Cristian Ioan:
Epoca marilor boieri, a nobletei si a generozitatii de breasla se va estompa


Am purtat de-a lungul timpului numeroase dialoguri cu artiştii, le-am publicat la vremea respectivă în revista Cinema, le-am adunat în anul 2015 într-o carte intitulată "18 interviuri". Au luat cuvântul, încă odată, din paginile cărţii ilustrate de regizorul de desene animate Dinu Şerbescu, regizorii, Ion Popescu Gopo, Jean Georgescu, Paul Călinescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Tudor Mărăscu, Constantin Vaeni, Geo Saizescu, Nell Cobar,  Gheorghe Vitanidis, Elisabeta Bostan, actorii, Ernest Maftei, Marga Barbu, Vladimir Găitan, scenariştii, Titus Popovici, Francisc Munteanu.

Le-aţi văzut filmele, v-aţi bucurat de acel adevărat festin pe care îl oferă Arta!

Am reluat după 2017 dialogurile cu artiştii, partenerii de dialog au devenit foşti colegi de studenţie de la I.A.T.C "I.L. Caragiale", care, în deceniile  ce s-au scurs, au atins, la rândul lor, celebritatea. Atunci dar şi acum, vă mărturisesc că am trăit, împreună, clipe extraordinare, emoţie intensă! Am încercat să păstrez în memoria calculatorului, apoi distribuindu-le pe reţelele de socializare, adăugând şi mărturia fotografiilor.

Acum, în această primăvară surprinzătoare, atipică, m-am gândit să rog artiştii, să dăruiască, mărturii despre trecutul recent, cel care a redimensionat sever viitorul apropiat.

Primul care a răspuns, punctual, este regizorul Cristian Ioan, cel care îşi aştepta spectatorii cu şampanie şi covorul roşu ... Cristian Ioan crede că  epoca marilor ”boieri”, a nobleței și generozității de breaslă se va estompa din ce în ce...

Cristian Ioan, prima întrebare  ar suna aşa : Ce proiecte aveai în lucru în momentul în care s-a instituit starea de urgenţă ?

- În momentul când s-a declanșat starea de urgență eram la Pitești la Teatrul „Al. Davila” în faza de repetiții generale a spectacolului cu piesa ”D-ale carnavalului” de I.L Caragiale. Normal, toate activitățile s-au oprit, le vom relua când va fi posibil. Anexez o fotografie cu Crăcănel (Dan Ivănesei) și Pampon (Petrișor Stan) din celebra scenă a actului doi ”Hai, nu plânge, ești volintir, ce dracu”!
Artiştii, pandemia şi izoleta ...culturală
Dacă nu apărea acest virus nenorocit, în luna mai trebuia să încep repetițiile la ”Burghezul gentilom” la „Teatrul de Nord” din Satu Mare.  Mai am pentru anul acesta un proiect deosebit de incitant - în toamnă - despre care însă, din superstiție, nu aș dori să vorbesc acum.

Eşti un artist cunoscut, apreciat, ai o experienţă care numără mai bine de patru decenii, cum îţi imaginezi lumea după Covid 19, molima care a trimis în arest voluntar o întreagă planetă?

-Probabil că lumea, după Covid-19, nu va mai fi la fel, dar sigur nu cum îmi imaginez eu (am fost întotdeauna un idealist incurabil și rar s-a întâmplat ca proiecțiile mele despre viitor să se potrivească  realității ). Cu tristețe vă spun că, probabil lumea se va înrăi și mai mult decât era înainte de Covid-19, oamenii vor deveni îngrozitor de pragmatici și de egoiști (bine, nu toți !) iar ca să mă refer la domeniul nostru specific, viața în teatru (în profesiile artistice în general) va arăta tot mai mult a arenă de gladiatori unde sunt permise toate armele și strategiile pentru a supraviețui.

Cred că epoca marilor ”boieri”, a nobleței și generozității de breaslă se va estompa din ce în ce, pentru a disparea în cele din urmă, făcând loc unei lumi care va arăta tot mai mult a junglă. Oricum, eu nu-i voi fi martor.

Interviu realizat de Ileana PERNES DANALACHE
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Back
Next
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!