25 aprilie 2023

La 8 ani după ce a realizatat şi a inaugurat pe 8 iulie 2020, ansamblul Palas Mall în zona zero a orașului Iași, într-o arhitectură modernă și îndrăzneață, în zona limitrofă al acestui complex,  Compania IULIUS, condusă de Iulian Dascălu a început lucrările pentru cea mai mare investiție privată din ultimii ani a Iașiului : „PALAS CAMPUS”. 

În data de 25 aprilie 2023, la mai puţin de trei ani de la începerea lucrărilor, compania IULIUS a inaugurat oficial acest al doilea proiect amplu de regenerare urbană pe care l-a realizat în Iaşi. Palas Campus ete cea mai mare clădire de birouri din România, cu o suprafaţă de 60.000 mp cu destinație de închiriere, realizată cu o investiție de 120 milioane de euro. Clădirea office se află în zona Sf. Andrei şi pune în valoare o parte a orașului care nu a beneficiat până acum de investiții majore. Palas Campus este cea mai mare investiție din România demarată în pandemie şi cea mai mare de după inaugurarea, din 2012, a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas. Până acum, compania IULIUS a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 mp de spații office de clasa A și 105.000 mp retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro (Palas Iași, Palas Campus Iași, Iulius Mall Iași, Family Market Miroslava și Family Market Bucium Iași).

Inaugarea investiției Palas Campus a avut loc în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

„Suntem într-un centru unde se va dezvolta acest potenţial pe IT&C, pe inteligenţă artificială, va fi un hub unde se vor dezvolta proiectele viitoare de digitalizare a tot ceea ce înseamnă serviciile publice pentru cetăţeni, administraţie locală, legătura cu administraţia centrală, conectarea iată, a mediului de afaceri din Iaşi cu ţări de pe patru continente și care va polariza energiile din Iaşi şi va pune în valoare potenţialul întregii regiuni”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul de inaugurare, alături şi de alţi reprezentaţi ai guvernului.

„Am început Palas Campus când ne confruntam deja cu provocările pandemiei, într-o piaţă office în expectativă. Acum, ne primim partenerii în noua clădire, pe cele 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă şi automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranţei şi calităţii vieţii în general”, a declarat Iulian Dascălu, preşedintele Companiei Iulius, adaugând că „proiectul Palas Campus este unul cu o misiune orientată spre dezvoltarea şi susţinerea oraşului, iar o atenţie accentuată este acordată sustenabilităţii şi cu premiere la nivel naţional atinse pe această direcţie, fiind  un proiect care a adus la Iaşi primele sedii din regiune ale unor companii puternice şi a susţinut dezvoltarea celor care sunt deja prezente în polul regional de business crescut, în ultimul deceniu, la Palas Iaşi”

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec. „Iaşul şi-a stabilit o reputaţie de centru de putere digital, regional, păstrându-şi, în acelaşi timp, moştenirea culturală vibrantă. Iaşul a devenit în mod clar un hub european emergent, atractiv pentru companiile americane de talie mondială”, a spus Kathleen Kavalec.„Iaşul îşi creşte vizibilitatea atât în România, cât şi în Europa”, a completat ambasadorul. În ceea ce priveşte Palas Campus, diplomatul a consideratt complexul drept unul „impresionant”. „Felicitări inginerilor, arhitecţilor şi dezvoltatorilor care au construit această clădire modernă de vârf. Aici există un nivel incredibil de spirit de afaceri, experienţă şi cunoştinţe”, a adăugat ambasadorul SUA în România. Kathleen Kavalec a mai spus că prezenţa companiilor americane la Iaşi va aduce beneficii atât oraşului şi regiunii, cât şi la nivel naţional.

Palas Campus este compus din 6 corpuri cu înălţimea maximă de 6 etaje, conectate la parter şi la primele trei etaje, cu o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp, desfăşurată pe orizontală, dintre care 54.000 mp office şi 6.000 mp retail.Este conceput ca un proiect mixt integrat, incluzând, la parter, încă în curs de amenajare , restaurante, cafenele, un supermarket, o sală de fitness, un centru medical şi o zonă de servicii.


Palas Campus are şi o puternică amprentă verde, fiind unicul proiect din România care se află în dublu proces de certificare green, conform oficialilor companiei. O premieră o reprezintă şi terasele verzi amenajate la înălţime, la etajul patru. De asemenea, Palas Campus beneficiază şi de peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş, cu o putere instalată de 500 kWp. De asemenea, chiriaşii din Palas Campus beneficiază și de o parcare subterană pe două niveluri, cu 625 de locuri, care a presupus o investiţie de peste 33 milioane de euro.

Palas Campus este o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România - Palas Iași-, din imediata vecinătate, beneficiind de multiplele funcțiuni ale ansamblului. O investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași înseamnă o comunitate de business regională, cu 7 clădiri de birouri clasa A (75.000 mp - 60 de companii, 9.000 angajați); principala destinație de shopping și entertainment din nord-estul țării (63.000 mp - 270 de branduri, servicii, restaurante și cafenele concept); o grădină urbană de 5 hectare, care găzduiește zeci de evenimente anual și facilități de petrecere a timpului liber.

În total, hub-ul de business dezvoltat în centrul Iaşului de compania IULIUS, în Palas Campus și Palas Iași, integrează 8 clădiri şi 130.000 mp de birouri clasa A, care găzduiesc peste 70 de companii din cele mai dinamice și creative sectoare, sporind atractivitatea Iașului și poziția sa de lider regional în domeniul tehnologiei și inovației.

La Palas Campus și-au stabilit sediul 13 companii, din SUA, Germania, Franța, Norvegia, Elveția şi România, unele cu primul lor birou din regiune, fiind atrase de infrastructura office.

Încă în  2005, Amazon și-a deschis în România, la Iași, centrul dedicat pentru cercetare și dezvoltare, primul de acest fel din Europa de Est. Amazon este prezent în ansamblul Palas din anul 2010, iar acum își reunește angajații din oraș la Palas Campus.

Cristian Josan, Managerul General al Amazon Development Center Romania a afirmat: „Noul sediu va constitui un centru de inovație pentru peste 2.000 de colegi care inventează noi tehnologii interesante în materie de cloud computing, machine learning, information security și data analysis. Acest campus ultramodern ne va asigura la Iași un cămin extraordinar și reprezintă un nou moment marcant pentru angajamentul nostru față de România.”

Palas Campus este închiriat integral  pe termen lung sau foarte lung şi include companii multinaţionale din domenii precum IT, automotive şi asigurări, care totalizează peste 5.000 de angajaţi:

Amazon Development Center Romania - centrul de cercetare și dezvoltare al companiei Amazon

AMD - Advanced Micro Devices - companie americană producătoare de semiconductori, care proiectează soluții de calcul adaptive și de înaltă performanță

Allianz-Ţiriac - parte din grupul german Allianz, cea mai valoroasă marcă de asigurări din lume

Cognizant Softvision - unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul ingineriei software din România și parte din Cognizant, compania globală de servicii profesionale și de IT

Expleo - companie globală din domeniul ingineriei, al tehnologiei și consultanței, cu sediul în Franța

HELLA România - furnizor internațional din domeniul automotivelor, sub umbrela brandului FORVIA

HEITS.digital - start-up tech din Cluj, specializat în soluții AI și Machine Learning

HTEC Group - companie globală de consultanță, inginerie software și dezvoltare de produse digitale

Microsoft - companie americană, cel mai mare producător de software din lume

Profidata Dev - companie elvețiană care livrează soluții software și servicii pentru industria financiară

Safeguard Global - companie americană specializată în servicii de HR şi payroll

Visma Software România - (companie originară din Norvegia) furnizor de produse software pentru automatizarea și gestionarea proceselor de management în afaceri

Bandwidth - companie globală de comunicații

Asemenea altor proiecte de regenerare urbană realizate de compania IULIUS și Palas Campus are o puternică amprentă verde. În 2021, clădirea a beneficiat de primul credit verde acordat unei companii românești de către IFC (International Finance Corporation, membră a Grupului Băncii Mondiale), în valoare de 72 milioane de euro.

Palas Campus a fost construit cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi, fiind unicul proiect din România care se află în dublu proces de certificare green:

EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) din partea IFC; certifică atingerea unor parametri de economisire a resurselor și eficiență în operare;

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council; certifică sustenabilitatea în proiectare, construcție și operare.

Palas Campus are amenajate în premieră  terase verzi la înălţime, la etajul patru și beneficiază  de peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş, cu o putere instalată de 500 kWp.

Și alte elemente green susțin sustenabilitatea Palas Campus:

-   peste 4.500 mp de spaţii verzi, o investiție de 2,8 milioane de euro

-   peste 200 de arbori plantaţi şi 7.000 de arbuști

-   piste de ciclism de aproape 650 de metri

-   circa 500 de spații pentru biciclete și șase vestiare dotate cu dușuri

-  16 staţii de încărcare pentru automobile electrice

Chiriașii din Palas Campus beneficiază de o parcare subterană pe două niveluri, cu 625 de locuri, care a presupus o investiție de peste 33 milioane de euro.

Pentru a spori conectivitatea zonei Sf. Andrei, cinci străzi adiacente au fost fie lărgite, fie modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În plin proces de amenajare se află o nouă arteră de circulație, cu sens unic, care va conecta Bulevardul Anastasie Panu de strada Sf. Andrei. Aceasta va avea 220 metri lungime şi două benzi de circulaţie. Pentru lucrările privind infrastructura au fost alocate peste 4,5 milioane de euro.

Investiția în Palas Campus va genera anual peste 780.000 de euro din impozitul pe clădire şi terenuri. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuțiile directe la bugetul statului au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizații şi avize.

Palas Campus face parte dintr-un plan mai amplu de reconfigurare a zonei Sf. Andrei. Compania IULIUS va continua dezvoltările de regenerare urbană din zona centrală a Iașului cu proiectul rezultat în urma concursului internațional de arhitectură organizat în 2022, precum şi cu alte investiţii de impact.

Csaba László TÖRÖK

In memoriam: Geta TÖRÖK
„PALAS CAMPUS”  IAȘI:
O grandioasă investiție urbană de 120 milioane euro a fost inaugurată
Anul III, nr. 5 (17) Mai 2020