15 mai 2020
Lumea aceasta nu s-a terminat.Să începem o nouă viață,înainte ca pandemia să decidă pentru noi.

Va reveni totul la normal după pandemie? Vom trece printr-o vară cu obligația purtării de măști și cu distanțare socială ca apoi, odată ce va ajunge vaccinul, să arhivăm totul și să reluăm viața? În parte, probabil da, după primul val al ciumei negre din 1348, în multe locuri viața a revenit la normal aproape imediat, deși cu condiții semnificativ îmbunătățite pentru straturile mai umile ale societății. Dacă politica de recuperare a turismului intern - cum ar fi ideea de a subvenționa acest sector, va merge, atunci poate rolul turismului nu se va pierde, drumurile celor care vor călători vor fi mai dificile, și sigur se vor cheltui bani mai puțini.

Pentru viitor se prevedea că pandemiile vor fi tot mai frecvente. Este un fapt inevitabil, această pandemie a fost intuită de multă vreme. Numărul de viruși care au reușit să facă saltul din ecosistemele sălbatice (în sensul clasic al termenului, adică din pădure, departe de noi) la oameni, a crescut rapid în ultimele decenii, le-a mărit capacitatea de letalitate și răspândire. Această dezvoltare are prea puțină legătură cu chinezii și cu obiceiurile lor ciudate de alimentație, dar este un efect structural al organizării economiei agroalimentare globale.

Din ce în ce mai multe produse agroalimentare provin din ferme sau culturi mari industrializate și din ce în ce mai multe plantații de monocultură invadează ecosistemele.După cum explică Rob Wallace în cartea sa celebră, Big Farms Make Big Flu extinderea din agroindustrie intensifică radical procesul de creare a bolilor zoonotice (cu origini animale). Majoritatea populațiilor mari de animale identice genetic cu perspectiva de viață scăzută, generează cel mai probabil un virus care evoluează pentru a deveni în scurt timp contagios și letal. Cu cât oamenii trăiesc în contact strâns cu animalele, cu atât un virus este mai probabil să facă un salt din lumea animalelor.

Încălzirea globală are efecte radicale și în mare măsură imprevizibile asupra majorității civilizației umane: vom avea scăderi suplimentare ale productivității agricole, intensificari ale furtunilor și a evenimentelor meteorologice extreme, utilizarea masivă de îngrășăminte chimice, reducerea în consecință a biodiversității și cu asta a rezistenței ecologice și noi pandemii se pot genera prin virusuri și bacterii.

La aceasta putem adăuga apoi efectele sociale declanșate de aceste schimbări: foamete și

conflictele generate de secetă și prăbușirea formelor de viață tradiționale (războiul din Siria se datorează în  parte din faptul că un deceniu de secetă în mediul rural a crescut populația urbanăcu noi straturi de migranți săraci, disperați).

Acum nu este momentul pentru a oferi un catalog al calamitatilor care ne așteaptă, ar fi și multe altele. Ideea este în schimb că am intrat deja în viitor, într-o eră în care nimic nu va mai fi ca până acum și unde modelele noastre mentale, modurile noastre tradiționale de a concepe natura, societatea, procesele economice și politice și modul nostru de viață se va schimba radical.

Deci relația dintre civilizația umană și biosfera planetară trebuie reechilibrată. Dar deja ne gândim prea departe, oare va fi posibil ca viitorul să aibă schimbări fundamentale?

Dar să ne întoarcem la vacanțe, la călătorii, la vara care stă să sosească cu bune și cu rele.

Când vom putea să călătorim din nou?.Când vom avea propria libertate de mișcare după acest lockdown? Dorința de a călători ridică numeroase semne de întrebare: unde se va putea călători, când se va revoca interdicția? Vom putea face vacanțe în afara țării? Până una alta în afară de sfaturile utile de a călători în siguranță,să fim prudenți să nu rămânem blocați în carantină odată ajunși la destinație. Pentru început e recomandabil să amânăm plecările imediate cu speranța că nu le vom anula. Dar dacă ne-am decis să călătorim în țară perspectivele pot fi încurajatoare. Călătoriile cu mașina în defavoarea celor cu trenul, avionul, pot fi satisfăcătoare, în camping la munte sau la mare. Probabil mulți dintre noi vor rămâne acasă sau se vor deplasa în excursii scurte“staycation”și vor alege să se întoarcă la casele lor în familie pentru a fi alături de cei dragi.

Perioada de blocare a adus daune sectorului turismului rural, implicit turismului vinicol si gastronomic, deoarece în acesta perioada de primăvară, începeau degustările la crame, contactul cu natura. Pentru aceste realități va fi necesară regândirea și reorganizarea, mai puține degustări în pivniță, mai multe în podgorie printre vii. Deci tendința trebuie să îmbine sportul (trekking în vie, tururi cu bicicletele) cu degustări în aer liber.

Cu cât mai multe idei și propuneri cu atât vom ajuta industria viticolă, dar si producatorii de mancare pentru ca vinul se asociaza cu mancaruri adecvate, să reintre pe făgașul obișnuinței și al plăcerilor reciproce, ale noastre ca turiști și ale lor, ca producători, fiecare realizându-și scopul: unul instruirea plăcută a informațiilor de la sursă, iar celălalt scopul economic. Împreună vom trece și peste această pandemie.

Tamara TIMOFTI 
Turismul gastronomic si vinicol dupa pandemie
Revista de cultura editata de Asociaţia „Acceleratori ai performanţei” Grupul de Presa Top Business Anul III, nr 5 (24) Mai 2020
Revista de cultura editata de Asociaţia „Acceleratori ai performanţei” Grupul de Presa Top Business Anul III, nr 5 (24) Mai 2020
Revista de cultura editata de Asociaţia „Acceleratori ai performanţei” Grupul de Presa Top Business Anul III, nr 5 (24) Mai 2020