Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.5 (892) Mai 2019
Piata de Arta
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.

„De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafarul din tara mioritei” este titlul recitalului extraordinar pe care l-a sustinut actorul Emil Boroghina la sediul teatrului C.I Nottara din Bucuresti. Recital cu dedicatie pentru Romania care exercita Presedintia Consiliului Europei in aceasta prima jumatate a anului 2019.                                       

Nu era un motto mai potrivit, pentru acest eveniment de inalta tinuta,decat aprecierea poetului Tudor Arghezi : „Ovidiu este marele nostru stramos de limba, de scriere si de sange...poet al nostru ca si Eminescu”.                                          

Seara omagiala a inceput cu prezentarea  pe care autorul proiectului, Radu Boroianu, fostul Presedinte al Institutului Cultural Roman, a facut-o Proiectului de Diplomatie Culturala „ Limba latina, prima institutie a Europei”, in fapt, o indrazneata abordare a ideii de europenism, facuta in acest moment istoric in care ne domina dar ne si „hartuiesc” fenomele globale care ne obliga, oarecum, sa aducem „in prim plan redefinirea atitudinii cosmopolite ca forta modelatoare si, alaturi de latinitate, ca liant coeziv european”.Un discurs de tinuta, rostit cu tonalitati academice,a reamintit spectatorilor ca, 80 % din terminologia primei pagini din Word este de origine latina iar demonstratia, solid argumentata, se continua pentru ca, definita cu exactitate : „ cultura europeana este constitutiva lumii intregi”!                                                                        

Conferentiarul Radu Boroianu si-a dozat cu atentie si textul si aparitia scenica (si-a inceput cariera si s-a impus in lumea artei ca un talenat om de teatru) si, dupa ce a multumit academicienilor Ioan Aurel Pop si Mircea Martin dar si prof.univ.Dan Dungaciu  pentru sfaturile  primite in realizarea proiectului, a dat cuvantul  recitatorului.                                     

Decor ? Un con de lumina si un ecran pe care artistii vizuali Serban Savu si Iulia Pana au pus fragmente din texte alese si traduse in limbile europene de circulatie dar si din limba latina. Imaginile sunt editate de Marius Perte si Ciprian Duica, cu sprijinul artistilor vizuali Serban Savu si Iulia Pana. Distributia? Emil Boroghina. One-man-show. Actorul a venit, silueta decupata parca dintr-un vis, si a recitat, cu o maiestrie inegalabila, timp de aproape doua ore si din Ovidiu,Tristele si Ponticele si multe din versurile eminesciene,trecand prin capodopera Luceafarul, incheind regalul de poezie cu versurile poetului Marin Sorescu „Trebuiau sa poarte un nume”. Fireasca alegere a scenaristului pentru ca actorul Emil Boroghina este Societar de Onoare al teatrului National Marin Sorescu din Craiova.                                                                               

Vers dupa vers, actorul ne prinde in plasa epistolelor care recompun pentru noi o intreaga lume! E lumea stramosilor nostri, cei nemuriti de poetul Vasile Alecsandri : „Latina ginta e regina /In ale lumii ginte mari”.Tensiunea creste, aerul vibreaza de forta din vocea actorului care pulseaza gandurile noastre, aruncandu-ne in hauri nebanuite, in aceasta „geografie barbara” care era Dacia pentru romani si pentru exilatul Ovidiu. Emil Boroghina recita fara oprire, memoria prodigoasa il ajuta  sa reverse asupra noastra un torent de rime, cuvinte potrivite, si ne face sa-l urmarim, clipa de clipa, cu sufletul la gura. Abandonat parca intr-un spatiu al poeziei absolute rosteste versuri, zeci de versuri care recompun in fata noastra dureroase momente ale unui trecut macinat de vinovatii, ale unor oameni care au schimbat mersul intregii noastre civilizatii. Spectatorii au amutit.                                      

In sala de spectacol s-a asternut o tacere ireala.                                                                              

Privesc in jur si simt cum linistea devine materiala, curge printre noi ca un suvoi de apa, privesc spre scena pe care actorul Emil Boroghina continua sa recite, sa spuna, sa explice, sa ne convinga, sa ne persuadeze... Ne priveste cu ochii lui mari, din ce in ce mai larg deschisi, ne priveste si, ca intr-o hipnoza, ne transfera in spatiul ireal, creat tot de el pe scena pe care, regizoarea Alina Hiristea s-a strecurat cu luminile si umbrele ei, cu cercurile de foc care inconjoara ca o coroana de spini chipul actorului. Psihologia iubirii deslusita in pilde, indemnuri, adevaruri, tristeti, bucurii, pasiuni, viata si moarte, dar mai ales si mai presus de toate, eternitate.” Poetii nu mor niciodata” ...fapt dovedit si de  harul extraordinarului interpret. Un recital egal cu o stare de gratie pentru care acest fabulos recitator care este actorul Emil Boroghina merita toata iubirea si admiratia noastra.                                                          

Poetii nu mor niciodata...

de Ileana PERNES DANALACHE