Desi Președintele Klaus Iohannis și mai mulți miniștri au argumentat, într-o ședință la Cotroceni, împotriva tăierii veniturilor la bugetari și demnitari, arătând că impactul bugetar e nesemnificativ și măsura e ilogică din punct de vedere economic, premierul Ludovic  Orban a declarat pe 8 aprilie la tv că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții. El a întărit ulterior decizia în alte interviuri și declarații de presă în care a nuanțat măsura, spunând că nu li se va aplica profesorilor, angajaților din mediul sanitar și din sistemul de siguranță.

Ordonanța, asa cum observa Europa Libera,  nu a fost adoptată  nici până acum (15 aprilie - n.r.) , iar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat pe 13 aprilie că nu există un asemenea proiect și nici nu îl susține.

Relația dintre presedintele Iohannis și premierul Orban a fost tensionata si de acordul între ministrul de Interne, Marcel Vela, și Patriarhul Daniel. Potrivit surselor G4Media.ro, Vela i-a transmis premierului Orban dorința de a face un acord cu șeful BOR, Orban a fost de acord și i-a transmis ministrului său că îl va infoma pe președinte. De aceea Vela și-a permis să afirme pe 14 aprilie a.c.  în intervenții la Digi 24, Antena și Realitatea TV că președintele știa de acord, deși nu a existat o discuție directă în Vela și presedintele Iohannis.

In aceste conditii, presedintele Iohannis a avut, pe 15 aprilie a.c.,  o interventie dura si clara  într-o scurtă declarație de presă la Cotroceni, in care a anuntat că a decis ca guvernul sa realizeze modificarea acordului cu BOR astfel incat sa nu existe compromisuri de la respectarea starii de urgenta:

”Dragi români, indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”.
Presedintele Iohannis intervine ferm si clar:
“Stati acasa! Altfel, dupa sarbatori,
vom avea inmormantari!”
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!