20 decembrie 2020

Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, sub egida Primăriei Municipiului, a organizat expoziția de grup „Interferențe în arta plastică ieșeană”, la Galeriile de Artă „Dan Hatmanu”, situate în Pasajul Sfânta Vineri Hala Centrală.  Vernisajul a avut loc în data de 15 decembrie 2020.

Au răspuns invitației organizatorilor un număr important de artiști reprezentativi pentru arta plastică ieșeană și au fost expuse 36 de lucrări în ulei, acuarelă, grafică și sculpturi în lemn din colecția Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași și din colecțiile personale ale artiștilor.

Sunt expuse lucrări realizate de 21 de artiști plastici, după cum urmează:

AGAFIȚEI GABRIELA, BARTOS JENŐ MIHÁLY, BÂRLEANU BOGDAN, CIOCHINĂ NICOLAE, COȚOVANU MIHAI, DRĂGAN - IONESCU DUMITRU, GÂNJU IOAN (1942-2002), GÂNJU ILINCA (1986-2010), GÂTLAN CARMEN, GHEORGHIU GABRIEL, GONCEARIUC LILIANA, GONCEARIUC VALERIU, HATMANU DAN (1926-2018), ICHIM ALEXANDRU (1942-2018), MIRCEA EUGEN VASILE, OTÂNJAC SORIN, PĂTRAȘCU DRAGOȘ, ȘTEFĂNESCU MIRCEA, TOPORAȘ VIORICA, VÎNĂU CARMEN, VÎNĂU IOAN

galeria foto la finalul articolului

Expoziția a fost prezentată de Dr. Aurica Ichim, Conf. univ. Laura-Codrina Ioniță și Muzeograf Ivona Aramă. Critica de specialitate a apreciat unitatea și diversitatea lucrărilor într-o paletă coloristică ce amintește o toamnă târzie în nuanțe calde, pastel creind astfel o armonie perfectă de calm și liniște în fața admiratorilor.

Regăsim peisaje ale unor străzi de mult dispărute din orașul Iași, case și biserici existente doar în amintirile creatorilor. Pictura abstractă ne readuce în lumea modernă a artelor vizuale și se înbină armonios cu lucrările în acuarelă și stilizările din grafică.

Stilul și personalitatea marilor maeștrii ce au marcat dezvoltarea artelor în Iași dar și în cultura europeană sunt recunoscute imediat de publicul cunoscător interesat de expoziție.

Este de apreciat interesul organizatorilor de a readuce în memoria colectivă imaginea celor care au lăsat generațiilor actuale și viitoare un patrimoniu cultural important.

Acest sfârșit de an, marcat de greutăți, s-a impus totuși prin realizări deosebite în arta plastică ieșeană și a oferit publicului ieșean una din cele mai frumoase expoziții realizată cu pasiune și dăruire atât de organizatori dar mai ales de marii maeștrii ai școlii ieșene de artă.

Am solicitat Profesorului Universitar Dr. Bartos Jenő Mihály, de la Universitatea de Arte Iași, opinia despre evoluția artelor vizuale în perioada următoare și anume dacă în colectivitățile umane cultura mai  poate reprezenta în viitor un factor de educație și progres?

„Răspunsul la această întrebare este problematic, întrucât anul 2020 ne-a pus în fața unui examen neașteptat, atât pe creatori, cât și pe consumatori, publicul iubitor de artă. Personal, ca toți colegii de breaslă, am fost afectat de această situație neconvențională, dar acum, la sfârșit de an, suntem încrezători că, prin adaptare, vom depăși această perioadă dificilă. Personal, totuși, am avut in acest an câteva realizări expoziționale, precum expo. Artă Murală  la galeria UAP sala Victoria (iulie ), Expo. Colectivă Conducătorii de studii doctorale la galeria Rectoratului UNAGE-Iași (octombrie), expo. online Dialog cu sacrul  (bis. Galata-Iași, oct./nov./dec.), expozitia  personală LaGard  (parcul Copou, reproduceri foto. nov./dec./ian.), expo. Interferențe în arta plastică ieșeană (galeria Municipală, dec./ian.) la care se adaugă apariția albumului de artă Bartos Jenő Mihály  (volum distins la Târgul de carte 2020-Iași, sept.).”

În această expoziție ați prezentat două lucrări:  Mărul de aur și Piramida.

Pot reprezenta preocuparea Domniei Voastre în a cerceta Universul, civilizațiile superioare și misterul apariției vieții pe Pământ?

„Lucrările prezentate în această expoziție fac parte dintr-un ciclu mai amplu, unde caut răspuns la diverse probleme ale existenței umane, întrebări de natură fizică și metafizică, probleme de constantă actualitate...”

Anul 2020 știu că a însemnat pentru Domnia Voastră un an aniversar, editarea unui album de autor, participarea la mai multe expoziții, primirea unei Diplome de Excelență din partea Primăriei Municipiului Iași, înmânată de Primarul Mihai Chirica și totodată realizarea mai multor lucrări cu caracter științific. Pentru publicul cititor al publicațiilor Top Business v-aș ruga să prezentați ce noutăți pregătiți pentru anul 2021?

„Da, anul 2020 ar fi trebuit să fie ”aniversar” (cu o expozitie  retrospectivă la 75 ani), dar care, din cauza situației actuale s-a amânat... Iar pentru anul 2021, pe de o parte doresc deschiderea unei expozitii de pictură și grafică de șevalet din lucrări recente (și visez la deschiderea unei ”retrospective” la 80 de ani), iar pe de altă parte, nutresc la revenirea la normalitate a civilizației noastre, pe plan local, național și internațional.”

Cu speranța că aceste gânduri ale maestrului Bartos Jenő Mihály, căruia îi mulțumesc pentru timpul acordat, vor fi materializate în anul 2021 doresc să invit publicul ieșean să viziteze această expoziție care poate fi considerată un dar adus pentru locuitorii acestui oraș dar și iubitorilor de artă de pretutindeni.

Expoziția este deschisă în perioada Decembrie 2020 - Ianuarie 2021.

Geta TOROK
Interferenţe în arta plastică ieşeană
Pictură - Grafică - Sculptură
galerie foto / click pe ea pentru a vizualiza imaginile cu explicatiile respective
1-Bartos-Jeno-Mihaly-Marul-de-aur
1-Barleanu-Bogdan-Nocturna-vegetala
1-Cotovanu-Mihai---Strada Vantu Iasi
1-Dragan Ionescu Dumitru-Romaneste in coada de peste
1-Eugen-Mircea-Vasile-Vedere-pe-Tatarasi
1-Hatmanu Dan-(1926-2018)-Biserica strabuna
1-Patrascu-Dragos-Toamna-Patriarhului
1-Viorica-Toporas---Palatul incalzind iarna iesenilor
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business