2 februarie 2021

Compania românească UiPath a primit o finanțare de 750 de milioane de dolari,  fiind evaluată la 35 de miliarde $ după  listarea sa la bursă în SUA.

Runda F de investiție a fost condusă de fondul Alkeon Capital și Coatue, deja investitor în UiPath. La rundă au participat Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global dar şi fonduri și conturi consiliate de T. Rowe Price Associates. Conform TechCrunch, investițiile totale în UiPath au ajuns la 2 miliarde de dolari.

Fondatorul și CEO-ul UiPath, este Daniel Dines, considerat cel mai bogat român, cu o avere estimată de revista americană Forbes la 1,4 miliarde de dolari în anul 2019, când deținea circa 20% din acțiuni în companie.

Compania de software UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

„Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Atunci a fost momentul potrivit pentru mine, totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business”, preciza Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005, Dines  a revenit în Romania şi a oferit consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. „Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început”. Dar Dines era convins că automatizarea vaa marca decisiv modul în care se desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale. Dines oferea consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, devenit director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. Dines și cîţiva programatori prieteni au început într-un apartament din Delea Veche până în 2012, când a fost clar RPA.In 2013, UiPath a ieșit pe piață cu o platformă de automatizare „enterprise”, care este folosită astăzi în corporații din întreaga lume.

Până în 2015, compania a supravieţuit din fonduri proprii, apoi business-ul s-a extins cu birouri în SUA. In august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip „seed” de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

De ce are success robotica software? Pentru toate corporațiile cele mai multe procese de business  presupun muncă umană repetitivă. “Cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business” - preciza Dines, în interviul dat HotNews.ro.

Compania românească UiPath are sediul central in SUA și birouri în alte cinci țări, fiind specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (d.e.Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcini  tranzacțional repetitive care îi solicită inutil. Deci oamenii sunt derobotizaţi iar roboţii un pic umanizaţi.

Diana DUMITRU
Daniel Dines a construit un paradox:
derobotizează oamenii şi umanizează roboţii
Firma românească UiPath  evaluată la 35 miliarde dolari
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
ARTICOLE
 Top Corporate