13 iunie 2020

Pe 13 iunie 2020 se împlinesc 30 de ani de când minerii, chemaţi de Ion Iliescu şi complicii săi,  au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii. Patru oameni au fost declarați morți oficial şi peste 1.300 au fost răniţi în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii militari care au anchetat Mineriada au refăcut șirul evenimentelor din acele zile și concluzionează că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Manifestanţii militau, încă din 22 aprilie,  în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara (foştii activişti PCR să nu mai aibe funcţii de conducere o perioadă de 5 ani) şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment - recte FSN unde dominau fostii activisti ai PCR, inclusiv unii care pretindeau că au fost anticeauşişti  pentru că erau controlaţi de Moskova.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Incă nu s-au dat sentinţe pentru aceste crime, ca şi pentru cele din decembrie 1989, care nu pot fi prescrise  aşa cum au sperat infractorii perioadei aflaţi multă verme la guvernare, pentru că sunt crime împotriva umanităţii.


Reuniune la Universitatea Bucuresti in  prezenta preşedintelui Klaus Iohannis

La 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est, Universitatea din București a primit vizita domnului Klaus Iohannis, Președintele României, în cadrul unui eveniment care și-a propus să realizeze un exercițiu de rememorare colectivă a momentelor din iunie 1990.

În prezența reprezentanților comunității academice a Universității din București - cadre didactice și studenți -, Klaus Iohannis a subliniat rolul important al universităților, care „au fost, rămân și vor fi și pe viitor un far pentru democrație, menținând viu spiritul civic și încurajând participarea activă a comunității academice la viața cetății”.

„Mă bucur, totodată, că, în acest an, la 30 de ani de la Revoluție, Palatul Universității din București va intra într-un amplu proces de restaurare din fonduri publice. Conservarea acestui simbol național este o datorie de onoare față de tradiția noastră universitară, dar și față de cei care au apărat tânăra noastră democrație, obținută cu atâta jertfă. Prin educația oferită, mediul universitar se constituie, totodată, într-un promotor al adevărului științific și un decodor al fake-news-urilor pe care, din păcate, le întâlnim tot mai des. Cred cu tărie în contribuția pe care o puteți aduce în marile dezbateri ale societății, pentru a răspunde corect provocărilor și a dezavua manipulările. Admir verticalitatea cu care universitatea a știut să abordeze diferite perioade dificile din istoria recentă. De aceea, autonomia universitară și libertatea academică sunt esențiale pentru ca instituțiile de învățământ superior să își poată îndeplini corect menirea, cu responsabilitate față de întreaga societate, în absența presiunilor și a ingerințelor de orice fel”, a conchis Klaus Iohannis.

La rândul său, profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București, a rememorat perioada 13-15 iunie 1990, amintind de violențele înfăptuite de mineri asupra studenților și profesorilor Universității din București. „(…) suntem mândri de istoria Universității noastre care a dat României o însemnată parte a elitei sale intelectuale și administrative, de performanțele științifice ale profesorilor și cercetătorilor, de prezența constantă în topurile internaționale, de studenții și de absolvenții noștri, profesioniști apreciați de angajatorii din România și din lume. Dar suntem la fel de mândri că spiritul liber, valorile democrației și ale societății deschise, în special libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului au fost păstrate și sunt adânc impregnate în cultura noastră instituțională”, a punctat Rectorul Marian Preda în alocuțiunea sa.

În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția „30 de ani de la Piața Universității”, organizată de Muzeul Universității din București. Expoziția aduce în atenție importanța valorilor democratice și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989, făcând publice o parte din informațiile documentate în cadrul expoziției digitale de la Muzeul Universității din București (http://muzeu.unibuc.ro/ro/fpu30).

„Prin această expoziție, omagiem împlinirea a 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, prima manifestație publică de amploare de după 1989 din România, în care elitele intelectuale ale României, tinerii, în majoritate studenți, participanții la Revoluția din decembrie 1989, au manifestat aici, aproape, în Piața și din Balconul Universității, militând pentru desprinderea definitivă de comunism și de practicile sale”, a remarcat profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București.

Evenimentul face parte din proiectul „Piața Universității - de 30 de ani, kilometrul 0 al democrației românești”, o inițiativă colectivă a Rectoratului Universității din București, a Facultății de Istorie, a Facultății de Științe Politice, a Muzeului Universității din București și a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor „Hannah Arendt” care se dorește a fi un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum și o invitație la dialog, rememorare și introspecție adresată societății academice și civile.

În cadrul proiectului a fost lansat și website-ul www.piatauniversitatii.unibuc.ro, spațiul în care toți cei interesați pot urmări interviuri-mărturii ale celor care au participat la evenimentele din 1990, pot accesa o sinteză a presei vremii, dar și expoziția digitală 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității (1990-2020), realizată de Muzeul Universității din București. Expoziția urmărește desfășurarea Fenomenului Piața Universității, aducând periodic în atenția publicului interesat noi și noi detalii, lăsând însă în seama vizitatorului formarea propriului punct de vedere privind evenimentele din urmă cu trei decenii. (comunicat transmis de Universitatea Bucuresti)

Klaus Iohannis: Să nu uităm kilometrul zero al democraţiei!

“Sunt impresionat, sunt emoţionat, recunosc, de rememorarea momentului 13-15 iunie 1990. Atunci s-a constituit, s-a consolidat Kilometrul zero al democrației și cred că este important, în acest moment, să ne gândim și la viitor. Am făcut pași importanți, democrația în România este asigurată, este stabilă, statul de drept la fel, dar dacă ne uităm în jur, suntem la Kilometrul zero și este evident nevoie și de anumite măsuri care se referă la clădire. Sunt foarte bucuros că Guvernul a decis să aloce fonduri publice pentru reabilitarea acestui simbol, care este Palatul Universității din București.

Sper că rememorarea a 30 de ani de la Piața Universității îi va face pe mulți români să se uite puțin în urmă, să vadă cât de mult am câștigat, cu câtă jertfă şi de ce este foarte, foarte multă nevoie de implicare, pentru a păstra ceea ce am obținut cu greu, foarte greu”.
30 de ani de la  Mineriada din 13-15 iunie
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!