18 iulie 2023

Industria videochat din România este comparabilă cu cea din IT, deoarece și în acest domeniu lucrează foarte mulţi oameni care obțin venituri foarte mari, - aprecia specialistul în resurse umane Doru Șupeală care explică de ce şi cum au ajuns româncele în topul mondial al câștigurilor din videochat.

Industria videochat (unde “veniturile mici” înseamnă 1000-2000 euro lunar) a explodat în ultima perioadă în România, a apreciat şi președintele ANAF, Lucian Heiuș care a precizat că sunt 5.000 de firme care au acest obiect de activitate și 400.000 de persoane care lucrează în videochat: „Dacă 400.000 de persoane este o cifră reală, şi fete şi băieţi, înseamnă dublul pieţei de IT, o piaţă la care ne raportăm ca având o pondere de 6% din PIB şi cele mai mari salarii”

Doru Șupeală(numele Ciupeală pronunţat moldoveneşte se potriveşte domeniului -n.red.) a discutat cu mai mulți jucători importanți din industrie pentru a înțelege care este amploarea fenomenului, în condițiile în care România ar fi, conform unor topuri neoficiale, cea mai importantă piață de videochat din Europa sau chiar din lume, fiind urmată de Columbia și Rusia.

Şupeală apreciază că statul nu apreciază foarte bine această industrie pentru că „Nu înțelege business-ul și nu e pregătit din punct de vedere legal și fiscal” Mai precis, meseria de model de videochat nu este în Codul Ocupațiilor din România, deși se practică de foarte multă vreme și se obțin venituri foarte mari, de cele mai multe ori fiscalizate. În plus, Nu se știe exact dacă în cifra dată de directorul ANAF sunt incluși și cei care fac „Only fans” pe alte platforme. „Profesiile nu sunt bine definite”

Șupeală pune la îndoială cifra comunicată de directorul ANAF cu privire la persoanele care lucrează videochat - 400.000:„Cred că mai degrabă sunt 400.000 de conturi. Aceeași persoană poate avea mai multe conturi. Cei din industrie estimează că sunt circa 200.000 de persoane care fac bani din această zonă de servicii sexuale online, că e vorba de videochat sau că e vorba de Only Fans sau alte platforme”.

Există un număr mare de persoane care lucrează în zona tehnică pentru studiourile de videochat, dar și cei din zona de training și în zona de asistență pentru modele. „Modelele de multe ori nu întrețin ele singure dialogurile cu clienții, ci sunt ajutate din spate de persoane care scriu chat-ul în locul lor, pentru că video-chatul este chat cum e la noi pe Messenger, dublat de imagine video. Nu se face transmisie și audio, și video, decât foarte rar”

La unul dintre studiourile mari din București, cu al cărui patron Șupeală a făcut un interviu, pentru cele 200 de modele lucrează 100 de persoane în echipa tehnică.Deci, pe lângă cele 200.000 de modele, s-ar putea să mai avem 50-100.000 de persoane care se ocupă de zona tehnică și de asistență.

Industria videochat, mai mult de 6% din PIB?

Șupeală spune că este forțată afirmația conform căreia industria videochat în România ar reprezenta dublul pieței de IT. „Oamenii cu care am vorbit din industrie spun că sunt, într-adevăr, foarte mulți români care practică videochat și dacă ne uităm în marile orașe la o mulțime de tinere care conduc mașini frumoase și care au viață bună, cred că cifra este aproape de realitate. Cifra apropiată de realitate ar fi 200.000 de modele plus 50-100.000 de angajați pe partea tehnică”.

Și vorbim despre oameni care plătesc, de cele mai multe ori, taxe și impozite.

Industria IT din România are în jur de 300.000 de specialiști, aici incluzând și profesiile auxiliare. „Cred că industria de videochat din România face câteva miliarde de euro anual. Din păcate, n-avem date de la ANAF. Datele obținute de la cei din industrie cu care am vorbit arată că global, pe cele mai importante piețe - SUA și Europa - se fac câteva zeci de miliarde de euro din videochat, iar România este mereu în top, având cam 30% din industrie”.

Se câștigă mai bine în videochat decât în IT?

În piața IT din România se câștigă între 500 de euro pe lună și până la 10.000 de euro. În piața de videochat, cele mai multe modele au venituri mici.

„Venituri mici în această industrie înseamnă 1.000 - 2.000 de euro lunar, care pentru standardul de salarii din România nu e rău deloc. E forțat să spunem că videochatul face mai mulți bani decât IT-ul,însă cu siguranță videochatul face bani semnificativi și care merită atenția la fel ca IT-ul”.

În ceea ce privește procentul din PIB pe care îl aduce industria videochat, Șupeală apreciază că „Firmele astea nu au o reglementare și o înregistrare unitară, cum se întâmplă cu firmele IT, care sunt interesate să beneficieze de reducerile de taxe. Pentru firmele de videochat nu există așa ceva, astfel că unele sunt pe servicii de management, altele pe divertisment, altele sunt chiar pe servicii ce țin de IT. Dincolo de asta, sunt foarte mulți freelanceri în industrie, care lucrează individual și primesc banii în contul personal”.In esenţă, industria videochat este comparabilă cu IT-ul: „Lucrează un număr foarte mare de oameni și obțin venituri foarte mari. Ar fi bine ca Statul român să facă niște statistici și să le publice, ca să înțelegem dimensiunile fenomenului”.

România, primul loc în lume la videochat

Un top neoficial agreat de oamenii din industrieplasează România pe primul loc în lume în ceea ce privește veniturile obținute din videochat. „Topul 3 este: România, Columbia, Rusia. Columbia și Rusia au mai multe modele, dar profesioniștii din România din acest sector fac în medie cei mai mulți bani”, precizează Șupeală.

„Proporția câștigurilor vine din durata și calitatea conversațiilor, cu cât reușești să ții mai mult clientul pe contul tău, câștigi mai mulți bani. Se pare că românii au un talent la a învăța repede limbi străine și știm că avem câteva milioane de români plecați în Vest fără să fi știut vreo limbă străină și s-au descurcat acolo. Avem asta ca talent nativ”, explică specialistul.

Pe de altă parte,jucătorii din această industrie din România, spre deosebire de cei din Rusia și Columbia, au reușit să-și construiască programe de pregătire a modelelor care să-i facă competitivi pe mulți dintre ei, astfel explicându-se veniturile mai mari ale românilor, în pofida numărului mai mic de persoane care lucrează în acest domeniu.„Sună paradoxal, dar proiectul România educată funcționează bine în zona privată de videochat, deoarece se investesc sume uriașe, timp și energie pentru a le învăța pe modele să comunice în engleză isteț, profitabil cu clienții lor. Asta e diferența față de industria din Columbia și Rusia”,nuanţează Şupeală.De aceea, trebuie să ieșim din clișeul conform căruia aceste modele sunt proaste: „Nu vei face mulți bani în această industrie dacă ești prost, trebuie să fii isteț, inteligent, să le captezi atenția, iar aceste lucruri se educă, se exersează”.

„Ne lipsește educația care să ne permită să facem aceleași sume de bani din alte profesii. Videochat-ul reprezintă o șansă de a câștiga sume mari de bani pentru cei care nu au petrecut mult timp la școală și nu au investit foarte mult în educația clasică, tradițională”,apreciază Şupeală.„Dacă românii ar câștiga salarii decente din alte tipuri de profesii s-ar putea să nu să se ducă în număr așa de mare către această industrie. Asta se întâmplă în țările occidentale, unde nu e chiar roz situația, dar nivelul de venituri este unul care să le permită să practice profesii mai clasice, să nu fie neapărat atrași de zona asta”, a precizat Doru Șupeală, concoluzionând: „Mă întreb cine face un compromis etic și moral mai mare legat de propria persoană: femeile care lucrează 10-12 ore în fabricile de textile cu salariul minim pe economie, în condiții inumane și cu șefi brutali, sau fetele ce fac videochat online fără a fi forțate, presate, obligate să facă ceva ce nu vor. Merită discuția asta”, se întreabă, retoric, expertul.Doru Şupeală este expert în resurse umane

Doru Şupeală este consultant în afaceri, marketing, relaţii publice şi management, fiind autorul cărţii „Employer branding 100%”, în care analizează modul în care companiile ar trebui să-şi gestioneze relaţiile cu angajaţii. A ocupat funcţii de top management la Selgros, Ikea, Airport labs etc. Probabil experienjţa din domeniul borurilor aviatice l-a făcut să aprecieze corect că aduc mai mulţi bani păsăricile care nu zboara (F)
România, campioană mondială la videochat:
„Românii au talent la limbi străine”
Cei mai mulţi bani îi aduc păsăricile care nu zboară
Doru Șupeală
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business