Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.5 (892) Mai 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Turismul gastronomic

Revista de cultura editata
de Asociatia
„Acceleratori ai performantei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,  Adela Stoian,
Tamara Timofti

Dupa cateva zile de peregrinari printre

 

vinurile Italiei, vinuri expuse la una dintre

 

cele mai mari expozitii din lume, VINITLY

-  
2019, gazduita de 53 de ani in aceeasi  
frumoasa locatie a orasului indragostitilor,  
Verona, am fost invitat la Universita  
Catolica Sacro Cuore din Piacenza.

Zis si facut, mergem la inaugurarea unuia  
dintre cele mai moderne laboratoare de  
analize senzoriale din lume.

Conferinta organizata de catre IASA,  
International Academy of Sensory Analysis,  
impreuna cu Centro Studi Assaggiatori din  
Brescia, a uimit intraga asistenta cu  
multitudinea proiectelor de certificare, de  
optimizare a gustului prin alegerea  
paharelor potrivite, cu realizarea de  
sofware pentru elaborarea datelor in timp  
real, cu problemele de integrare a datelor  
chimice si senzoriale pentru a individua  
conditiile optime de conservare a uleiului  
de masline, etc,etc.                                                    
La un asemenea eveniment nu numai ca  
nu poti sa lipsesti, ba chiar trebuie sa-l  
cauti si sa te inscrii din timp pentru a  
putea participa. Cei mai buni experti din  
Italia si nu numai si-au prezentate  
lucrarile in fata unui auditoriu care trebia  
apoi sa aplice si sa transmita aceste date  
elevilor din universitati, producatorilor din  
domeniile de activitate vizate si chiar sa  
sustina workshop-uri cu consumatorii; o  
adevarata demonstratie de interes pentru  
cetateni, pentru informarea corecta a  
acestora.                                                 

Inaugurarea a fost una simpla, cu cei doi  
presedinti ai IASA si CSA, rectorul  
Universitatii si cei prezenti la eveniment.                                 
Realizasem un punctaj egal cu cel al mediei  
analistilor prezenti la acest eveniment. Nu a fost  
o proba de capacitate sau de promovare, a fost o  
proba de verificare a capacitatii analistilor  
prezenti de a elabora verdicte cat mai corecte  
chiar si cand se primesc impulsuri luminoase de  
culori diferite. Nu este de loc simplu, trebuie doar  
sa te concentrezi foarte mult.                              

Dupa schimbarea de doua ori ale celor patru  
culori, cate o data pentru fiecare culoare de  
biscuit (aveam unul normal si unul cu cacaoa)  
ceea ce a insemnat circa 6 minute de  
concentrare, am simtit oboseala ca dupa o  
jumatate de zi de degustare de vinuri.                          

Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati
invitata sa adere ca membru IASA



“Telul nu este intodeauna ales pentru a fi atins, ci pentru a servi ca punct de reper”

(J.Joubert)
Dupa aceasta normala inaugurare, am  
fost invitati sa luam parte la analiza  
senzoriala a intensitatii de dulce a unor  
biscuiti, consumati cu cafea, intensitati  
care trebuiau identificate la lumini de  
ambient diferite. Mi-am spus ca nu va fi  
foarte dificil, nu o mai facusem niciodata  
si nu-mi dadeam seama cat poate fi de  
dificil sa te concentrezi.... dar am facut  
ceea ce stiam mai bine. Si ma bucur ca  
am facut…. bine.                                       

Infiintata de curand prin grija celui care a fondat si OSR 2011, Marian Timofti, Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati (FNDA) si-a propus sa devina un instrument pus la dispozitia consumatorului. Iata prezentarea pe care Marian Timofti o pune la dispozitia cititorilor nostri (Turismul Gastronomic)


Initiati si experti din HORECA, agronomie, comunicare, chimie alimentara si alte domenii conexe alimentatiei publice, romani si straini, s-au unit pentru a genera cel mai mare volum de informatii de specialitate disponibil pana acum pe piata romaneasca.

Intr-o lume in care aditivii si colorantii transforma produse de rang inferior in „lux”, incercam sa facem lumina prin transmiterea de informatii de incredere, verificate, capabile sa va ajute sa identificati produsele originale, care isi respecta traditia si materia prima.

Desigur ca sunt multe de facut pentru a implementa GUSTUL, ca si criteriu de calitate intr-o societate care nu mai are incredere in nimeni si nimic.

Avem insa convingerea ca, lucrand prin si cu consumatorii alaturi, vom reusi sa aducem produsele traditionale in primul rand, dar si celelalte produse,de import sau interne, la acelasi nivel de credibilitate cu cele din tarile in care analizele senzoriale pentru orice fel de produs sunt apreciate, luate in consideratie ca si criteriu de calitate si sunt elaborate de grupuri de specialisti care ne formeaza si pe noi.

Ce am facut pentru a demara acest proiect? Am incheiat contracte de parteneriat cu asociatiile din strainatate, am tradus cursurile pe care le predau aceste asociatii cu specialistii lor, am scris cele  doua volume ale manualului de degustare a apelor minerale, am sustinut primul curs de degustare de cafea in Romania.

Dupa aceasta “proba”, dupa acceptul de a depune o cerere de inscriere in IASA, am primit si ultima confirmare ca ne aflam pe drumul cel bun: CSA - (Centro Studi Assaggiatori) a propus sa devenim parteneri ai lor sa-i reprezentam in Romania. Astfel, vom prelua toate studiile efectuate de ei pana in ziua de astazi, le vom putea adapta la produsele noastre si vom putea deschide sesiuni de creare a profilurilor gustative (senzoriale) ale produselor alimentare traditionale mai intai, apoi pentru toate.                                                  

Acum, ca am inceput, putem spune ca exista un punct de reper…nu un tel. Trebuiesa-l urmam.  
MARIAN TIMOFTI

Presedinte fondator al FNDA
www.fnda.ro
Gustul nu este doar educatie, el trebuie sa devina un criteriu de calitate pentru produsele alimetare
Ce urmeaza ? Multe, multe cursuri de formare profesionala pentru toti cei care vor dori sa devina analisti senzoriali sau degustatori de diferite produse alimentare precum:

Degustatori de ape minerale ( AQUA SOMMELIER)

Degustatori de uleiuri (de extra virgin de masline in special)

Degustatori de bere (BEER SOMMELIER)

Degustatori de branzeturi (CHEESE SOMMELIER)

Degustator de mezeluri si salamuri

Degustator de vin - Sommelier profesionist

Analist senzorial

De ce avem nevoie ? De sustinere, de incredere in ceea ce ne-am propus sa dezvoltam in Romania pentru garantarea consumatorului ca are de a face cu produse corect certificate si analizate de catre specialisti.

Am primit cea mai utila si mai distinsa „mana intinsa” din partea conducerii USAMV-Bucuresti care ne-a alocat un spatiu (fost laborator de microbiologie) pentru realizarea unui laborator de analize senzoriale unic in Romania. 

Speram ca si alti producatori vor decide sa sustina un proiect atat de necesar pentru incadrarea corecta a produselor alimentare din Romania.
Ne gasiti pe www.fnda.ro si acceptam si cele mai mici oferte care ne vor ajuta sa realizam acest laborator.


MARIAN TIMOFTI

Presedinte Fondator al FNDA
Promovarea bucatelor si
vinurilor in Romania

Congresul
national de
gastronomie si vin
- editia a III-a -