pentru îmbunătățirea Normei CIFGA (adoptată fără consultarea mediului de afaceri), publicată in MO nr. 304/10.04.2020, privind polițele de asigurare a contractelor de export în țările UE și OECD


      1) Pentru susținerea acestei facilități (care ar trebui să acopere exporturi de cca 50 miliarde euro/an) este necesară suplimentarea de cel puțin 10 ori a bugetului alocat prin respectiva Normă, buget dimensionat în prezent la numai ... 5 milioane euro. Sumă ridicolă, care nu poate acoperi nici măcar nevoile unui singur mare exportator!! De reținut că pentru sprijinirea IMM-urilor Guvernul a alocat un buget de 15 miliarde lei.

      2) Dacă pentru sprijinirea IMM-urilor Guvernul a prevăzut subvenționarea 100% a dobânzilor și comisioanelor, EximBank/CIFGA nu a prevăzut pentru exportatori nicio facilitate financiară asemănătoare, deși acumulează an de an profituri de zeci de milioane de lei (cu toate că nu profitul este scopul principal pentru care a fost creată această bancă, ci sprijinirea exportatorilor).

      3) EximBank/CIFGA a păstrat procentul de despăgubire a exportatorilor prin noua poliță de asigurare la nivelul de numai 85% (cum se procedează în condiții normale) și nu de 100%, cum ar trebui în această perioadă de mari incertitudini economice internaționale. În acest scop ar trebui solicitat acordul UE.

NOTA.

a) Consider că la nivelul Grupului de lucru de la Guvern este necesar să demarăm  un pachet substanțial și general de sprijin (garanții, creditări. asigurări, comenzi de stat etc) pentru MARILE firme, care realizează partea principală a PIB-ului și care antrenează IMM-urile.

b) Am aflat din presă că CNIPIMM a pus pe masa Guvernului un pachet de măsuri ptr relansarea economiei. Rog ca acest pachet să fie distribuit de Secretariatul Grupului de lucru la toți membrii, pentru analiză și completări. Personal transmit la toți membrii propunerile ANEIR și ale Consiliului de Export și cred că ar trebui ca toți membrii Grupului să procedeze similar.


Dr. Mihai IONESCU
Președintele executiv al ANEIR
Co-Preşedintele Consiliului de Export
al României
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor
din Romania Catre Grupul de lucru de la Guvern

PROPUNERI
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!