T.B.: O întrebare inevitabilă: cum raspunde MIDAS cererilor provocate de pandemia actuală?

D.P.: Am creat de curând o linie nouă de fabricaţie pentru noile modele, crescând capacitatea de producţie la peste 1000 aparate lunar. Majoritatea elementelor si componentelor acestor aparate sunt fabricate în România, preponederent chiar la compania MIDAS, cu excepţia generatoarelor care sunt marca Philips si Osram Din cei circa 300  specialisti care lucrează la MIDAS (între care e posibil sa vina, dupa absolvire, si unii dintre actualii studenti de la Iasi pe care i-ati invocat), peste 40 lucrează în fluxul de fabricaţie şi asamblare a componentelor, de la prelucrarea plăcilor electronice până la cea a subansamblelor metalice.

Tot ce facem se produce sub certificarea managementului calităţii ISO 9001 - 2015 acordat de TUV Reinald Germania.

Avem si pieţe tradiţionale pentru export pentru care comenzile sunt intr-o crestere foarte mare.

Evident, prioritate au clientii nostri tradiţionali, dar încercăm să răspundem cât mai repede cerinţelor tuturor clienţilor, bineînţeles  în ordinea în care ne solicită.

T.B.: Concret, de ce trebuie să ţii cont când achiziţionezi o lampă pentru suprafeţe sau un aparat pentru dezinfecţia aerului?

D.P.: Noi fabricăm la MIDAS o gamă largă de aparate ale căror caracteristici se pot adapta la marea majoritate a spaţiilor de lucru din cabinete medicale,  saloane de spital, holuri şi alte spaţii publice.

Aparatele pentru dezinfecţia aerului sunt caracterizate în primul rând de debitul de aer măsurat în mc/oră dar şi de puterea generatoarelor. Aparatele pentru dezinfecţia suprafeţelor sunt caracterizate, de asemenea, de puterea generatoarelor dar şi de lungimea lor. Astfel, există aparate cu tuburi cu lungimea de 1 m şi o putere de 30 W pretabile pentru locuri unde se pune problema funcţionării de lungă durată şi pentru suprafeţe aflate la distanţă, cum ar fi holuri sau alte spaţii publice, dar există şi aparate cu aceeaşi putere dar lungimea de 50 cm, pretabile pentru funcţionarea  pe termen scurt şi în apropierea suprafeţei de dezinfectat, cum ar fi cabinetele medicale.

Fiecare dispozitiv pe care îl fabricăm, de la 8 până la 33 Watt şi de la 45 până la 600 mc/oră, are în fişa tehnicîă aceste caracteristici şi recomandări de utilizare.

Interviu realizat de Constantin DUMITRU
Pentru mai multe detalii, accesati pagina www.midasexpert.ro
15 mai 2020
Dl dr ing Dan Pavunev, directorul general al firmei Midas & Co, oferă o imagine sintetică a efectelor razelor ultraviolete asupra  microorganismelor si in special  asupra virusurilor si, pe cale de consecinţă, a  functionarii dispozitivelor si aparatelor concepute de compania pe care o conduce,  ale carei unitati de  productie  din Romania se afla la Urziceni.

Produsele fabricate la Urziceni se  distribuie in toata tara si sunt  exportate de multă vreme in ţările importante ale lumii. Inevitabil, pandemia actuală a crescut urias cererea pentru produsele MIDAS. Important este insa că, dincolo de crize mai usor sau mai greu trecătoare, unităţile medicale, spaţiile care adună lume multă (hoteluri, restaurante, scoli, universităţi, magazine, săli de spectacole etc dar si locuinţele) sa se doteze corespunzător cu utilaje de purificare a aerului. Motiv pentru care MIDAS este si o soluţie si o provocare

Top Business: Razele ultraviolete pot fi o solutie eficientă si pentru evitarea infectiilor cu Covid 19 ?

Dan Pavunev: Este bine cunoscut faptul ca razele ultraviolete sunt eficiente in combaterea virusurilor si bacteriilor din mediul inconjurator. Studiul recent DHS (US Department of Homeland Security) prezentat la Casa Albă confirmă faptul că razele UV afectează materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 și-l dezactivează rapid.  Alte studii internationalelegate de combaterea virusului SARS au confirmat, de asemenea, ca dezinfectia cu UV este extrem de eficienta împotriva altor virusuri periculoase, cum ar fi cele ce provoaca  Ebola, Gripa Aviara, Gripa Porcina, precum și impotriva multor bacterii dăunătoare.  Asadar, dezinfectia prin UV este un instrument complementarputernic pentru a adăuga un alt nivel de dezinfectie protocoalelor existente, cum ar fi igiena, spălarea mâinilor și curățarea.

Asociația Internațională de Ultraviolete (IUVA) consideră că tehnologiile de dezinfecție UV pot juca un rol important de reducere a transmiterii virusului care cauzează COVID-19, SARSCoV-2, pe baza datelor actuale de dezinfecție și dovezi empirice.
SARS-CoV-2, H5N1, H1N1 combatute extrem de rapid si eficient prin radiatii ultraviolete
In România, există soluţii reale pentru prevenirea infectiilor
Aparatele si dispozitivele tip MIDAS An Air sunt  solicitate acum  in toata Europa,
declara Dr.Ing.Dan Pavunev, conducatorul  companiei din Urziceni
Midas An Air 3040
Midas An Air 12015
T.B.: Va rugam sa prezentati pe scurt, pentru cititorii nostri, dispozitivele de dezinfectie cu rdiatie UV

D. P.: Radiatia ultravioletă (UV) cu lungime de undă mai mică de 300 nanometri este extrem de eficientă în distrugerea microorganismelor. Cea mai eficientă gamă de dezinfectieUV este banda C. In acest interval - între 200nm și 280nm - se produc lampi generatoare UV la o lungime de undă de 253,7nm, frecventa la care radiatia  este cel mai bine absorbita de acizii nucleului microorganismelor
Din punct de vedere al functiei realizate dispozitivele de dezinfectie  cu radiatie UV sunt  in principal de doua tipuri si anume: pentru dezinfectia aerului respectiv pentru dezinfectia suprafetelor.

Constructiv, dispozitivele din prima categorie aduc aerul in interiorul lor, acolo unde se afla generatoarele UV  producand astfel dezinfectia sa. In genereal, solutiile constructive din aceasta categorie permit utilizarea acestor aparate cu personalsau pacienti in incapere.In functie de modul in care radiatia din interiorul aparatului ‘’ataca ‘’aerul tranzitat, producatorii se diferentiaza prin solutii constructive. Spre exemplu, aparatele Midas An Air folosesc un sistem patentat de oglinzi elipsoidale care ofera avantajul concentrarii  radiatiei de la cele 2 generatoare amplasate in focarele  oglinzilor, oferind astfel puteri foarte  mari raportate la cm patrat. Energia astfel  transferata microrganismelor este suficient de mare chiar si la debite insemnate ale aerului.

Dispozitivele din cealalta categorie, pentru dezinfectia suprafetelor , sunt construite cu generatoare de ultraviolete montate in carcase metalice semideschise, fixate in general pentru mai multa flexibilitate a utilizarii pe suporti mobili,  a caror radiatie ‘este transmisa direct catre suprafetele de dezinfectat ( mese de lucru, scaune pacient sau din salile de asteptare, etc).Bineinteles ca, intr-o masura mai mica, ele actioneaza  cu efect germicid si asupra aerului din dreptul lor, dar caracteristica principala este ca nu trebuie sa  functioneze cu pesonal sau pacienti in incaperea in care sunt amplasate.

Radiatia generatoarelor de ultaviolete ataca violent retina  si  pielea. De aceea, producatorii cauta solutii ingenioase pentru a elimina  acest risc  folosind solutii constructive care contin senzori de prezenta, timere sau comenzi de la distanta, de exemplu,  prin WI FI.Dispozitivele Midas SU contin,  alaturi de senzor de prezenta, si  buton de start cu timmer de pornire, contor electronic al numarului de ore de functionare dar si optional comanda de la distanta  prin WI FI.

Un parametru important al lampilor generatoare de UV este numarul de 9000 de ore de functionare. De aceea, toate tipurile de dispozitive si aparate care le utilizeaza, trebuie sa aiba contor electronic al  acestui numar si functia de preavertizare la apropierea acestui numar.Spre exemplu, aparatele tip Midas An Air si Midas SU   avertizeaza  apropierea pragului de 9000 de ore cu 1000 de ore inainte de atingerea acestuia.

T.B.: Exista preocupari in toata lumea, inclusiv in România (recent am vazut că idei  afirmate la Salonul International de Inventica de la Iasi, unde au fost prezentate aparatele MIDAS acum mai bine de un deceniu sunt reluate de profesori si studenţi ieseni) pentru crearea si perfectionarea aparatelor care pot dezinfecta si preveni infecţiile. Ce caracterizeaza aparatele si dispozitivele  MIDAS ?

D.P. : De aproximativ 20 de ani, produse in Romania,aparatele si dispozitivele tip  MidasAnAir si Midas SU ofera solutii  de siguranta si incredere in toate mediile de lucru. Solutiile constructive ale produselor de serie  din ambele categorii , pentru dezinfectia aerului si a supratetelor, acopera aproape toata gama de necesitati din spitale, cabinete  medicale, birouri sau centre de cosmetica .Midas construieste si sisteme  pentru linii de productie din  industria alimentara  oferind astfel produse dezinfectate sigure inainte de ambalare. Evident, avem clienti si dintre persaoanele care vor sa plaseze aceste dispozitive in locuintele lor.

Zilnic, zecile de mii de unitati de dezinfectie  tip Midas An Air, dezinfectează milioane de metri cubi de aer in unitati sanitare, spitale, cabinete medicale si stomatologice din intreaga tara, dar si din tari importante din Europa, conferind siguranta atat personalului medical cat si pacientilor.
Din categoria dispozitivelor MidasAnAir pentru dezinfectia aerului , cele mai cunoscute sunt  modelele  Midas An Air 3040  si Midas An Air 12015  realizate in diverse variante , cu debite intre 50 si 500 mc/h.

Din categoria dispozitivelor de dezinfectie  a suprafetelorcele mai cunoscute modele sunt dispozitivele MidasSu 215 , 130 sau 255 prevazute  in noile variantecu automatizare, contor electronic si sistem de siguranta a persoanelor. Sunt dotate cu sistem mobil de inox , pentru a raspunde cat mai multor nevoi
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business                                             
Anul XXVIII, nr. 5 (146) Mai 2020
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business
Anul XXVIII, nr. 5 (146) Mai 2020
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business                                             
Anul XXVIII, nr. 5 (146) Mai 2020