Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Publicatie de informatie medicala si educatie sanitara editata de
Asociatia Acceleratori
ai Performantei
Grupul de presa
Anul XXVII,
nr. 11 (139)
Noiembrie 2019
Editor general
Constantin DUMITRU
Consiliul Stiintific
Prof.Univ.Dr.
Vasile ASTARASTOAE
Prof.Univ.Dr. Mircea
BEURAN
Prof.Univ.Dr. Vasile LASCAR
Consilieri
George Enescu,
presedinte Austromed
Sef Lucrari Dr. Alexandru
Bogdan Vitalaru
Consultanti
Cornelia Boanta, Ionel Luca,
Psih. Mihai Precup
Redactia
Adela Stoian -
redactor sef adjunct
Redactori de rubrica
Psiholog Mihaela Frasila
Dr. Morel Rosenthal
top.mrosenthal@yahoo.com
Cornelia Stanciu
Geta Torok
Redactori:
Iulian Fagaraseanu
Iuliana Surescu
Contact:
Tel: 0720 026 609
Email:
curierul.sanatatii@yahoo.com
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr. 11 (898) Noiembrie 2019
Curierul Sanatatii
Din aceeasi
categorie
Cristian Busoi,
a participat
la audierea viitorul
comisar european,
responsabil cu Sanatatea
Clinica Stomatologica
fara durere!

Administrator stomatolog
dr Luminita Beceanu

Casa Nationala a Asigurarilor
de Sanatate  asigura tratamentul 
tuturor bolnavilor cu amiotrofie musculara spinala
In octombrie a.c., la invitatia Presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, a avut loc o intalnire cu pacientii si reprezentantii asociatiilor de pacienti care sufera de amiotrofie musculara spinala (AMS). Presedintele CNAS i-a asigurat pe cei prezenti ca principala sa misiune este de a asigura tratamentul necesar pentru toti bolnavii, indiferent de afectiune, in mod nediscriminatoriu si in limita bugetului disponibil: „Continuam demersurile necesare pentru a asigura accesul pacientilor cu AMS la  tratament. Nu modificam protocolul terapeutic, el ramane acelasi si va asigura tratament egal pentru adulti si pentru copii. Sigur ca exista o prioritizare pentru copii, pentru ca si din studiile clinice ale medicamentului reiese ca rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat tratamentul este acordat mai devreme, la inceputul bolii, cu cat varsta este mai mica”.

In acest sens, prin Ordin de Presedinte, a fost infiintata comisia de experti CNAS pentru tratamentul AMS pentru adulti si copii, care pana la finalul lunii va elabora criteriile de prioritizare a bolnavilor cu diagnosticul confirmat, urmand ca acestea sa fie postate in transparenta decizionala pe site-ul CNAS.

Dupa aprobarea acestor criterii, comisia va proceda la prioritizarea celor 77 de pacienti cu diagnosticul confirmat, precum si a celor care constituie urgenta medicala, conform recomandarilor medicului curant. Dosarele analizate vor fi anonimizate, iar reprezentanti ai pacientilor cu AMS vor avea calitatea de observatori ai activitatii comisiei de experti.

Pana la data de 1octombrie 2019 a fost acordat tratamentul decontat din FNUASS pentru  67 de pacienti cu AMS, din care astazi se afla in terapie 64. Pe listele de asteptare sunt inregistrati alti 77 de pacienti care au nevoie de tratament cu medicamentul nusinersen.

Costul tratamentului pentru un bolnav in primul an de terapie este de 445.000 euro, iar costul tratamentului pentru restul vietii este de 225.000 de euro pe an.

In 2019 fondurile alocate Programului National de tratament pentru boli rare sunt in valoare de 277,33 milioane lei, din care 68,80 milioane lei (25% din bugetul alocat pentru intregul program) este destinat pentru tratamentul AMS.

CNAS a solicitat fondurile necesare pentru asigurarea tratamentului tuturor bolnavilor cu AMS, atat la rectificarea bugetara care va avea loc, cat si la estimarea bugetului pentru anul 2020. Totodata, in nota de fundamentare a bugetului pentru anul 2020 au fost prevazute fonduri si pentru pacientii care vor fi diagnosticati anul viitor. (Biroul de presa al CNAS)

O sursa profesionista de dispozitive  medicale

AGENT MEDICAL