România are buget
12 martie 2021

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2021 a fost adoptat  de Parlament în forma transmisă de Guvern, coaliția de guvernare neacceptând niciun amendament din partea opoziției.

PSD a împărțit păpuși, iar premierul Cîțu i-a invitat pe membrii opoziției să își noteze datele bugetului ca să înțeleagă. Printre alte amendamente propuse, PSD a depus un amendament la Legea bugetului prin care Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să împrumute CEC Bank cu 1,4 miliarde de lei pentru creșterea solvabilității băncii de stat. Totodată, șefii AUR au vrut să taie bugetul SRI cu aproape 300 milioane lei, dar nu i-a susținut  nici propriul reprezentant din Comisia de control al activității Serviciului. Ministerul Sănătății va avea fonduri semnificativ mai reduse în 2021, comparativ cu anul trecut, potrivit proiectului de buget aprobat de Guvern, în timp ce alte ministere vor primi fonduri majorate, printre acestea fiind Agricultura, Transporturile și Munca. Resursele alocate pentru Ministerul Educației cresc ușor în acest an.

Măsurile incluse de Guvern în bugetul de stat pe anul 2021 prevăd înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în sectorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber. Companiile de stat cu pierderi nu vor primi subvenții de la buget decât în urma prezentării unor planuri de restructurare. 

Premierul Cîțu a declarat, după adoptarea proiectului de buget în Guvern, că în acesta a fost inclus un articol care prevede ca la jumătatea anului să aibă loc evaluarea execuției bugetare și la ministerele unde execuția bugetară nu este cea planificată,  pot fi reduse sumele alocate.

Administrația prezidențială are prevăzute fonduri în stagnare, în timp ce SRI, STS și SIE beneficiază de credite de angajament majorate semnificativ.

Premierul Florin Cîțu a anunțat anterior că deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,2% din PIB.

Investițiile ar urma să crească la aproape 61 miliarde de lei, executivul țintind ca aprox 60% să aibă ca sursă fondurile europene și restul de 40% fonduri bugetare. Anul trecut, investițiile au totalizat 53,2 miliarde de lei, în creștere cu 9,5 miliarde lei față de anul anterior.
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!