Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVIII
nr. 3 (902) Martie 2020
Vinurile Romaniei
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”

Grupul de presa
Anul X
nr. 3 (38)
Martie 2020
Editor general
Constantin DUMITRU

Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini

Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu

Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu

Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef

Alexandru Mihaila - publicist comentator

Bogdan Moisii
redactor de rubrica

Iulius Fagaraseanu
redactor

Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com
Vinul - acompanient,
stimulent dar si produs al artei
Fara tagada, vinul e metafora si simbol, concept si stimulent  
intelectual, nu doar o bautura cu arome, gust si doza potrivita  
de alcool pentru a crea buna dispozitie. Sigur, depinde si cine-l  
bea. Asa cum bine observa Sergio Faleschini, pentru vinuri de  
elita trebuie si consumatori de elita, vinurile aristocratice au  
bautori potriviti. De aceea, vinul nu se bea de sete (in copilaria  
mea, un satean foarte in varsta, ma lamurea ca doar vitele beau,  
oamenii cinstesc), el presupune ritualuri, reactii, tehnici  
aparte, o stiinta chiar o arta de a bea.                                                               
Vinul acompaniaza arta (si nu doar pe cea culinara) si devine el  
insusi, prin productie dar si prin consum, o arta. Producatorii,  
negustorii de vin, creatorii si managerii de restaurante si  
baruri, profesionistii legati direct de consumul vinului, cum  
sunt sommelierii, bucatarii de clasa care folosesc direct vinul  
cand gatesc dar stiu sa recomande vinurile adecvate creatiilor  
lor deopotriva culinare si artistice, dar si specialistii in  
enoturism si atatia altii implicati in organizarea de evenimente  
etc. etc stiu sau ar trebui sa stie, simt sau ar trebui sa simta  
dimensiunea artistica a profesiunilor lor.                                                        
Voi prezenta in aceste pagini, pe scurt, cateva franturi din  
demersurile pur si simplu artistice ale unor producatori si  
negustori de vinuri - doar ca un inceput pentru demersuri mai  
ample si punctuale ale publicatiei noastre. O sa si ilustrez acest  
grupaj cu cateva imagini de la evenimente semnificative, multe  
gandite se Sergio Faleschini care a dat companiei Vinarte si  
numele si renumele. Si vinul e o dimensiune a Romaniei  
Magice, deci nu-mi fac decat datoria.                                                   

VINARTE - nume predestinat
Practic, de mai bine de un deceniu publicatiile noastre  
relateaza aproape toate intamplarile (multe si semnificative)  
care pentru diplomatul Sergio Faleschini, creatorul si  
producatorul unor vinuri cu adevarat de elita consacra o atentie  
aparte acordata artei. E vorba de adevaratul festival „Floare de  
toamna” care, sarbatorind vinul nou, ofera, in spatii  
aristocratice, spectacole de teatru si muzicale, expozitii de arta,   
de intalnirile marilor artisti cu iubitorii de vin, arta si cultura de  
la Castel Bolovanu - Samburesti, de lansarile de carte,  
evenimentele culturale de la Academia Romana, Ateneul  
Roman, Filarmonica Romana, Teatrul National Bucuresti,  
aproape toate expozitiile semnificative de arta de la Palatul  
Cotroceni si galeriile de arta reprezentative din toata tara.










AVINCIS - rafinament si viziune
Construit in jurul unui secular conac mostenit de familia Stoica  
la Dragasani, in vecinatatea Casei Isarescu si a Cramei Stirbey,  
ansamblul Avincis (crama moderna, hotel, piscina, spatii  
complexe pentru turism) organizeaza manifestari artistice de  
mare tinuta (spectacole, lansari de carte, degustari rafinate).  
Sigur, AVINCIS e prezent si in Bucuresti de la Palatul Cotroceni  
la Muzeul Satului ca organizator sau partener al unor  
manifestari artistice cu adevarat de nivel european.








Nu e deloc intamplator ca AVINCIS si VINARTE se intalnesc  
adesea. Fiind performante, construind si lansand vinuri cu  
adevarat de elita, cele doua companii sunt aliate natural pentru  
performanta reala si impotriva prostului gust.
Domeniile Ostrov - Re-nasterea mitului
Reluarea, cu acuratete, a unor traditii care repun vinul in  
pozitia sa magica, gratie si rafinamentului unei adevarate  
doamne care conduce compania, asigura Domeniilor Ostrov un  
plus de atractie dincolo de calitatea incontestabila a unor vinuri  
inteligent imblanzite fara ca energia unei aciditati initiale sa fie  
inutil eliminata. Aproape lunar, au loc evenimente artistice  
absolut remarcabile.
Restaurantul-conac Casa cu Nuci
Caius Clipcea, acompaniat si de sotia sa a carei sensibilitate  
artistica e indiscutabila, face ca un restaurant ce putea sa fie ca  
atatea altele, sa devina treptat o stare de spirit. Artei culinare  
asociate cu oferta selectiva a unor vinuri si alte bauturi de  
calitate i se adauga o suita de evenimente dedicate clientelei  
stabile. Aproape fiecare duminica inseamna un branch special  
care ofera, la preturi incredibil de amicale (de aceea, daca vrei  
sa gasesti un loc e bine sa faci o rezervare) mancaruri specifice  
diverselor zone (mediteraneana, ruseasca, israeliana, germana,  
frantuzeasca, italiana, greceasca etc). Evident, artisti (cintareti,  
dansatori etc) ofera acompaniamentul potrivit zonei.  
Restaurantul-conac gazduieste si Galeria de arta Romania  
Magica despre care scriem mereu si multe reuniuni speciale,  
inclusiv pe cele boieresti initiate de grupul Top Business.
1000 de chipuri
E Wine Bar, plasat intr-o vila boiereasca. Ofera vinuri de clasa,  
cele proprii dar si toate vinurile aristoccratice romanesti si,  
desigur, si de import. Razvan Adam si echipa sa stiu sa ofere  
clientilor, multi tineri, dar initiati, exact ce trebuie. Sunt si  
reuniuni, evenimente, gazdele au toate mijloacele pentru mici  
spectacole muzicale. Sfarsitul acestei primaveri  va insemna si  
debutul Galeriei de arta Paradox care va fi organizata impreuna  
cu Top Business si Galeria de Arta C Piliuta a lui Mihai Precup.  
Elevii si studentii scolilor de arta, dar si tineri artisti plastici din  
provincie vor avea posibilitatea sa aibe un prim contact cu  
publicul avizat bucurestean. De aici, unii vor ajunge la  
„Romania Magica”, la Bruxelles etc. Dar debutul e important,  
mai ales ca e vorba de profesionalism si inteligenta. Galeriei i se  
spune Paradox pentru ca e vorba de artisti deopotriva putin  
cunoscuti si foarte valorosi. Cine trece Paradoxul, a trecut  
Rubiconul!
Pagini incropite provocator de Constantin DUMITRU

N.A. Am reprodus doar partial un text mai vechi dar actual.  
Diplomatul Sergio Faleschini a fost smecherit de un actionar  
care gandeste Vinarte doar ca pe o afacere, Galeria Paradox nu  
s-a mai facut la Wine Bar 1000 chipuri, dar mai e timp.
Va trebui sa regandim acest univers dupa ce scapam de  
obsesiile coronavirus. Degustarile de vinuri ar fi nitel  
psihopatologice daca s-ar face pe internet sau la telefon. Asa  
cum ar fi mangaierile la distanta. Gustatul, mirositul, pipaitul  
etc prezinta riscuri la virus. Viata, in general,  e periculoasa  
daca o traiesti.
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Eminescu iubea vinul,
acordandu-i un rol
simbolic in destinul
Romaniei


Fiarba vinu-n cupe, spumege pocalul,

Daca fiii-ti mandri aste le nutresc;

Caci ramane stanca, desi moare valul,

Dulce Romanie, asta ti-o doresc.

(Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie)


Cele mai scumpe sticle de
vin vandute in 2019

Cele mai scumpe sticle de vin vandute

in 2019 nu sunt nici italienesti, nici

frantuzesti, ci maghiare. Cele 20 de

sticle pretioase care alcatuiesc colectia

exclusivista ''Essencia'' a marcii Royal

Tokaji au costat 35.000 de euro fiecare,

pretul  fiind determinat de o serie de

factori, printre care si existenta unui

tip de ''mucegai nobil'' care ii defineste

aroma inconfundabila.

(Cornelia Stanciu)