22 august 2021

Am descoperit Albania turistică în anul 2012, în timpul unui infotrip organizat de Asociaţia Jurnaliştilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR) și am revenit în 2014, la invitaţia domnului Samy Shiba, pe atunci, ambasador al Republicii Albania în România. Prin ce locuri frumoase am trecut, ce peisaje deosebite am văzut, ce parcuri arheologice am descoperit, ce râuri limpezi mi-au încântat privirea și mi-au ostoit setea, ce oameni primitori am întâlnit! Doar drumurile lăsau de dorit, dar dacă mașina n-ar fi simțit impactul dur cu acestea, poate că nici nu le-aș fi băgat în seamă. Peisajul era deprins parcă din cărțile de povești! Și, peste toate, ce capitală europeană am descoperit! Tirana, m-a încântat cu clădirile frumoase, cu parcurile îngrijite, cu străzile curate și enumerarea ar putea continua mult timp. Toate aceste locuri ne-au fost arătate de domnul Kopi Kyçyku, un om pentru care Albania este patria natală pe care o iubește nespus de mult, iar România, a doua lui țară. Poate și datorită faptului că limba română nu are secrete pentru domnul Kopi Kyçyku, el a reușit, în cele câteva zile cât ne-a însoțit pe drumurile Albaniei, să ne transmită bucuria de a vedea această țară, de a o cunoaște și, mai ales, ne-a insuflat dorința de a ne întoarce iar și iar pe aceste meleaguri.

Pentru mine revenirea s-a întâmplat, în 2021 fiind oaspetele Albaniei pentru a patra oară! Și tot patru au fost obiectivele mele în excursia din anul acesta:

Orașul Pogradec, aflat pe malul lacului Ohrid, (o adevărată mare interioară cu valuri, cu plaje, cu ape curate și frumos colorate), și împrejurimile sale: situl arheologic Lin cu a sa biserică paleocreștină, oraşul Korçë și satul Moscopole (Voskopojë în albaneză) locuite de aromâni, recunoscuţi de curând ca minoritate naţională română în Albania. Moscopole, prin 1760 avea o populație de 60.000 de locuitori, și era al doilea oraș ca număr de locuitori din Balcani, centru cultural și comercial al aromânilor, locul unde a apărut prima tipografie din Balcani, și unde se găsea o universitate. Moscopole a fost distrus de armata lui Ali Pașa în anul 1788. Parte dintre supraviețuitori au emigrat în Europa, parte s-au mutat în orașul Korçë.

Orașul și cetatea Berat;

Orașul-stațiune Sarandë de la țărmul Mării Ionice împreună cu plajele și împrejurimile sale, parcul arheologic Butrint, castelul Lëkurës de unde ai cea mai frumoasă perspectivă asupra împrejurimilor, castelele și garnizoanele lui Ali Pașa, iar ceva mai departe, la 50 km, localitatea Gjirokastër, cu a ei cetate care domină împrejurimile;

Zona de plajă Durres - Golem, aflată în apropiere de Tirana, pe țărmul Mării Adriatice.

Farmecul acestei țări, predominant muntoasă, este dat și de varietatea de plaje, amenajate sau sălbatice, pe care le întâlneşti pe partea de vest a țării, din nordul până în sudul acesteia. Deși plajele sunt primitoare, apa caldă te îndeamnă să faci baie până târziu la apusul soarelui iar tavernele și restaurantele te îmbie să guști o mulțime de mâncăruri, multe tradiționale albaneze, două obiective turistice nu pot fi ratate dacă v-aţi hotărât să petreceți mai multe zile aici: parcul arheologic Apollonia, aflat la130 km, și castelul de la Krujë al lui Skanderbeg, Giorgi Kastrioti pe numele său adevărat, eroul naţional al albanezilor, aflat la 45 km distanță de Durres.

Toate aceste amănunte le puteți afla și din articole, ghiduri și prospecte turistice, dar e altfel când străbați, la pas, locurile. Ceea ce nu puteți ști decât dacă mergeți în Albania este cât de ospitalieri sunt oamenii locului. Dacă despre domnul Kopi Kyçyku v-am vorbit mai sus, despre alții vă voi spune acum câteva cuvinte.

Eram prin 2014 în Sarandë, făceam ultimele fotografii pe faleză când cineva mă întreabă dacă nu caut cazare. I-am mulţumit de întrebare și i-am spus că sejurul meu în Sarandë se încheiase. Atunci, m-a invitat ca în următoarele mele excursii să mă cazez și la pensiunea lui, Villa Joanna & Mattheo. M-a impresionat propunerea. Dorind să parafez înţelegerea i-am oferit o sticlă de palincă. Neavând timp să mă aștepte până mergeam la hotel s-o iau, a trebuit să găsesc o soluție de avarie. I-am lăsat palinca la un chioșc de ziare de unde, câteva zile mai târziu, a recuperat-o! Au fost doar 5 minute în care s-a legat o prietenie. Anul acesta am fost oaspetele familiei Ilir și Mila Shehu. Vila cu 10 camere, curtea plină cu peste 200 de specii de flori plantate pe rând astfel încât să înflorească tot sezonul, îngrijite cu dragoste de Mila, grătarul pe care Ilir a pregătit peștii prinși în apele mării în acea zi, chiar și cele două broaște țestoase, animalele lor de companie, mi-au rămas în suflet. Până la o viitoare vizită, pentru că, fără putință de tăgadă, voi reveni la Sarande, îmi vor lipsi discuțiile de dis-de dimineață sau de noaptea târziu cu Ilir.

Plecând spre Durres am fost puțin trist. Rezervasem o cameră într-un hotel și eram convins că discuțiile frumoase cu prietenii albanezi s-au sfârșit. Nimic mai fals! De cum am intrat în parcarea hotelului Al-Mar, mai târziu aveam să aflu că denumirea vine de la „marea albaneză”, ne-a întâmpinat un domn. Puțin mai târziu aveam să aflu că îl cheamă Gëlim Çulaj și este șeful hotelului pe care-l conduce cu un profesionalism deosebit. Și nici n-ar putea să fie altfel, domnul Çulaj având în spate o experienţă de 25 de ani în domeniul turistic-hotelier. Apoi, am observat că aceasta este o afacere de familie, soția lui, Elvana, având grijă ca lucrurile să decurgă normal în bucătărie iar cei doi fii, Ergin, proaspăt absolvent al anului întâi de la Facultatea de Medicină din Tirana și mezinul, liceanul Laert, ocupându-se de zona de recepţie și restaurant, toate acestea petrecându-se, bineînţeles, sub atenta supraveghere a tatălui.

Și aici ne-am simțit ca acasă, întâlnind aceeaşi bună primire. Au urmat alte discuții interesante până la ceas târziu din noapte, din care am aflat astfel lucruri foarte interesante despre dezvoltarea fantastică pe care am văzut-o în Albania, de la prima vizită a mea de acum 9 ani. Totul se datorează unui om pe nume Edi Rama, politician și pictor albanez recunoscut pe plan mondial, fost profesor la Academia de Arte din Tirana, disident, membru activ în timpul revoluţiei anti-comuniste, fost primar al Tiranei între 2000 și 2011, apoi, din 2013, prim-ministru al țării sale, aflat la al treilea mandat. Așa cum a schimbat fața capitalei Tirana, tot așa a modernizat Albania, de la deschiderea sălilor de cinematograf în care au început să fie proiectate filme de la Hollywood până la impresionantele lucrări de infrastructură, drumuri, poduri, viaducte, tuneluri, autostrăzi etc., lucrări pe care le-am văzut începând și terminându-se într-un timp incredibil de scurt, centura orașului Vlorë, tăiată în stânca muntelui la o altitudine impresionantă sau tunelul de la Elbasan, fiind doar două exemple. Lucrurile nu se opresc aici, construirea portului turistic Durres, o investiție de două miliarde de dolari, urmează să se înfăptuiască în următorii 5 ani.

Și dacă după prima mea vizită spuneam că drumurile lăsau de dorit, azi, la doar 9 ani distanță, acestea sunt de nerecunoscut. 1.500 km am condus prin regiunile centrale și sudice ale Albaniei și n-am văzut nici măcar o groapă în asfalt!

Închei cu o invitație: vizitați Albania cu sufletul deschis. Sper că aceste rânduri ale articolului vor reuși să alunge spaimele românilor care atunci când au auzit unde vreau să merg s-au luat cu mâinile de cap. Contrar opiniilor, Albania este o țară foarte sigură. Am fost primiți peste tot cu o ospitalitate desăvârşita, tipic albaneză, pot spune. Am fost întâmpinaţi ca nişte membri ai familiei lor pe care nu i-au văzut de mult, mult timp, n-am fost furați, n-am fost fugăriți sau bătuți. Nu a umblat nimeni după noi ca să vadă ce facem, unde mergem și cu cine vorbim.

Vacanţa plăcută şi drumuri fără evenimente în Albania!

Mihai VASILE SANGEALB
Turist prin Albania
Hotelul-Al-Mar
Hotelul-Al-Mar
Plaja-Mango-in-Sarande
Plaja-Mango-in-Sarande
Villa-Joanna-&-Mattheo
Villa-Joanna-&-Mattheo
Gelim-Culaj-in-Durres
Gelim-Culaj-in-Durres
Ilir-Sheho-in-Sarande
Ilir-Sheho-in-Sarande
Kopi-Kycyku-in-Pogradec
Kopi-Kycyku-in-Pogradec
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate