Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr. 11 (898) Noiembrie 2019
Finante
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Mugur Isarescu: 
“Situatia economica este delicata,
dar nu in abis”


BNR a scazut la 3,8 % prognoza de inflatie


“Economia Romaniei nu este nici in abis nici pe marginea prapastiei, situatia economica este delicata, totusi, dar controlabila”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu pe 8 noiembrie a.c.,  la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. De altfel, BNR a scazut la 3,8% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1% pentru finalul anului viitor.

Cresterea consumului, principalul motor al cresterii economice, a ramas la un nivel inalt, stabil, dar care nu este  sustenabil intrucat cererea se va atenua, a subliniat guvernatorul BNR,  adaugand ca echilibrarea  trebuie sa se faca prin masuri intelepte, pentru a evita actiunea brutala, violenta a fortelor pietei.

Guvernatorul a remarcat slabirea cererii externe, care a erodat activitatea industriala - este cazul industriei auto. In prezentarea sa guvernatorul a demonstrat corelarea, in ultimul an, intre exporturile romanesti, in scadere, si evolutia negativa a industriei auto din Germania.

Dupa conferinta de presa din 8 noiembrie, deloc intamplator premierul Ludovic Orban, indotit de ministrul de finante, a sosit la Banca Nationala pentru a se informa din surse profesioniste privind evolutia finanaciara. Trecutele guverne, dominate de plasatori in cimitire si discotecari, au evitat, ba chiar au incercat sa blocheze activitatea BNR, au creat proiecte care tineau aparent  de psihiatrie, in fond de infractiune cum a fost intentia de a aduce aurul din Anglia mai spre Videle.

Sper ca si premierul Orban si ministrul Catu au priceput ca nu e bine, din dorinta de a evidentia greaua mostenire, sa creeze neincredere, chiar spaima in randul populatiei, implicit in randul investitorilor. O criza economica, mai prercis financiara, e absolut posibila la nivel european-mondial si ea nu poate fi intampinata cu isterii.

Constantin DUMITRUHotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara


In sedinta din 6 noiembrie 2019, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an;

Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;

Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Rata anuala a inflatiei IPC a scazut in luna septembrie la 3,5 la suta, de la 3,9 la suta in luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variatie al tintei. Evolutia s-a datorat in principal diminuarii accentuate a dinamicii anuale a preturilor alimentare volatile si a celei a pretului combustibililor. Fata de finalul trimestrului anterior, cand s-a situat la 3,8 la suta, rata anuala a inflatiei s-a redus astfel usor peste asteptari. Descresterea ei s-a datorat scaderilor de dinamica consemnate de preturile legumelor, preturile administrate si de pretul combustibililor.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca in trimestrul III, desi mai lent decat s-a anticipat, urcand de la 3,3 la suta in iunie, la 3,4 la suta in septembrie. Avansul a reflectat influente opuse venite din majorarea preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, respectiv din reducerea tarifelor serviciilor de telecomunicatii, suprapuse presiunilor inflationiste semnificative pe partea cererii si a costurilor salariale.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in septembrie pana la 3,8 la suta, de la 3,9 la suta in luna august, iar rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum s-a redus la 3,9 la suta, de la valoarea de 4,0 la suta consemnata in intervalul iulie-august.

Noile date statistice privind cresterea economica in trimestrul II 2019 confirma decelerarea usoara a PIB real, la 4,4 la suta, de la 5 la suta in trimestrul anterior (variatii anuale). Potrivit datelor revizuite, contributia consumului gospodariilor populatiei a ramas majoritara, fiind urmata de cea a formarii brute de capital fix. In comparatie cu versiunea anterioara, exportul net si-a redus aportul negativ la dinamica PIB, in contextul restrangerii mai accentuate a ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor de bunuri si servicii si cea a importurilor. Evolutia s-a regasit si in temperarea ritmului anual de crestere a soldului negativ al balantei comerciale. Dinamica anuala a deficitului de cont curent a ramas totusi la nivelul trimestrului anterior, pe fondul deteriorarii semnificative a balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare.

Cele mai recente date statistice evidentiaza evolutii mixte in sfera consumului, investitiilor si productiei in intervalul iulie-august: dinamizarea vanzarilor cu amanuntul concomitent cu slabirea ritmului anual de crestere a serviciilor prestate populatiei comparativ cu cel inregistrat in trimestrul II, intensificarea activitatii in sectorul constructii, dar si amplificarea contractiei productiei industriale, indeosebi pe seama segmentului prelucrator.

Creditul acordat sectorului privat si-a temperat usor cresterea in luna septembrie, la 7,7 la suta, de la 8 la suta in luna august. Pe ansamblul trimestrului III, dinamica lui medie a crescut totusi la 7,9 la suta, de la 7,5 la suta in trimestrul anterior. Ponderea in total credit a componentei in lei a continuat sa creasca, ajungand in septembrie la nivelul de 66,6 la suta, fata de 65,4 la suta in aceeasi luna a anului trecut (de la un minimum de 35,6 la suta in mai 2012).

In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia noiembrie 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noua prognoza releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei usor deasupra intervalului tintei la finele anului curent, urmata de revenirea si mentinerea acesteia in jumatatea superioara a intervalului, pana la finele orizontului prognozei, pe o traiectorie inferioara celei previzionate anterior.

Incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, mai ales in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar nivelul si tendinta deficitului de cont curent raman preocupante. Incertitudini sporite genereaza si slabirea tot mai evidenta a economiei zonei euro si a celei globale, precum si cresterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, in contextul razboiului comercial si al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune.

In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 8 ianuarie 2020.


BNR: Rezervele internationale - octombrie 2019


La 31octombrie 2019, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34.908 milioane euro, fata de 35.423 milioane euro la 30 septembrie 2019.

In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:


Intrari de 559 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentare aconturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele;

Iesiri de 1.074 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Nivelul rezervei de aur s-a mentinutla 103,6 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4.492 milioane euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31octombrie 2019 au fost de 39.400 milioane euro, fata de 39.963 milioane euro la 30 septembrie 2019.

Platile scadente in luna noiembrie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1.648 milioane euro.

Nota:Seriile cronologice aferente rezervelor internationale (disponibile incepand din aprilie 2005) pot fi accesate in diferite formate (html, xls, xml si csv) in cadrul Bazei de date interactiva.Urmatorul comunicat de presa va fi publicat pe 2 decembrie 2019.
Calendar de diseminare: http://www.bnr.ro/Calendar-984.aspxArhiva comunicatelor de presa: http://www.bnr.ro/Rezervele-internationale-4149.aspx