Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.4 (891) Aprilie 2019
Piata de Arta
Urmuz a revenit in Curtea de Arges

de Constantin DUMITRU
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.

In centrul municipiului Curtea de Arges, pe peretele unei cladiri construite chiar pe locul unde exista casa in care, pe 17 martie 1883, s-a nascut Demetru Dem Demetrescu-Buzau, celebru sub numele de Urmuz, a avut loc pe 17 martie a.c. dezvelirea unei sculpturi dedicate celui mai important scriitor al orasului regal,  realizate de Adrian Radu, artistul care a mai oferit orasului doua lucrari semnificative - un bust al lui Mihai Eminescu si o lucrare din care vegheaza chipul lui Toparceanu. E de subliniat meritul academicianului Gheorghe Paun care a sustinut realizarea acestor sculpturi si care pentru Curtea de Arges dar si pentru cultura romana in general a facut multe, celebrul specialist in matematica si informatica (creatorul, la nivel mondial, al unui nou domeniu in stiinta - calculul membranar) avand o fireasca pasiune pentru arta in general si pentru arta plastica in special.

La eveniment au participat iubitori de arta, oameni de cultura si jurnalisti din Bucuresti (editorii si jurnalistii Florentin Popescu si Firita Carp, pictorul Tudor Meiloiu, Vasile Szolga), din Campulung Muscel (generalul Niculae Popescu, Emil Hagi, Ema si Adi Popa care au realizat filmarile), din Pitesti (pictorita Mara Diaconu), chiar din Florenta-Italia (criticul de arta Giampaolo Trotta)  si, bineinteles din Curtea de Arges (Constantin Panturescu, primarul municipiului, Radu Garjoaba, pictorul Aurel Garjoaba, dr Ionela Mitrache, arhitectul Traian Ionescu si zeci de iubitori de arta localnici sau turisti care au avut privilegiul de  a se afla in zona in ziua insorita in carte s-a dezvelit placheta).

Adrian Radu a creat macheta unei statui a lui Urmuz care urma sa fie amplasata pe un soclu ce putea domina o zona centrala a orasului. E posibil  ca acest proiect sa se finalizeze. Oricum, o sa-l introducem intr-un program initiat cu o statuie a lui Henri Coanda creata de Anton Ratiu si care e menit sa implice diaspora romaneasca in realizarea unor statui, dedicate marilor personalitati, ce urmeaza sa fie amplasate in Romania, dar si in marile orase ale lumii unde se afla semnificative comunitati romanesti.

Back
Next