Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.4 (891) Aprilie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Turismul gastronomic

Revista de cultura editata
de Asociatia
„Acceleratori ai performantei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,  Adela Stoian,
Tamara Timofti

A manca si a bea, sunt placeri care ne

 

insotesc pe tot parcursul vietii, toti credem

 

ca stim ce si cum sa mancam si sa bem in

 

orice moment al vietii, dar lucrurile nu

 

stau chiar asa.


Marii Chef povestesc cum ca bucataria are

 

nevoie de emotie. Dar nu ajunge. Cred ca

 

se poate gati in functie de emotii, deoarece

 

fiecare senzatie sufleteasca, placere,

 

durere, suparare, are felul ei de mancare.


Adaptam un anumit fel de mancare, pentru

 

fiecare sentiment.

Personal, cred ca nu poti sa gandesti corect  
si bine, sa iubesti bine, sa dormi bine, daca  
nu mananci bine. Trebuie sa ne regasim  
acea existenta care ne ofera placere si sa  
traim cu propriile sentimente incercand sa  
nu gresim asocierile....nu, nu cele dintre  
preparate si vinuri ci, cele dintre preparate  
si starea psihica a momentului sau a  
perioadei pe care o traiesti.
Daca ai suferit o ruptura in dragoste, sau ai amaraciunea unei tradari din partea  
celeilalte jumatati, gateste-ti un sos de busuioc, adaugi niste migdale, maline si pui in  
mijloc un ou fiert.  Apoi pui un fir, doar un fir de ulei de masline extravirgin si cauti sticla  
de Cuveed’Execellence de la Terase Danubiene, VINARTE.

150 g foi de busuioc proaspat
5 linguri de ulei extravirgin de masline
2 oua, masline si migdale,
1-3 cubulete de gheata si sare dupa gust

Busuiocul spalat se pune in robotul de bucatarie impreuna cu 1 cubulet de gheata, si se  
amesteca la viteza redusa. Se adauga sar si cate putin ulei de masline extra virgin pana  
se obtine o crema. Daca dorim crema mai fluida adaugam un alt cubulet de gheata.

Asezam crema de busuioc pe farfurie, ornam cu migdale, masline si in centru punem oul  
fiert „allacoque”

Nu vei mai avea aceeasi satisfactie cu Cuvee-uld’Excellence pe care-l gasesti astazi la  
VINARTE, ii lipsesc aceleasi ingrediente secrete, ale omului care l-a creat candva, care a  
pus suflet in golurile dintre dop si vin dand-ui puterea de a rezista in timp, care  punea  
pana si pe etichete praful de atras privirile iubitorilor acestui vin atat de complicat, de  
placut si de apreciat.

Da, exista feluri de mancare pentru alchimia misterioasa a unei prietenii durabile,  
precum un mix de fructe de mare preparat al’ italiana, pentru indragostiti exista si ceva  
special, pe baza de ardei iute si mai sunt multe feluri pentru familie sau pentru a uita de  
ceva, pentru un insucces sau pentru o realizare, pentru suparare sau pentru frica, ce sa  
mai spun, un fel pentru fiecare sentiment.

Ati incercat vreodata, cand sunteti foarte triste/tristi..., sa va stoarceti cateva picaturi de  
lamaie in gura ? Lamaie, puternic acid natural, reactioneaza instantaneu ca un scurt soc  
electric.

Poate produce doua efecte, unul dezgustator si unul care ne stimuleaza salivatia.  

Ambele efecte insa, ne ocupa din plin senzatiile si nu este exclus ca starea noastra sa se  
schimbe imediat, sa uitam de problemele care ne framantau cu cateva secunde inainte.
Desigur, este adevarat ca nu a fost dovedit rolul nutritiei in schimbarea emotiilor si poate  
nu va fi niciodata demonstrat acest lucru dar este fara putinta de tagada, demonstrat ca  
bucataria inseamna fantezie, creativitate, dorinta de experimentare, bucataria se bazeaza  
pe memorie si emotii...

Mancarea sufera transformari agresive ale ingredientelor (prajire, fierbere, coacere)  
pentru a fi transformate in felul comestibil.

Vinul in schimb are o alchimie propriecare, dupa atatea mii de ani, inca mai are mistere  
si care se stie, depinde de relatia dintre om si planta, dintre om si crama iar vinul simte  
schimbarile pana si de sentimente.

Spun acest lucru deoarece am degustat, de curand, cateva vinuri de la renumitul  
producator VINARTE la care era actionar si SergioFaleschini, omul care alerga intre cele  
trei zone viticole donand cate ceva din sufletul lui in fiecare vin care era realizat in zona  
respectiva, iar acum se simte o schimbare radicala in expresia tuturor vinurilor, am  
gustat doar cateva dar cu siguranta s-au schimbat si celelalte.

Daca preparatele au o simbioza cu starea noastra sufleteasca, desi ingredientele sunt  
aduse din diferite zone, cu atat mai mult vinul, care se realizeaza din via pe care o  
ingrijesti zi de zi, este cel care te reprezinta.  

Ne vom putea bucura in continuare de Prince Matei, circa 3-4 ani de acum incolo,  
deoarece acest vin are o perioada de maturare si invechire destul de lunga, iar daca noii  
proprietari vor respecta regula „vechii case”, noi vom bea in urmatorii 3-4 ani vinurile din  
viile care l-au cunoscut ca prieten si stapan pe Sergio, dupa care nu ne ramane decat sa  
speram ca se vor adapta la noii creatori de vinuri, altfel vom ingropa amintirea unui  
Prince.
VINURILE AU SUFLET,
PREPARATELE SE ADAPTEAZA...

                                                                                                               Marian TIMOFTI
                                                                            Retete selectate si prezentate de Tamara TIMOFTI

Scoici in  sos de vin
Daca esti implicat intr-o istorie de  
dragoste fericita, prepara doua portii de  
scoici in sos de vin: cu Riesling Italian de  
la VINARTE.

Reteta pentru 4 persoane
2 kg de scoici proaspete de crescatorie
1 legatura de patrunjel
2 catei de usturoi
Sare, piper, lamaie

Scoicile se spala sub jet de apa,  
eliminand impuritatile depuse pe cochilii.
De asemenea se elimina si firul de “barba  
“ care iese din cochilie.

Lasam scoicile pentru o jumatate de ora  
intr-un vas cu apa rece si sarata. Punem  
intr-o  tigaie uleiul de masline la foc iute,   
adaugam cei 2 catei de usturoi pe care-i  
rumenim usor, si apoi adaugam scoicile  
pe care le-am scurs bine de apa.
Acoperim cu un capac si imediat ce scoicile se  
deschid, adaugam piper macinat. Amestecam bine  
si cand toate scoicile s-au deschis adaugam un  
pahar cu vin alb si patrunjelul maruntit.

Servim imediat cu sucul lasat de scoici, o felie doua  
de lamaie si paine proaspat rumenita pe gratar.

Da, acest preparat iti reda entuziasmul si  
increderea in viata si sunt absolut sigur ca vinul  
are o mare importanta in acest scenariu, dar am  
incercat zilele acestea Riesling-ul Italian si nu mai  
este acelasi...nu mai poate sa-ti starneasca aceeasi  
bucurie si sa se mai asocieze la sentimentul de  
fericire de placere de a savura un pahar cu vin  
impreuna cu persoana iubita.  

Nu mai are suflet....nu-l mai are alaturi pe omul  
care l-a sustinut din momentul cand era un must  
inca nefermentat si pana cand a devenit un vin  
tanar zdravan, elegant, echilibrat, placut, dat cu  
parfumuri fine si cu increderea unei perioade de  
viata destul de lungi si triumfatoare.

Sos de busuioc cu ou, migdale si masline