Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.

Revista de cultura editata
de Asociatia
„Acceleratori ai performantei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,  Adela Stoian,
Tamara Timofti

In Parlamentul Romaniei, a fost depusa o lege similara in martie 2017, aprobata de  
Senat in  octombrie 2017 si ascunsa prin sertarele Camerei Deputatilor de aproape  
2 ani


Mai multe...


Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi

 

grasi trans nesaturati din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de

 

Comisia Europeana. Acizii trans sunt cele mai nocive grasimi din alimente,

 

considerate responsabile pentru declansarea unor afectiuni (boli cardiovasculare,

 

accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoaca anual 50.000 de

 

decese in Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi

 

introduse pe piata dupa data de 1 aprilie 2021.                                                         

 


Acizii grasi trans nesaturati (AGTN) sunt cele mai nocive grasimi din alimente - sunt

 

substante obtinute pe cale industriala, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.

 


Acizii trans din alimente sunt  responsabili pentru declansarea unor boli ce provoaca

 

anual 50.000 de decese in Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral,

 

diabet zaharat, obezitate, cancer si Alzheimer.                                                  

 


In tara noastra, se estimeaza ca alimentele bogate in acizi trans duc la aparitia unor

 

boli care ucid anual aproximativ 3.000 de romani.                                             

 


Masura luata de Comisia Europeana vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate,

 

precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie,

 

prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-

preparata, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau

 

cerealele preambalate.                                                                                                

 


Pe piata europeana exista in acest moment produse care contin chiar si in proportie

 

de 40-50% acizi grasi trans nesaturati. Acestea sunt prezente in special pe piata sud

 

si sud-est europeana.                                                                                                    

 


Acizii trans sunt folositi pe scara larga de producatorii de alimente procesate din

 

intreaga lume, deoarece fac ca produsele sa arate mai atragator, char si dupa mult

 

timp, si le prelungesc substantial termenul de valabilitate.

                                                                                                  


Regulamentul CE prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate

 

sa limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grasime

 

din continutul produselor alimentare.

                                                                                                    


Un proiect de lege initiat de senatorul USR Adrian Wiener, ce contine prevederi

 

identice cu regulamentul proaspat aprobat de Comisia Europeana, este blocat de un

 

an si jumatate in Parlamentul Romaniei.

                                                                     


Organizatia Mondiala a Sanatatii si Autoritatea Europeana pentru Siguranta

 

Alimentara au recomandat reducerea cantitatii de acizi trans din alimente, aratand

 

ca cei mai importanti factori ce submineaza starea de sanatate in Europa sunt legati

 

de dieta.

                                                                                                                    

 


Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda, Norvegia si Ungaria au introdus deja in

 

legislatia proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grasimi in alimentatie, inainte

 

ca Bruxelles-ul sa impuna o regula in acest sens. In Germania, Olanda si Marea

 

Britanie s-a negociat cu procesatorii scaderea voluntara a continutului de acizi trans.

 



Regulamentul adoptat pe 24 aprilie de Comisia Europeana prevede ca:


Articolul 1: Continutul de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans prezenti in

 

mod natural in grasimea de origine animala, din alimentele destinate consumatorului

 

final si din alimentele destinate vanzarii cu amanuntul, nu depaseste 2 grame la 100

 

g de grasime.

                                                                     


Articolul 2: Operatorii din sectorul alimentar, care furnizeaza altor operatori din acest

 

sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vanzarii cu

 

amanuntul, se asigura ca acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate

 

informatii cu privire la cantitatea de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans

 

care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, in cazul in care

 

cantitatea respectiva depaseste 2 grame la 100 g de grasime.

                                                                     


Articolul 3: Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifica in

 

conformitate cu anexa la prezentul regulament.

                                                                     


Articolul 4:

                                                                     


Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii (25

 

aprilie ) in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

                                                                     


Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua sa

 

fie introduse pe piata pana la 1 aprilie 2021.

                                                                     


Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in

 

toate statele membre.

                                                                                                


Substante limitate


Acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de

 

origine animala.

                                                                     

Maximum 2 grame la 100 g de grasime in alimentele destinate consumatorului final

 

si in alimentele destinate vanzarii cu amanuntul.

                                                                     


Operatorii din sectorul alimentar, care furnizeaza altor operatori din acest sector

 

alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul, se

 

asigura ca acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informatii cu

 

privire la cantitatea de acizi grasi trans, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in

 

mod natural in grasimile de origine animala, in cazul in care cantitatea respectiva

 

depaseste 2 grame la 100 g de grasime.

                                                                     


Proiect de lege identic cu regulamentul CE, blocat de un an si jumatate in  
Parlamentul Romaniei.                                                                     

In martie 2017, senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, depunea in

 

Parlament un proiect de lege identic cu regulamentul adoptat recent de Comisia

 

Europeana, ce vizeaza limitarea cantitatii de acizi trans din alimente.

                                                                     


Proiectul de lege prevede, in esenta, limitarea cantitatii de acizi trans la maximum 2

 

grame la 100 de grame de grasime din continutul produselor alimentare - la fel ca

 

regulamentul UE.

                                                                     


Proiectul a fost adoptat de Senat cateva luni mai tarziu, in octombrie 2017. De atunci,

 

de peste un an si jumatate, este blocat la comisiile de specialitate din Camera

 

Deputatilor - for decizional in acest caz. Adrian Wiener afirma ca pana la 5.000 de

 

vieti ar fi putut fi salvate in tara noastra, daca legea ar fi fost adoptata de Parlament

 

imediat dupa ce a fost initiata, acum 2 ani,  Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda,

 

Norvegia si Ungaria au introdus deja in legislatia proprie limita de 2g de acizi trans /

 

100g de grasimi in alimentatie, inainte ca Bruxelles-ul sa impuna o regula in acest

 

sens. Letonia a notificat in 2015 UE in legatura cu impunerea unei masuri similare,

 

iar in Germania, Olanda si Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scaderea

 

voluntara a continutului de acizi trans.

                                                                     


Pasii facuti pana la adoptarea regulamentului Uniunii Europene


Pasii care au dus la adoptarea regulamentului UE privind limitarea acizilor grasi

 

trans, potrivit documentului adoptat de Comisia Europeana:

                                                                     


La 4 decembrie 2009, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a adoptat

 

un aviz stiintific in care concluzioneaza ca aportul de acizi grasi trans ar trebui sa fie

 

cat mai mic posibil in contextul unei diete adecvate din punct de vedere nutritional.


La 3 decembrie 2015, Comisia a adoptat un raport privind acizii grasi trans in

 

produsele alimentare si in regimul alimentar general al populatiei Uniunii. Raportul a

 

concluzionat ca stabilirea unei limite legale pentru acizii grasi trans industriali in

 

produsele alimentare pare a fi masura cea mai eficienta pentru sanatatea publica,

 

protectia consumatorilor si compatibilitatea cu piata interna.


La 30 aprilie 2018, Comisia a solicitat autoritatii sa compileze rezultatele consilierii

 

stiintifice furnizate deja de autoritate cu privire la efectele acizilor grasi trans asupra

 

sanatatii, in special cu privire la mentiunile nutritionale si de sanatate, la valorile

 

dietetice de referinta si la aditivii alimentari si sa informeze Comisia cu privire la

 

modul in care o astfel de consiliere stiintifica se raporteaza la obiectivele si

 

recomandarile actuale privind aportul de acizi grasi trans care nu afecteaza

 

sanatatea.

                                                                     


La 15 mai 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat eliminarea acizilor

 

grasi trans produsi pe cale industriala din alimentele consumate la nivel mondial.

 


La 19 iunie 2018, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a concluzionat

 

ca aportul alimentar de acizi grasi trans ar trebui sa fie cat mai mic posibil.

Decizie istorica a Comisiei Europene:
Statele membre, obligate sa limiteze
acizii trans
din alimente
din aceeasi categorie:

senatorul USR Adrian Wiener

Borsec Festival 2019 -
Concursul
de Gatit la Ceaun
Sibiu -
Regiune Gastronomica Europena in 2019
Vinuri si gastronomie
din Dobrogea
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.6-7 (893-894) Iunie-Iulie 2019
Turismul gastronomic
Gastronomie la superlativ -
Chef Alexandru Dumitru

interviu realizat de Diana Dumitru

Trece seara,
vine vara!
Hai la
„Casa cu Nuci”