Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.5 (892) Mai 2019
Romania Magica
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Detaliile primei vizite a unui Papa in centrul Transilvaniei, precum si stadiul pregatirilor  stabilite de Arhiepiscopia de Alba Iulia si Fagaras a Bisericii Greco-Catolice, au fost comunicate de Vicarul general Cristian Barta, responsabil de comunicare pe tema vizitei Papei Francisc.                                                

Papa Francisc isi va incheia vizita in Romania la Blaj, in data de 2 iunie a.c., dupa ce va sosi pe Campia Libertatii in jurul orei 10,30 si va oficia Divina Liturghie si ceremonia de beatificare a a sapte episcopi martiri greco-catolici. Va tine o cuvantare (omilia sanctitatii sale) si va participa la o masa alaturi de capii Bisericii Greco-Catolice din Romania.                      

Blajul, un oras cu doar 20.000 locuitori,se pregateste sa faca fata celui mai important eveniment  din istoria sa. Accesul pe  Campia Libertatii, locul de desfasurare a Sfintei Liturghii sustinute de Suveranul Pontif, se va face cu bilete nominale, distribuite gratuit in parohii si a documentului de identitate al fiecarei persoane.                                                                 

Participarea la intalnirea cu Papa nu este conditionata de religie sau confesiune: oricine se poate inscrie pe liste. Desi capacitatea Campiei Libertatii este foarte mare, numai 42.000 de pelerini  (26.000 pe scaune) vor avea acces din cauza masurilor de securitate si a legislatiei.                                                  

In oras sunt asteptati circa 150.000 de oameni. Cristian Barta afirma ca toti cei care vor veni in oras il vor  vedea pe Sfantul Parinte fie direct, fie prin intermediul unor ecrane uriase  amplasate in piata centrala  si in alte puncte  aglomerate.Pregatirile au atras peste 500 voluntari implicati in amenajarea de parcari suplimentare, crearea de fluxuri de intrare-iesire din oras, puncte de prim ajutor, toalete, spitale temporare si  locuri de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.                                                                                          

Cei care vor ajunge cu trenul sau  autocarul vor parcurge pe jos maxim 25 de minute pana  la Campia Libertatii, cei care ajung cu autoturismul personal pot putea parca pe strazile Blajului.                                                                                     

Peste 700 de preoti, multe sute de calugari si calugarite si circa 400 jurnalisti vor fi  la Blaj, Nici un hotel sau pensiune din zona Blaj nu mai are locuri de cazare in perioada respectiva. Nici la Aiud, Ocna Mures sau Teius nu mai sunt, iar la Alba Iulia, hotelurile mari au fost rezervate de mult. Totusi, in oras mai sunt inca locuri de cazare la preturi rezonabile.                                                                             

Surse din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras a Bisericii Greco-Catolice, au declarat pentru G4Media ca institutia de cult a rezervat sute de camere in toata zona, inca din urma cu cateva luni, tinand cont de numarul mare de invitati pe care il asteapta.                                                         

Pe traseele Alba Iulia - Teius (sau Santimbru) - Blaj sau Cluj-Napoca - Teius - Blaj se asteapta organizatorii sa se deruleze traficul cel mai intens. De aceea, sunt de preferat alte variante. Una e pe la Copsa Mica, valabila pentru cei care vin dinspre Sibiu. Un traseu mai bun este drumul judetean 107, de la Alba Iulia, pe la Hapria, Berghin, Cergau, pana la Blaj.
150.000 de pelerini vor veni la Blaj
de Tamara TIMOFTI