Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.6-7 (893-894) Iunie-Iulie 2019
Vinurile Romaniei

De fapt somelier provine,  dupa cate stiu,  dintr-un

 

cuvant francez,  la origine ``saumalier`` acest termen

 

aparand pentru prima data in evul mediu,  atunci insa

 

reprezenta persoana care se ocupa, in principal cu

 

transportul si supravegherea bagajelor in voiajele Curtii

 

Regale din Franta. Iata deci ca suntem departe de

 

termenul utilizat in zilele noastre.


Cu trecerea anilor,  notiunea de somelier se aproprie

 

treptat de cel pe care il definim astazi,  initial apare ca

 

o persoana insarcinata cu intretinerea lenjeriei si a

 

veselei de tot felul,  la servirea meselor,  dar,  ulterior

 

il vedem deja responsabil cu aprovizionarea si

 

supravegherea pivnitelor ceea ce deja reprezinta un pas

 

inainte in inceputurile acestei meserii.


Meseria de Somelier sau sommelier cum spun

 

francezii,  se contureaza in adevaratul sens al

 

cuvantului,  in secolul al XIV- lea,  urmare unei

 

ordonante date de regele Filip V al Frantei,  cand

 

somelierul devine ofiterul insarcinat cu servirea

 

bauturilor la Curtea Regala.Acesta,  pe langa alte

 

obligatii profesionale,  primirea vinurilor si a altor

 

bauturi,  depozitarea,  pregatirea inainte de servit etc, 

 

trebuia sa guste vinul inainte de a fi servit, in fata

 

Majestatii Sale si a altor demnitari invitati la Curte., 

 

existand riscul otravirii,  practica  frecventa in acele

 

timpuri.


Si la noi,  in evul mediu, in Tara Romaneasca si

 

Moldova exista termenul de Paharnic,  titlul dat

 

boierului de la curtea domnitorilor romani,  care avea

 

grija de bautura Domnului,  servindu-l personal pe

 

acesta cu ocazia sarbatorilor , gustand bautura inaintea

 

acestuia,  pentru a se convinge ca nu este otravita. In

 

plus acesta era considerat un mare demnitar,  avand si

 

obligatia sa administreza viile si pivnitele domnesti. Sa

 

ne aducem aminte de celebrul paharnic Ulea din piesa

 

lui Delavrancea 

„Apus de soare”

Deci,  chiar in acele vremuri observam ca somelierul  
nu era un oarecare,  el era selectat cu multa atentie si  
numai intre cei destoinici si care prezentau incredere  
in randul nobilimii.                                                        

A trebuit sa treaca multi ani inainte ca aceasta  
meserie sa devina cea ce astazi  numim cu atat respect   
”sommelier”. Va trebui sa ajungem in secolul XVIII,  
spre sfarsit,  ca sa remarcam ca arta servirii vinului  
incepe sa ia dimensiunea zilelor noastre,  practic odata  
cu aparitia primelor restaurant,  cand vedem  
somelierul trecand la practicarea adevaratei lui  
meserii,  de a sfatui clientul ce vin sa comande,  felul  
de mancare ales, in armonie cu vinul. Ulterior,   
somelierul ajunge sa recomande clientului preparatul  
adecvat vinului pe care acesta din urma il  
doreste.Aceasta implica atat o profunda  cunoastere a  
vinului in evolutia lui cat si ample cunostinte  
gastronomice.

Treptat,  s-a remarcat aparitia,  la inceput in Franta,   
apoi in celelalte tari dezvoltate,  a primelor scoli de  
somelieri cu toata suita de actiuni specifice acestei  
meserii: concursuri,  degustari , ceremonii de premiere  
a celor mai buni somelieri, din care s-au desprins  
adevarate vedete. Meseria de somelier s-a extins rapid  
aproape in toata lumea - ei sunt prezenti in general in  
marile restaurante dar si la multe evenimente,   
receptii,  degustari etc. intr-o tinuta impecabila: costum  
negru,  papion,  manusi si camase alba si cu semnul  
distinctiv al colierului “tastvin” in jurul gatului,   
contribuind,  prin tinuta si prestatia lor,  la prestigiul si  
buna reusita a evenimentului.

Putem spune ca si in Romania,  tara traditional  
producatoare de vin,  istoria somelieriei,  de la Evul  
Mediu pana in prezent,  a avut,  aproximativ acelasi  
parcurs. In Romania sunt inregistrati mai mult de 200  
somelieri,  ceea ce nu este rau,  dar ma intreb cati  
dintre ei sunt devotati acestei frumoase meserii.

Dar despre aceasta,  vorbim poate in numarul viitor.

Craiova 16 mai  2019
Scurta istorie a somelieriei

de Sergio FALESCHINI
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.