Artmark
Cât valorează 10 opere din colecția de artă Mircea Malița
8 iunie 2022

10 opere din colecția matematicianului, academicianului și diplomatului român Mircea Malița vor fi scoase la licitație la Casa Artmark, în cadrul Licitației de Vară. Evenimentul din 16 iunie, carere unește aproximativ 200 de capodopere semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești, include și o selecție din colecția de a artă a lui Mircea Malița, o personalitate marcantă a vieții publice românești și înainte, și după 1989. Valoarea lucrărilor din colecția sa depășește 100.000 de euro.

Cea mai valoroasă operă din cadrul colecției Mircea Malița este „Crizanteme”, semnată de maestrul Ștefan Luchian. Opera are o evaluare de 25.000-35.000 de euro și a participat, în 1957, la Expoziția Ștefan Luchian la Muzeul de Artă al R.P.R.. O altă operă, din colecția Mircea Malița, este „Peisaj la Breaza”, semnată de Alexandru Ciucurencu. Lucrarea, evaluată la 10.000-18.000 de euro, a fost realizată de artist în 1962.

Tot din colecția Mircea Malița, omul care a cunoscut personalpersonalități precum Pablo Picasso, George Bush, Margaret Thatcher, Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga, provine și opera „La Buștenari”, semnată de artistul Dumitru Ghiață, ale cărui lucrări pot fi admirate în marile muzee din România. Opera are prețul de pornire de doar 1.500 de euro.

În cadrul licitației se regăsesc și o serie de acuarele și schițe semnate de maestrul Theodor Pallady sau alți importanți artiști, precum Marcel Chirnoagă, Dumitru Ghiață, Ion Vlasiu sau Aurel Jiquidi. Pentru prețul de pornire de 900 de euro este scoasă la vânzare lucrarea „Les Deux Magots”, pentru 800 de euro acuarela „La cafenea”, iar pentru  500 de euro „Faleză în Royan”, semnate „TP” - Theodor Pallady.

Personalitatea lui Mircea Malița este recunoscută și la nivel internațional, fiind primul român  cooptat membru de onoare,în faimosul Club de la Roma. Mircea Malița a ocupat funcții importante în cadrul O.N.U, în Ministerul de Externe, în Ministerul Educației, în  ambasadele din Elveția, SUA și Geneva, fiind  membru al Academiei Mondiale de Artă. Tot lui Mircea Malița îi datorăm Fundația Universitară a Mării Negre.

Operele ce provin din colecția istorică Mircea Malița sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, alături de cele aproximativ 200 de opere din cadrul Licitației de Vară. Expoziția este deschisă publicului larg, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, de luni până duminică.
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business