12 august 2023

Gheorghe Fodoreanu este este unul dintre pionierii incoming-ului din România, deci al turismului receptor, al atragerii de turiști străini, dar și fost sportiv de performanță și susținător fervent al sportului. S-a născut la 12 august 1943, la București. 

Cu această ocazie, colegii din turism îi urează ”La Mulți Ani!” unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați lideri ai ”industriei viselor” - Gheorghe Fodoreanu, care aniversează 80 de ani de viață: ”Titlul de „guru” al incomingului vă definește în mod adecvat, deoarece ați reușit să influențați în mod pozitiv această ramură a industriei turismului, formând sute de specialiști în domeniu, care acum activează în diverse agenții de incoming și perpetuează cunoștințele pe care le-ați lăsat moștenire”, îi urează Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

Gheorghe Fodoreanu a absolvit Facultatea de Filologie în 1966 și ICEF (în present Universitatea Națională de EducațieFizică și Sport) în 1972.

Evoluția biografică a lui Gheorghe Fodoreanu reprezintă o inspirație pentru toți cei care visează să atingă vârfurile succesului. De la începuturi, în calitate de cascador și campion național la săritura cu prăjina, până la realizările ulterioare ca ghid ONT, antreprenor și coautor al unor agenții de turism de succes precum Simpa Turism, Visit România, Carlson Wagonlit și Invitation România, a demonstrat o capacitate extraordinară de a se adapta și de a evolua într-o industrie dinamică.

Gheorghe Fodoreanu s-a dedicat, de aproape 50 de ani, aducerii turiştilor străini în România. A fost ghid şi responsabil pentru piaţa franceză al ONT Carpaţi, singura firmă, de stat, care se ocupa cu aducerea turiştilor străini înainte de 1989, pe vremea comunismului. În 1990, a fondat, alături de parteneri, unul dintre primii touroperatori privaţi din România specializaţi pe incoming, Simpa Turism - Nouvelles Frontieres. Apoi a înfiinţat, alături de alţi acţionari, firmele Simpa Sport și Visit Romania, iar în 2006 a fondat Invitation Romania, touroperator specializat pe incoming. În 2004 a înfiinţat Comisia de Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), organizaţie al cărei preşedinte a fost între 2006 şi 2007. În peste 30 de ani, cât a lucrat în mediul privat, Gheorghe Fodoreanu se poate mândri că a generat României circa 100 de milioane de euro prin incoming.

De-a lungul timpului, cea mai recent firmă de incoming a sa, Invitation Romania a obţinut mai multe premii şi distincţii, printre care se numără: de două ori premiul internaţional al clientelei Thomas Cook, locul 1 pentru incoming şi locul 1 pentru originalitatea programului colector la Gala Top Hotels 2017 respectiv 2018, premii acordate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Autoritatea Naţională pentru Turism etc.

De asemenea, contribuția sa încalitate de președinte fondator al Federației Române de Gimnastică Ritmică dar și primirea premiului mondial în turism din partea clientelei Thomas Cook au confirmat excelența și profesionalismul său în diverse domenii.

Ca un susținător dedicat al industriei turismului, a contribuit în mod semnificativ la promovarea României ca destinație turistică de top și la dezvoltarea serviciilor de incoming. A crezut întotdeauna că România poate oferi o gamă completă de servicii turistice de calitate și a manifestat o dedicare permanentă în această direcție.

Titlul de ”guru” al incomingului îl definește în mod adecvat, deoarece a reușit să influențeze în mod pozitiv această ramură a industriei turismului, formând sute de specialiști în domeniu, care acum activează în diverse agenții de incoming și perpetuează cunoștințele pe care le-a lăsat moștenire.

Crezul lui Gheorghe Fodoreanu este definitoriu: “Exportul de servicii este un sector mai puțin vizibil pentru consumatorii români, însă impactul său se vede, în timp, asupra economiei naționale. Cel mai ”frecventat” interlocutor ar trebui, să fie, în acest sens, sectorul de incoming. Subliniez că nu transportăm niciun produs în afara țării ci vindem ospitalitate, aer, vise, cultură”.
Cunoscutul om de turism Gheorghe Fodoreanu împlinește 80 de ani
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate