Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.89 (895-896) August-Septembrie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Vinurile Romaniei
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”

Grupul de presa
Anul IX
nr. 89 (26-27)
August-Septembrie 2019
Editor general
Constantin DUMITRU

Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini

Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu

Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu

Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef

Alexandru Mihaila - publicist comentator

Bogdan Moisii
redactor de rubrica

Iulius Fagaraseanu
redactor

Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com
WINE & STREET FOOD FESTIVAL



PALATUL PARLAMENTULUI
„INUNDAT” CU VIN

de Tamara T.

Continuare
Aflat la cea de-a treia editie, Festivalul Wine & Street  
Food Festival s-a desfasurat in acelasi ritm anost, desi  
au fost mai multi producatori, cu aceeasi aglomeratie  
de oameni care vin sa ia masa la iarba verde, iar daca  
pot trage si o „betie”, la pretul de 20 de lei, este mai  
mult decat foarte bine.                                                         

Cam acesta este punctul de vedere al importatorilor, al  
producatorilor, dar si al celor care iubesc vinul si vin la  
eveniment pentru a descoperi eventuale noutati sau  
maturari ale vinurilor din anii trecuti, toti stiind ca....”
cine nu are un batran, sa-l cumpere”, dar se lovesc de  
cei care vin si care au modificat nitel aceasta zicala  
in...”cine-l are sa-l.....”.                                                           

Va las pe voi sa adaugati cuvantul final. Sa-l bea, sa-l  
extermine, sa-l...ce vreti voi. Vorbesc de vin...                                     

Ce am remarcat pozitiv la aceasta editie?                     

Doua crame noi, care vor avea un impact destul de  
placut cu vinurile pe care le produc.                                

Este vorba despre Domeniul Bogdan cu vinurile sale  
Bio-Dinamice, excelenta realizare a proprietarului  
Bogdan Mihalcea care a reusit sa „stapaneasca” si sa  
ghideze cele 150 de ha din zona DOC Murfatlar, cu  
ajutorul unui mare enolog international, dl Philippe  
Cambie, din Franta, dar si al unui doctor in agronomie,  
dl. Leonello Anello, din Italia,un agronom convins de  
faptul ca interactiunea universului, fazele lunii si  
perioadele ciclice ale planetelor au efecte benefice atat  
asupra vitei de vie cat si a oamenilor. Trebuie doar sa  
respectam natura si sa tinem cont de ceea ce ne ofera,  
dar si fata de ceea ce pretinde.                                

Apoi am degustat cu placere si vinurile de la crama  
Navigo, tot din zona DOC Murfatlar, care, desi se afla la  
primele vinuri realizate, a obtinut deja cateva premii de  
rasunet cu medalie de aur la Navigo Compas, un   
Chardonnay tipic acestei zone si un Riesling Bio,  
Navigo, ambele vinuri din 2018, deci vinuri tinere  
proaspete care au suscitat papilele degustatorilor. Nu  
trebuie sa ascundem faptul ca aceasta noua crama este  
o „extindere” a deja arhicunoscutei crame JIDVEI.                 

Am mai remarcat vinurile din import, selectionate de  
importatori cu experienta si cu dorinta de a aduce tot  
ce este mai deosebit consumatorului din Romania.                         

Cat de negativ am fost influentata la aceasta editie si  
motivele?                                                           

Fiind unul dintre cele mai importante festivaluri de vin  
din Romania datorita pozitiei sale la PALATUL  
PARLAMENTULUI, a celor 3 (trei) zile de eveniment  
pline de soare, (chiar au fost trei evenimente fara  
probleme din acest punct de vedere..) intr-un oras  
supra aglomerat chiar si in sezon estival, deoarece nu  
toti au bani de concedii si nu toti lucreaza la stat  
pentru a primi tichete de vacanta, este punctul de  
atractie principal in anumite perioade ale anului.                             

Pentru toti cei care doresc sa ia masa la „iarba verde”,  
in curtea Parlamentului se instaureaza un streetfood  
pe cinste, cu preturi de restaurant de 4-5 stele,  
ingrediente de la en-gros, sosuri si cartofi prajiti la  
ordinea zilei, bere si alte bauturi la aceeasi ordine.  
Bani sa ai caci pentru 15 lei intrarea la iarba verde  
parca merita sa poti „scuipa resturile din fundul  
gatlejului” pe iarba parlamentului. Nu ai zi de zi ocazia  
sa faci asta, asa ca, de doua ori pe an, merita din plin  
sa dai 15 lei.                                 

In interiorul Parlamentului, dupa ce platesti alti 20 lei  
si treci de controlul de rigoare, incepe insa o alta  
lume,....o lume a vinurilor, o lume unde cultura si  
fantezia (enologilor desigur) se impletesc placut cu  
savoarea recoltelor de struguri, care adauga corpul,  
parfumurile,  complicatele extrase din terroir-urile de  
bastina si cu totii incearca sa surprinda papilele celor  
care doresc sa le analizeze: iubitorii de  vin, dar.....                   

Dar de-a lungul traseului mergi printre cramele  
dispuse in cele doua sali uriase, inchiriate, amenajate  
putin cam ca la IKEA, adica daca ai intrat esti obligat sa  
mergi intr-o directie, pana la capat, sau sa te  
„tamponezi” cu sute de oameni care au intrat si la fel  
ca tine urmeaza un traseu destul de sinuos, tu fiind cel  
care mergi contra curentului......cu scuze la fiecare  
cinci pasi.Deci nu ai posibilitatea de a iesi din „front”  
nici daca nevoile te incearca....necontenit. Inainte, tot  
inainte! Altfel totul este ok, ordinea si disciplina o  
impun austeritatea locatiei dar si fortele de ordine  
prezente peste tot, lucru de remarcat si de apreciat, iar  
la toate acestea se adauga si organizarea care este  
foarte minutios pusa in practica. Pana aici, felicitari  
organizatorilor.                                 

Sa vedem care este si punctul de vedere al  
producatorilor....!                                                   

A crescut numarul acestora, intrucat spatiu este  
berechet iar vizitatori si....cumparatori sunt pentru  
toate felurile si tipurile de vinuri. Daca din vanzare ti-
ai scos cheltuielile, poti spune ca ti-ai facut o  
publicitate gratuita. Desfaci 10 baxuri pe care le dai la  
degustare si vinzi alte zece din aceleasi vinuri. Este  
deci o promotie de 1+1 dar iti faci o reclama catre sute  
de persoane.            

Nu-i rau, dar seamana a balci.

Este un nivel la care am ramas, sau atat am  
evoluat,sau poate nu putem, nu stim, nu vrem mai  
mult? Ne este frica de ceea ce vom descoperi daca  
depasim o anumita bariera? Cred ca...asa ne place.Nu-
ti convine sa vinzi vinuri de 20-30 de lei sticla si sa  
oferi spre degustare vinuri de 40-60 de lei, tot per  
sticla...deci, nivelul calitativ al vinurilor a scazut de la o  
editie la alta.                           

Cand scade nivelul calitativ al vinurilor desigur ca o  
parte a celor care chiar au ceva de spus in lumea  
vinului, dispar. Nu vor mai fi prezenti. Sau cel mult  
daca se afla in Bucuresti vor face un tur al cramelor, la  
prima ora si se vor feri de imbulzeala celor care vin  
la...consumat vin, ca doar au platit 20 de lei intrarea in  
aceasta zona tabu!                                                              

Stiu, este foarte bine ca exista si asemenea gen de  
evenimente, este foarte bine ca vin oameni noi, care  
iau un altfel de contact cu aceasta bautura, dar parca o  
asemenea cladire, un asemenea oras, un popor care a  
fost printre cele mai vechi civilizatii ale lumii in  
cultura, stiinta si evolutia vinului, merita ceva mai  
mult.                       

Acest eveniment merita niste evenimente colaterale, la  
care cei care si-au dat silinta sa intre in aceasta lume  
fascinanta, sa inteleaga ce este reprezentativ pentru o  
regiune, o crama sau un plai (terroir) sa aiba  
posibilitatea de a-si continua evolutia aceasta culturala  
pe linia nativa a vinului.                                                               

Acest lucru nu se poate realiza cu vinuri de categoria a  
doua sau a treia si nici in spatele acelui consumator  
care intinde mana cu paharul, catre producator,  
spunand:„Pune-l plin ma, ca ma duc afara sa mananc  
un hamburger si cartofi prajiti”. Faza reala....!                              

Producatorul respectiv si-a strans vinurile, roll-up-urile  
si ce mai avea prins stand si a parasit expozitia....!!! O  
asemenea scena nu face altceva decat sa te ajute sa  
intelegi de ce a scazut calitatea vinurilor, ceea ce a  
atras dupa sine calitatea vizitatorilor, de ce este nevoie  
de atata paza, sau cum se poate ruina calitativ un  
brand care ar putea avea un rasunet international.                    

Daca se va continua asa, probabil ca vor trebui cooptate  
si cateva scene cu manele, 2-3 DJ care sa laude  
nelipsitul salam romanesc autentic si cercul unui  
„weekend desavarsit” va putea fi considerat inchis .  
Pentru unii.