14 septembrie 2023

1.Atitudinea fata de economisire si impactul asupra economiei

Se cunosc profund si in detalii mecanismele economice in stransa legatura cu cele financiare, ele fiind doua notiuni perfect studiate si stapanite cu desavarsire de corifeii stiintelor economice .

De la formele primare cand pe bancile unei scoli educatorii descopera si dezvolta notiunile economice primare pana la amfiteatrele universitare sau si  mai mult- in transeele viatii reale- ,aceste notiuni capata fundament si coernta ,relism si eficienta (sau nu) dezvoltand in diverse straturi sociale,mecanismele adevaratei vieti economico financiare.

Dar oricum, materialul de fata nu isi propune-cel putin in aceasta etapa -sa se dedice unor analize de fond, raportat la cele doua notiuni,economie -in sensul mecanismului economic-si economisire .Un termen,concept si exercitiu de atitudine civica ,partener de baza, si necunoscuta zilnic in studiu, cu influenta maxima in mecanismele financiar -bancare.

Orice lucrator in sistemele bancare stie cat de  mare importanta o  au economiile (in fapt economisirile) actorilor economici sau privati ,atunci cand vine vorba de solvabilitatea sau mai pe inteles rezervele in bani ale unei banci,sustinand ideea ca banca si banii reprezinta motorul si combustibilul  intr-o economie ,mai ales cea de piata

Repetand  ideea ca nu dorim acum sa ne oprim asupra unar aspecte legate de functionarea propriu zisa ,cu raportari la realitatea zilei asupra framantarilor,castigurilor ,pierderilor sau cauzelor lor ,prezentam doar cateva cifre si aprecieri pe fond  despre educatie si  economisire .


2. Chibzuinta si economisirea la romani raportat la alti europeni

Facem inca o data precizarea ca educatia financiara este element de baza in protejarea persoanelor impotriva cresterii fara control a indatorarii sau in acelasi timp privind asumarea riscurilor de majore ori a  fraudelor

Intr-un studiu recent -eurobarometru((htpp//europa.ue/surveys/detail/2023),s-a concluzionat ca in Romania 20% dintre oameni sunt sceptici cu privire la serviciile on-line bancare si mai interesant,ca jumatate nu au incredere in consultatiile financiare.

La fel de interesant este ca romanii apar in topul europenilor chibzuiti cu banii dar care stau foarte prost cand cunt chestionati asupra asa zisilor bani de urgenta(de interventie).

Intrucat putini isi fac calculul la surselor alternative de castig prin economisire privite ca alternativa la  impactul altor investitii mai dificil de manageriat, nu ar fi de neglijat cateva detaliiŞ

In vremuri grele (nu cu mult deosebite de cele traite azi) ,romanii devin mult mai atenti atunci cand fac achizitii..Apare o atentie sporita deci asupra fenomenului economisire.

In context,consumul se diminueaza si economisire creste..

Datele primite de la banci arata deja o crestere a acestui fenomen ,conform si  rapoartelor Bancii Certale.

Urmare fireasca gradul sporit de economisire,chiar daca este sporit nu foarte mult, participa indirect la diminuarea inflatiei.Asta chiar daca dobanzile in lei,fata de anul trecut,sunt mai mici dar banii celor care tin economiile in banci,au garantatie in limita a 100 mii eururo ceea ce este destul de incurajator,mai ales cand depozitelew sunt facute pe termen mediu si lung.

Iar aici,Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ,are un rol de baza  ea fiind  institutia care garanteaza aceste depozite ..

In momentul de fata dobanda cea mai avantajoasa pe piata este de 8,05%,cu un castig real(adica fara taxe si comisioane)este deci 7,2%De aici exemplele si calculele sunt usor de facut,cifre care vin in sprijinul ideii de economisire.


Si ca sa inchidem acest interesant capitol legat de economisire judicioasa sa privim atenti la o serie de cifre venite de la statisticile europene (vezi eurobarometrul  mentionat mai sus)

Aproximativ noua din zece repondenti din UE sunt de acord cu ideea ca trebuie sa fie mult mai atenti cand cumpara deci mai sensibili la fenomenul de economisire a banilor (51 sunt ,,de acord,, 49% in mare parte ,,de acord,, cu economisirea banilor. 

Iar in ce priveste chheltuielile,iarasi 49% raspund ca sunt de acord cu monitorizarea cheltuielilor, iar 43% sunt doar  in mare parte de acord cu acest lucru..

De asemenea ,sapte din zece respondenti la studiu sunt de acord obiective financiare pe termen lung si se straduiesc sa le duca la indeplinire..

In medie,  la nivel de UE ,65% dintre participanti  dovedesc un comportament financiar ridicat,28% sunt la un nivel mediu,iar 8% au ao atitune scazuta.

Un semn  bun pentru Romania aste terndul  compatriotilor  nostri pentru economisire ,care este unul foarte pozitiv...

Lucru care ne poate spune ca romanii, desi nu au incredere in investitii,fac parte dintre cei mai chibzuiti europeni!!!


3.Cateva apecte legate de educatia financiara la romani

Daca ar fi sa dam o definitie putin scolastica a acestui ansamblu de termeni-educatie financiara-l-am putea prezenta ca un ansamblu de cunostinte,abilitati si comportamente necesare pentru a lua decizii financiare solide,astfel ca in final sa se atinga un nivel de bunastare financiara a individului -forma a definitiei propuse de Uniunea Europeana.

Facand referire la recentele studii si statistici (eurobarometru ,statistici BNR ,sa) ,se poate afirma ca 18% dintre cetatenii UE prezinta un nivel de educatie financiara ridicat , 64% un nivel mediu iar 18%un nivel satisfacator.  Incercnd sa facem diferente intre statele membre,doar patru au procente ridicate in ce priveste educatia financiara  (Tarile de Jos,Danemarca,si-curios- Slovenia.)

Rezultatele indica  de asemenea necesitatea ca educatia financiara sa cuprinda intr-un mod sporit mai multe categorii sociale precum femeile,tinerii persoanele cu venituri mici si cu nivel scazut de educatie generala . Aceste grupari tind sa fie,in medie,mai putin educate financiar decat altele.

De asemenea ,majoritatea repondentilor (65% ) considera important impactul inflatiei in viata economica si consecintele nefaste  asupra puterii de cumparare.

Doar 45%  dintre respondenti inteleg cum functioneaza importanta dobanda compusa raportata la ideea de a stapani chibzuinta si economisirea banilor.

Care poate fi un concept de baza pentru gestionarea finantelor personale si realizarea obiectivelor de economisire pe termen lung.

Raportat la aspecte legate de iunvestitii si a riscurilor pe care acestea le presupun,  statisticile recente arata ca 66% dintre respondentii participanti la studiu asociaza corect randamentele mai ridicate cu riscuri mai mari,in timp ce 56%afirma ca investitia intr-o gama mai diversificata este cu mai putrine riscuri decat intr-o nsingura directie.

La fel,doar 20%demonstreaza o intelegere aprofundata a modului in care ratele dobanzilor afecteaza preturile initiale ale obligatiilor

Si ,in fine,o alta concluzie reiesita din statisticile actuale este ca romanii sunt deosebit de sceptici cu privire la planurile de investitii.

Astfel ca cei mai multi,respectiv 72% ,nu sunt increzatori in sfaturile consilierilor bancari, a birourilor de asigurari sau a consultantilor financiari,sfaturi menite sa protejeze economiile cu un plus de discernamant

Concuzii?

Pot fi multe si generatoare de dezbateri lungi. Dar cred ca una este de baza si pare cea mai importanta..

Romania are note mici la educatia financiara..


Prof. Univ.  Dr. Mircea Perpelea
Consultant II
Românii în faţa unei provocări cotidiene
Chibzuinţa banilor
Prof. Univ.  Dr. Mircea Perpelea
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!