adaptarea programelor de televiziune și de radiopentru a evita ca o mare parte dintre cele peste 6 milioane de persoane, care trebuie să stea „închise în casă”, să nu fie supuse riscului de a cădea în stres, în depresii și/sau în demenţă.

Programele de umor de la televiziuni și de la radiouri, care i-ar ajuta să râdă pe milioanele de oameni închişi în casă  ar fi o excepţională modalitate practică, eficientă şi simplă, de a reduce stresul din viaţa lor, de a nu cădea în depresii și/sau în demenţă, deci de a evita producerea unor situaţii tragice.

Râsul este de mult timp recunoscut pentru calităţile sale benefice:te poate ajuta să faci faţă unui stil de viaţă stresant, relaxează, vindecă, creste imunitatea şi creativitatea etc. Studiile ştiinţifice au dovedit că o oră de râs,de umor, cu stări emoţionale asociate cu amuzamentul, întăreşte sistemul imunitar, combate stresul, te face să te simţi mai bine ore întregi în legătură cu tine şi cu cei din jurul tău.

Este de datoria (și chiar și în interesul) și a televiziunilor private de a-și adapta programele în acest sens, dacă acestea se  gândesc nu numai la profiturile lor, ci și la sufletul, la sănătatea și la viaţa a peste 6 milioane de  oameni care trebuie să stea „închişi în casă multe săptămâni”.

Conf. univ. dr. N. Grigorie Nicolae  Lăcriţa
Reactii la Coronavirus
Masuri simple şi eficiente contra coronavirusului
Back
Next
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!