3 septembrie 2022

Trăim vremuri “îmbrăcate”în cuvinte noi pentru a repropune nevoi străvechi.

Pe vremuri toate erau așa de la sine, totul funcționa pentru ca oamenii să trăiască, să fie mai bine, să avem chiar și ceea ce nu ne era necesar, acum a ajuns o normalitate să producem și să cumpărăm ceea ce nu ne este necesar, doar pentru că nu mai avem altceva de făcut și trebuie să cheltuim ceea ce câștigăm, să-i “ajutăm” pe producători să consume mai multe resurse realizând produse care nu au nici o valoare, nici o însemnătate.

Nici măcar cele strict necesare vieții nu mai sunt ce-au fost.

Astăzi revine la modă sustenabilitatea, care, dacă pe de o parte este o necesitate a planetei, pe de altă parte implică organele ei vitale, adică NAȚIUNILE, apoi urmează organizațiile, COMPANIILE, LANȚURILE MARI și desigur MICILE INTREPRINDERI care nu pot fi excluse, toate fiind formate din celule, ca niște “faguri” care crează “stupul”, .....iar de acele celule ale fagurelui se ocupă omenii care muncesc zi de zi pentru bunăstarea alveolelor, adică:NOI.



Pe scurt, fiecare persoană are dreptul/datoria de a duce o viață sustenabilă pentru a nu deveni o povară  pentru ceilalți și deci va contribui la sustenabilitatea organizaţiilor a micilor intreprinseri, a lanțurilor mari de distribuție şi deci a naţiunilor.

Cu siguranță că este vorba despre un discurs curtenitor pentru a ajunge la ceea ce ne interesează îndeaproape pe noi, cei din domeniul degustării, sau al senzorialității.

Dacă ne gândim bine, aceasta este cheia durabilității alimentare: cel care mânâncă bine își crește șansele de a avea o viață sănătoasă și activă, dar reduce și risipa alimentară evitând să renunțe la produsele care sunt aproape de expirare, ajutând companiile care urmăresc calitatea intrinsecă a mărfurilor pe care le oferă și contribuie, prin prozelitism, să-i conducă pe alții pe aceeași cale.



Câteva exemple de legătură dintre senzorialitate și durabilitate?

Vinul nu face excepție: cei care știu, și pot să se bucure de aroma vinului, nu trebuie să caute neapărat și gradele alcoolice ridicate, el poate atinge satisfacția și plăcerea cu un aport mai mic de etanol.

Putem adăuga două cuvinte despre șunca presată: cei care o cunosc o aleg pe cea cu cea mai mică cantitate de sare.

Aceasta nu are doar mai multă aromă, dar vă permite să reduceți aportul de clorură de sodiu, evitând efectele pe care le presupune acțiunea acestuia asupra organismului.



Este dovedit faptul: cea mai satisfăcătoare cafea are, de asemenea, mai puțină cofeină și mai puțini acizi fenolici, așadar este mai bine si din punct de vedere nutrițional.

Printre altele, această cafea este cultivată pe terenuri înalte și prin urmare contribuie la sprijinirea populațiilor care, prin munca lor, protejează natura care nu poate fi mecanizată la acele altitudini.

Dacă este adevarat că simțurile noastre au urmat, promovat si susținut evoluția din specia noastră de-a lungul a peste 200.000 de ani, suntem convinși că ele încă o pot face, chiar dacă există moduri diferite de a învăța utilizarea lor.

Dacă pe de o parte, viteza schimbării este enormă, adică mai mare decât în ​​trecut, pe de altă parte avem instrumente de învățare mult mai eficiente.

Trebuie doar să vrem.

A ști să deguști poate fi benefic pentru sustenabilitatea planetei?

Marian TIMOFTI

Presedintele Federaţiei Naţionale a Degustătorilor Autorizaţi (FNDA)
Învățați să degustați
Veți contribui din plin la sustenabilitatea planetei
M. Timofti
M. Timofti
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!