9 august 2021

Situat în centrul țării, în partea superioară a Țării Bârsei, la poalele masivului Postăvaru, la mică distanță de Munții Bucegi și Piatra Craiului și la capătul nordic al culoarului (trecătorii) Rucăr, Bran și Cheia Predeal, orașul Râșnov păstrează de  veacuri același iz istoric al unui burg prosper. Râșnovul se găsește la o altitudine medie de 676 m.

Prima menționare documentară a Râșnovului datează  din 1331 sub numele de Rosnou, mai târziu în 1343 apare cu numele de Rosnov. O altă denumire care apare în documente este Villa Rosarum.

Se pare că denumirea germană Rosenau se traduce prin Rosen-Au = „Valea cu țipirig” sau „cu trandafiri”.

Cronologic aflăm atestarea din Tăblițele de la Sinaia, în lucrarea “Cronica getă apocrifă pe plăci de plumb” de Romalo Dan.

A doua atestare îi aparține geografului Ptolemeu în lucrarea Geografia, cu numele complet Orientarea geografică (Γεωγραφικὴ Ὑφήγησις, Geografikí Yfígisis), aprox. 150 d. H., Alexandria.

În antichitate,  a existat Castrul roman Cumidava, situat la 4 km nordvest de Râșnov. Săpăturile arheologice au scos la iveală în interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de teracotă sigilată și o figurină din lut care o reprezintă pe Venus, numele roman al zeiței grecești Afrodita, zeița dragostei, frumuseții și fertilității.

În intervalul 1211-1225, în timpul domniei regelui Andrei al II-lea al Ungariei, cavelerii teutoni au edificat prima biserică, lăcaș cu hramul Sfântul Gheorghe. Biserica a fost construită la poalele cetății Râșnov, lângă unicul turn de observație aflat acolo, turn desființat din sec. XIX.

În secolul al XIII-lea, Țara Bârsei a fost colonizată cu populații germanice denumite „sași”, deși majoritatea proveneau din vestul Sfântul Imperiu Roman, din valea Rinului. În anul 1427 Râșnovul și cetatea sa au fost vizitate de împăratul Sigismund de Luxemburg, totodată rege al Ungariei, care a acordat așezării dreptul de a ține târguri.. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale lemnarilor, țesătorilor și sticlarilor (de aici toponimul Valea Glăjeriei).

În 1600, după Bătălia de la Mirăslău, trupele lui Mihai Viteazul au ocupat localitatea, dar nu a cu7cerit Cetatea Râșnov. Pastorul Paul și fiul său au fost uciși de mercenari.

Mihai Viteazul a acordat privilegii bisericii ortodoxe Sf. Nicolae din Râșnov, în documentele cancelariei sale numind așezarea „oraș al domniei mele”.

Însă nu întotdeuna viața locuitorilor a fost ușoară în Râșnov care se afla pe drumul ce lega Țara Bârsei de Pasul Bran, pe unde adesea cetele turce și tătare năvăleau în așezare și distrugeau tot ce râșnovenii construiseră. Astfel s-a hotărât construirea Cetății Râșnov, în prezent simbol al orașului și atracție turistică.

După Primul Război Mondial, cadrul geografic favorabil oferă Râșnovului o nouă oportunitate economică: turismul. Statutul de stațiune climaterică a fost primit de comuna Râșnov în anul 1929. În perioada comunismului, pentru Râșnov opțiunea autorităților a fost industrializarea, statul construind cartiere de locuințe pentru cei veniți să ocupe locurile de muncă, iar comuna Râșnov a devenit oraș în anul 1950.

Orașul Râșnov nu are alte localități componente, fiind format din zone de case și cartiere de blocuri de locuințe


Biserica Ortodoxă de la Râşnov

Ajunsă la biserică plătesc consilierului o taxă și încep să-i  explic că vin a doua oară, că biserica e tot închisă și că  ca vreau sa văd fresca și  icoanele pictate de Mișu Popp. Se înduplecă, mi-l prezintă pe Robert, cel care se ingrijește de ceasul din turnul bisericii, ceas vechi, cu manivelă. Robert se prezinta cu o cheie mare și grea, de gândeam că le-a uitat Sfântul Petru trecând prin orașul Râşnov. Intrăm, vorbim, îmi spune că are treabă în curtea bisericii și pleacă.

Pe mine mă uită Domnul vreo jumătate de oră prin biserică mângâind cu privirea icoanele altarului, arhanghelii de pe uşile diaconești, Fecioara cu Pruncul din absida altarului, fresca de pe peretele de apus  ce reprezintă îngerul  ce se arată mironosițelor venite la Mormântul Sfânt, îngerul ce vestește Învierea Mă uit, eram singură. Închid ușa masivă cu cheia cea mare și i-o aduc consilierului cu gând de mulțumire.

Mă întreabă dacă am închis și se schimbă la față, convins fiind că l-am închis pe Robert în biserică. Mă întorc, învârt cheia de două ori, îl strig pe Robert dar  nu-mi  răspunde. Am lăsat ușa deschisă și mă întreb și acum unde a dispărut Robert..

E Bserica Ortodoxă Veche Sfântul Nicolae  din Râșnov, biserică pictată de MISU POPP.

Liliana Popa
Miracolul Râşnov
Bis-Sf-Nicolae--410082021
Bis-Sf-Nicolae--410082021
Bis-Sf-Nicolae-110082021
Bis-Sf-Nicolae-110082021
Bis-Sf-Nicolae-209082021
Bis-Sf-Nicolae-209082021
Bis-Sf-Nicolae-09082021
Bis-Sf-Nicolae-09082021
Biserica-Sf-Nicolae10082021
Biserica-Sf-Nicolae10082021
Cetatea-Rasnov-istoric-10082021
Cetatea-Rasnov-istoric-10082021
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!