13 ianuarie 2023

Un studiu al Academiei Harvard ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii, având potențialul de a ajunge în primele 10 până în 2030, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 11 ianuarie a.c..

Premierul a anunțat că programul de investiții, la finalul anului 2022, înregistra o cifră totală de investiții de 73 miliarde de lei, sumă despre care reprezintă „un record pentru investițiile din țara noastră din banii de la buget”.

Deşi nu au fost investite cele 88 miliarde de lei alocate prin buget, cifra record înregistrată arată că avansul economiei românești nu mai este impulsionat în principal de consum: „Nu am reușit să atingem obiectivul de sută la sută, dar, ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea pe care a creat-o creșterea prețurilor la materiale, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuși să acoperim, să compensăm această creștere la materiale, ne-au ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum se cuvine domeniul investițiilor și, iată, să putem să avem această cifră, care practic vine și confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creșterea economică, și anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, și iată, investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a punctat că cifra record a investițiilor „este și rodul activității, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile, așa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate și oportunități pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată.”

„Am folosit aceste sintagme pentru că, practic, am dorit să redau concluziile unui studiu al Departamentului economic al Academiei Harvard, care vine și ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial ca să continue să crească în acest clasament și, până în 2030, rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaștere pe care, de aici, de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României. Trebuie să o adresăm mediului de afaceri”, a adăugat Nicolae Ciucă.

De asemenea, șeful Guvernului a declarat că la finalul lunii octombrie depășisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investițiilor străine directe în România. „Dacă nu mă înșel, e vorba de anul 2008, unde valoarea ajunsese la 9,2 miliarde”.

2022 „a fost anul în care am reușit să atingem o absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20% față de 2021, şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbție, de 11,3 miliarde fonduri de coeziune și PNRR și, așa cum subliniam în ședința de guvern trecută, avem nevoie, pentru a putea să menținem ritmul acesta de absorbție, ca în fiecare an să reușim să atragem minim 10 miliarde din fondurile europene”, a concluzionat premierul României.
Premierul Nicolae Ciucă: Academia Harvard confirmă că România e a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!