Constantin DUMITRU

17 noiembrie 2023

Debutul alocutiunilor de azi (12 noiembrie la Targul de Turism de la Romexpo - n.r.) revenea Dianei Dumitru, redactorul sef al Top Business, dar o problemă de sănătate a făcut imposibillă prezența ei. Asa ca-I mulțumesc lui Stefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism FIJET România, care devine gazda reuniunii. Sunt prezente remarcabile personalități ale presei, ale turismului și ale businessului de performanță. Aici este prof. univ. dr. Gabriela Tigu, decanul Facultății de Turism de la ASE București, om de știință, publicist, scriitor și jurnalist, care ne onorează acceptând calitatea de Editor senior la Top Business Aici se află remarcabila ziaristă Monica Zvirjinschi, categoric directorul cel mai important al TVR Romania International, cu care m-am cunoscut în anii 70 cînd eram încă ieșean (ca student, în perioada 1969-1972, am condus “Alma Mater”, revista Universitatii Iasi, ca asistent universitar am creat si condus, în 1974-1975, “Opinia Studentească”) iar domnia sa era tânăr gazetar la Scânteia Tineretului, de asemenea remarcabil Editor senior al grupului nostru de presă.  Cu doamna Zvirjinschi, implicit cu TVR Internațional,  am reușit să realizăm reuniuni remarcabile în SUA etc. Tot aici este și jurnalista, scriitoarea și criticul de artă Ileana Perneș Dănălache, cu care am fost coleg, în perioada 1980-1985, la Viața Studențească și Amfiteatru și care, în calitate de cap limpede, a fost sancționată pentru că eu, fiind redactor șef adjunct, am aprobat în decembrie 1984 publicarea celebrelor poezii anticomuniste ale Anei Blandiana în Amfiteatru. Este și Marian Timofti, jurnalist la Top Business încă din 1997, dar în primul rând specialist de talie internațională în domeniul degustărilor, este și creatorul de instituții remarcabile pentru dezvoltarea performanței în business Viorel Pană, fost  senator al României, este și Grammenos Grammenoudis, grec nascut la Braila și școlit și la București, funcționar remarcabil la o primărie din Grecia, apoi om de afaceri performant care este unul dintre cei mai importanți importatori de masline, ulei de masline și alte  produse din Grecia, specialistul în dezvoltarea galeriilor, implicit a turismului de artă Mihai Precup, stomatologul, gazetarul și scriitorul Morel Rosenthal, , fosta campioană națională la gimnastică Cristina Vladu, avocata de renume international specializată și pe probleme ale diaspora dar și publicistă talentată Liana Alexandrescu și sunt prezenți mulți pe care-i va menționa Stefan Baciu pentru că, în momentul când scriu aceste rânduri, îi menționez doar pe cei care au confirmat cert participarea.

In 1991, am creat săptămânalul Flagrant, motiv pentru care am renunțat la funcția de redactor șef al publicației Flacăra, apoi grupul de presă creat atunci a lansat Curierul Sanatatii, Top Business, Vinurile Romaniei, Piata de Arta etc, gazete și ediții locale la Azuga, Baia Mare, Baile Herculane, Dragasani etc dar și ediții remarcabile la New York, Chicago, Bruxelles.

Acum si aici marcăm o avanpremieră pentru că pâna la sfârșitul acestui an vom sărbători 30 ani de la apariția Top Business, eveniment la care o să fim onorați să vă invităm.

In publicațiile Top Business, au scris în regim  permanent, ca angajati sau colaboratori, peste 700 de jurnaliști dintre care peste 100 au fost sau încă sunt gazetari și publiciști de talie națională si internațională, unii s-au stabilit în SUA, UK, Belgia, Germania, Franța etc. De la bun început, am recrutat, selectat și pregătit studenți, cei mai mulți dintre ei devenind performnanți în domeniile lor. Nu știu dacă va reuși să ajungă acum aici, dar Adrian Cioroianu a fost între acești studenți. La cea mai recentă festivitate de acordare a premiilor Uniunii Ziariștiloir Profesioniști din România, am avut bucuria să văd cum între premiați erau foști angajați sau colaboratori permanenți la Top Business - din București dar și Galați, Târgoviște, Bucovina și Transilvania.

Top Business și-a propus să stimuleze performanța economică, performanța în general. Acum 30 de ani, când se vorbea de performanță, era vizat mai ales sportul, topuri se construiau mai ales la melodii. Cel mai mare success al nostru e faptul că sintagma “performanța economică” este acum banală. Iar dintre zicerile pe care le-am creat și lansat una va rămâne permanent de actualitate: In țara unde prostia e iertată nici inteligența nu trebuie pedepsită!
EDITORIAL
Top Business - un pariu cu inteligența
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!