Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.

Revista de cultura editata
de Asociatia
„Acceleratori ai performantei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,  Adela Stoian,
Tamara Timofti

FEDERATIA NATIONALA A DEGUSTATORILOR AUTORIZATI, a sustinut deja primul

 

curs de Aqua Sommelier din Romania utilizand o programa internationala de pregatire

 

si editand un manual de pregatire in colaborare cu personalitati din Romania,

 

recunoscute la nivel international.                                                                  

 


V-ati gindit vreodata, cand deschideti o sticla de apa minerala, ca sunteti martorii

 

unui moment unic, in care apa reintilneste atmosfera, dupa zeci, sute sau chiar mii

 

de ani de peregrinari prin adincurile intunecate ale pamantului?                                             

 


Ca picaturile de ploaie din care apa minerala a luat nastere au atins suprafata

 

pamantului intr-o epoca preindustriala, lipsita de poluare, inainte de efectele din

 

atmosfera ale experientelor atomice?                                                                    

 


Sau poate ca impulsul nervos de la creier la mana cu care am desfacut capacul de la

 

sticla a fost facilitat de ionii de sodiu, potasiu sau magneziu proveniti din apa

 

minerala bauta in urma cu cateva zile?                                                                                   

 


Desi acest scenariu pare un slogan de marketing bine ticluit sau desprins dintr-un

 

film SF, el poate fi perfect plauzibil si corect argumentat stiintific.                              

 


Apa pe pamant acopera 70 % din suprafata acestuia. Aproximativ 97 % este apa

 

sarata, care se gaseste in mari si oceane. Doar 3 % este apa dulce. Din acest 3 % de

 

apa dulce, 69,7 % se afla in ghetari si zapada perena, 30 % in straturile acvifere

 

subterane si 0,3 % la suprafata(lacuri si rauri).                                                             

 


Apa pe pamant se misca prin ciclul hidrologic dar cantitatea sa ramane fixa. Prin

 

urmare, este un bun limitat, care este reinnoit, dar nu creste si nici nu scade. Acest

 

lucru implica faptul ca o inrautatire a calitatii sale reduce cantitatea utilizabila.            

 


Apa minerala naturala este singurul aliment care necesita o recunoastere oficiala,

 

atat la nivel national, cat si european.                                                                

 


Aceasta recunoastere reprezinta o procedura complexa, care acopera certificarea

 

intregului proces natural si tehnologic: de la formarea sursei de apa din subteran si

 

pina la sticla capsulata si etichetata care ajunge la consumatorul final.                                         

 


Nu exista doua ape minerale naturale identice.                                                       


Prin “ apa minerala naturala” se intelege apa pura din punct de vedere microbiologic,

 

care isi are originea intr-o panza freatica sau intr-un zacamant acvifer subteran si

 

care provine dintr-o sursa exploatata prin una sau mai multe emergente naturale sau

 

foraje. Aceasta poate fi plata sau carbogazoasa.                                             

 


Eticheta apei, reprezinta cartea de identitate a unei ape minerale avand propriile

 

reguli de etichetare.                                                                                              

 


Eticheta apei este mijlocul prin care producatorul comunica consumatorului diferite

 

informatii necesare pentru a permite acestuia sa faca o alegere rationala.                   

 


AQUA SOMMELIERUL,

Primul Manual din Romania
pentru pregatirea sommelierilor de apa

de Marian TIMOFTI, Presedinte fondator FNDA

“Daca vrei sa cunosti sensul ascuns al apei, bea-o, savurand-o pe indelete”.
Proverb Zen
din aceeasi categorie:
Ceaun Borsec Festival
Premiile GastroArt si Gala Gastronomiei Romanesti
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.89 (895-896) August-Septembrie 2019
Turismul gastronomic
La Sibiu, au fost degustari dupa retete din sec XVII-XVII

Reziduul sec (R.S.) este cel mai cunoscut indice de clasificare a apelor minerale. Este

 

un parametru care indica continutul total de saruri minerale dizolvate intr-un litru de

 

apa dupa evaporarea sa la 180 grade. Reziduul sec al unei ape minerale nu este un

 

etalon pentru a-i judeca calitatea.                                                                                

 


Apa minerala nu poate fi considerata mai buna sau mai rea decat alta doar pentru ca

 

este mai mult sau mai putin mineralizata.                                                                    

 


Pe baza reziduului sec, legea prevede o clasificare primarasi fundamentala a apelor

 

minerale, diferentiindu-le in functie de cantitatea de saruri continute:                            

 


Mineralizatie Reziduu sec la 180 grade C mg/l


Minim mineralizata R.S. < 50


Oligominerala 51 < R.S. <500


Mediu mineralizata 500 < R.S. <1.500


Minerala (bogatain saruri minerale) R.S. > 1.500


Apa minerala naturala se imbuteliaza astfel incat sa nu fie permisa modificarea

 

calitatilor sale initiale, asa cum se prezinta acestea la sursa.                                

 


Apa fiind considerata aliment, producatorii sunt obligati sa treaca pe ambalaj data

 

durabilitatii minimale, adica data pina la care produsul isi pastreaza caracteristicile

 

specifice daca este depozitat in mod corect.                                                             

 


Pentru aceasta se foloseste mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de data

 

inscrisa pe ambalaj”.                                                                                        

 


Apa este mediul in care se dezvolta in general procesele biologice, fiind un element

 

indispensabil pentru orice vietuitoare, pentru plante, pentru om.                               

 


Deci apa este un important aliment care nu poate fi inlocuit, conform rolului

 

fundamental jucat in fiziologia umana, este important in reglarea temperaturii

 

corpului, in transportul de nutrienti in procesele digestive si in mentinerea

 

elasticitatii pielii si a mucoaselor. Apa introdusa in organism prin alimente si bauturi

 

(apa exogena) este considerata un  nutrient esential, deoarece cantitatea de apa

 

produsa de metabolism (apa endogena) nu este suficienta pentru a acoperi

 

necesitatile de zi cu zi.                                                                                                   

 


Sangele nostru este alcatuit din 82 % apa, iar plasma sanguina din peste 90 %. Chiar

 

si lacrimile sunt 98 % apa, restul este un amestec de saruri, enzime, hormoni si

 

metale. Majoritatea tesuturilor corpului nostru contin peste 50 % apa. De asemenea

 

oasele si chiar plaminii, despre care suntem obisnuiti sa gindim ca sunt plini cu aer,

 

contin apa.                                                                                                       

 


Din cele opt pina la zece pahare de apa de care avem nevoie in fiecare zi, in conditii

 

normale, cel putin doua sunt continute in alimentele pe care le consumam iar un

 

pahar abundent este produs direct de corpul nostru, atunci cind arde alimentele

 

pentru a le transforma in energie.                                                                         

 


H2O, fluidul divin, purtator de enegie si informatie, este esential vietii biologice…Este

 

de ajuns sa priviti in jur pentru a vedea ca toate organismele (fauna, flora, macro si

 

microcosmos) sunt constituite in principal din apa: aceasta reprezinta intre 45% si 99

 

% din masa globala a fiecarei fiinte vii de pe Pamant. In fiinta umana, procentul

 

variaza in functie de virsta: in tinerete suntem “mai bogati” in apa. De-a lungul anilor

 

cota se reduce in mod progresiv. Aceasta variaza de la valori medii de 75 -80 % la nou

 

nascuti pina la valori de 40 - 50 % la virstnici. Unul dintre primele semne ale

 

imbatranirii este dat de pierderea treptata a apei din tesuturi.                                

 


(va urma - vizitati www.fnda.ro )