Lansarea preşedinţiei rotative spaniole
a Consiliului Uniunii Europene s-a realizat şi la Bucureşti
3 iulie 2023

În dimineața zilei de 3 iulie a.c.,  a avut loc, la sediul Reprezentanţei în România a Comisiei Europene din Bucureşti,  prezentarea priorităților Președinției spaniole rotative a Consiliului Uniunii Europene, care urmează să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2023.

La prezentarea realizată de către ambasadorul Spaniei in România, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano au participat ministrul afacerilor externe al României, doamna Luminița Odobescu, și Sefa reprezentanṭei Comisiei Europene, doamna Ramona Chiriac.

În cadrul prezentării, au fost evidențiate cele patru axe principale pe care se va ghida activitatea Președinției spaniole:1. reindustrializarea Europei și Autonomia Strategică Deschisă; 2. realizarea de progrese înspre tranziția ecologică și cea medioambientală; 3. promovarea unei mai justiții sociale și economice sporite şi 4.consolidarea unității europene.

Ambasadorul Spaniei a precizat că în luna octombrie a.c., conducerea spaniolă rotativă a Consiliului Europei va repune în discuţie intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen.

In intervenţia sa, doamna ministru de externe al României a exprimat convingerea că noua conducere spaniolă a Comisiei Europene va interveni pentru ca faptul că România a îndeplinit tóate cerinţele si pentru că este o graniţă foarte importantă a Uniunii Europene să devină un argument decisiv astfel încât spaţiul Schengen să devionă şi o realitate românească.

Ramona Chiriac, sefa Reprezentanţei în România a Comisiei Europene, a punctat, cu remarcabila sa capacitate de sintetizare a priorităţilor, manierele concrete în care cele patru axe principales ă fie şi urmările şi materialízate în România.


Constantin DUMITRU

Foto: Doctor Morel ROSENTHALEMBAJADA DE ESPAÑA EN BUCAREST

MINISTERIO DE ASUNTOS EXTERIORES, UNIÓN EUROPEA Y COOPERACIÓN

COMUNICATUL  DE PRESĂ al Ambasadei Spaniei

3 iulie 2023

La doar o oră după finalul prezentării priorităţilor Preşedinţiei spaniole rotative a Consiliului Europei şi a conferinţei de presă, de la Reprezentanţa în România a Comisiei Europene, am primit, graţie  elegantei eficienţe a domnului  Alexandru-Cristian DUMITRACHE, comunicatul de presă al Ambassadei Spaniei pe care îl publicăm în continuare.


În această dimineață a avut loc prezentarea priorităților Președinției spaniole rotative a Consiliului Uniunii Europene, care urmează să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2023.

La prezentarea realizată de către ambasadorul Spaniei in România, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano au participat ministrul afacerilor externe al României, doamna Luminița Odobescu, și Sefa reprezentanṭei Comisiei Europene, doamna Ramona Chiriac.

În cadrul prezentării, au fost evidențiate cele patru axe principale pe care se va ghida activitatea Președinției spaniole: reindustrializarea Europei și Autonomia Strategică Deschisă, realizarea de progrese înspre tranziția ecologică și cea medioambientală, promovarea unei mai justiții sociale și economice sporite şi consolidarea unității europene.

De la aderarea Spaniei la UE in anul 1986, aceasta este a cincea oară când deține Președinția rotativă a Consiliului. Această Președinție debutează într-un context deosebit de complex pentru Uniunea Europeană, ca urmare a agresiunii ilegale împotriva Ucrainei și a situației economice provocată de pandemia COVID19, printre alți factori. Spania și România sunt țări strâns unite în cadrul Uniunii Europene și împărtășesc puncte de vedere și interese asupra celor mai importante aspecte. Între autoritățile noastre există un dialog foarte strâns și frecvent, iar România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective de maxim interes pentru români, cum ar fi aderarea la Spațiul Schengen.

Nu în ultimul rând, așa cum a subliniat ambasadorul, și în conformitate cu moto-ul ales pentruacest semestru, “Europa, mai aproape”, Președinția spaniolă va depune eforturi pentru o Europă mai unită și mai incluzivă, care să își aşeze cetățenii în centrul procesului decizional.

Continuând tradiția profund proeuropeană a Spaniei și a poporului său, această țară începe semestrul Președinției cu entuziasm și hotărâre pentru a îndeplini acest rol important și acontribui la progresul politicilor europene.

Embajada
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!