Cel mai bine anticipeaza evenimentele cine le creeaza

De vreun sfert de veac am lansat ideea acceleratorilor performantei economice, acceleratorilor de performanta in general. Era nu doar o constructie conceptuala absolut originala, ci si o viziune care putea integra natural si coerent, intr-un univers perceptibil si acceptabil, tendintele firesti catre depasire si autodepasire ale indivizilor, grupurilor, organizatiilor, companiilor, economiilor, natiunilor, civilizatiei umane in ansamblu.

Deloc intamplator, ideea a fost imediat acceptata de toti oamenii inteligenti care au aflat de ea (multi au incercat, unii au si reusit sa o plagieze intr-un fel sau altul), astfel ca acum aproape 15 ani am organizat, impreuna cu BNR (o institutie potrivita pentru o astfel de idée, cu atat mai mult cu cat guvernatorul Mugur Isarescu a sesizat si agreat instantaneu constelatia tintelor implicate de acest concept) un simpozion ce trebuia sa fie international (aveam planificate sesiuni in SUA, Belgia, Germania, Franta), dar s-a limitat doar la sesiunile din Iasi (2006), Cluj-Napoca (2006), Craiova (2007), sesiunea de la Bucuresti fiind amanata din 2008, apoi, pe fondul crizei economice, amanata sine die. La sediul BNR am organizat, totusi, in 2010, in plina criza,  un simpozion dedicat construirii unui Club al Brandurilor din Romania, care relua cateva dintre temele stimularii acceleratorilor de performanta, la alte reuniuni unde am fost organizatori sau parteneri reluind o parte cel putin din tematica sesiunii de initiere de la Iasi. Sesiunea de la Cluj-Napoca a fost construita pe o tematica speciala legata de sanatate in general si de psihologie in special, fiind abordate si teme legate de epidemii, blocaje, panica, al naibii de actuale in zilele noastre. Ne intrebam atunci cum se creeaza si functioneaza frenatorii performantei (daca exista acceleratori, exista si frenatiori) si cum pot fi ei blocati.

N-aveam cum sa nu-mi amintesc aceste intamplari care, dincolo de nostalgii, satisfactii, regrete, chiar un pic de furie - recunosc, mi se pare ca trezesc o actualizare acuta a inteligentei observatii a cronicarului moldav ce spunea clar “Se sparie gandul” si care a nascut concluziunea sesiunii noastre de la Iasi “Cand nu se sparie gandul”. Altfel spus, criza complexa si maladiva (nu doar biologic) prin care trecem ne infige intrebarea inevitabila: pandemia Covid 19 ar putea stimula si acceleratori ai performantei economice, ai performantei umane in general sau doar frenatori, multi deja vizibili, dseterminati de interdictiile de tot felul la care suntem supusi si in viata personala dar mai ales in viata profesionala?

Aceasta este provocarea careia Top Business si publicatiile asociate, fiecare in felul sau, trebuie sa-i raspunda si, inevitabil, sa-i provoace pe autorii care publica la noi ( personalitati remarcabile ale vietii academice, economiei, culturii si artei romanesti, afirmati in plan international precum si gazetari de clasa) dar si pe domniile voastre, cititorii nostri ale caror opinii conteaza si le putem si publica, sa identifice posibilii acceleratori ai performantei, care pot si vor fi dezvoltati tocmai spre a depasi criza prin care trecem, dar si multimea de frenatori creati de incompetenta, hotie si prostie si, mai ales, invazia de subsituenti (unii mai periculosi ca virusii) care vor navali peste noi. Nu credem ca vom intra brusc intr-o lume mai buna, cu lacrimi, pupaturi si imbratisari (e treaba preotilor tuturor religiilor sa spere si sa stimuleze), ci, dimpotriva, ca se vor sofistica si mai mult tehnicile de manipulare, inclusiv cele extrem de periculoase pentru echilibrele economice, ecologice, politice si militare. Stravechea cerinta a Top Business e un bland indemn care acum ar trebui sa devina obligatoriu: In tara unde prostia e iertata nici inteligenta nu trebuie pedepsita!
Constantin DUMITRU
Editorial
O sansa pentru accelerarea performantei 
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!