Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.3 (890) Martie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Vinurile Romaniei
Renasterea viticulturii romanesti

de Sergio FALESCHINI

Informatiile relativ reduse despre istoria viticulturii romanesti nu prea ne lasa mari sanse pentru a

 

descoperi cum a evoluat la noi aceasta ramura importanta a agriculturii. Daca vorbim de renasterea

 

viticulturii romenesti,cred ca este important sa stim ceva despre cum si cand ea s-a nascut si, in

 

special, cum a evoluat pana in zilele noastre. Cert este ca existenta vitei de vie si implicit a vinului pe

 

meleagurile mioritice se pierde in negura timpurilor. Ne-o demonstreaza descoperirile arheologice, ne-o

 

spun istoricii etc.                                                                                                                           

 


In scoala am invatat despre regele Burebista remarcat prin decizia luata de a defrisa toate viile, chiar

 

daca a fost asa, cred ca decizia lui a fost respectata numai in parte, viile s-au redus ca suprafata dar in

 

mod cert nu au disparut; cum sa desparti taranul de o indeletnicire atat de legata de existenta lui ca si

 

cultivarea graului? Romanii au batut, in timpul lui Traian, moneda cu vinul Dacia Felix. Ulterior, o alta

 

moneda aflata in original la un muzeu din Londra si a carei copie o am si eu ,infatiseaza o femeie si doi

 

copii, fiecare avand in mana un spic de grau si un strugure, principalul simbol de  bogatie al Daciei.


Mai bine de un mileniu, pe meleagurile romanesti a continuat cultivarea vitei de vie, existand

 

numeroase date despre consumul de vin in principalele regiuni viticole - Dobrogea,Tara Romaneasca,

 

Translivania si Moldova.


La sfarsitul secolului al 19-lea, a fost semnalata si in tara noastra filoxera, care a distrus tot ce

 

insemna vita de vie autohtona. De atunci se poate spune ca s-a trecut la cultivarea soiurilor hibride,

 

rezistente dar, din pacate, slabe pentru calitatea vinului. Aceste soiuri fara nume mai ocupa si in

 

prezent o suprafata considerabila din podgoriile romanesti, in special in gospodariile taranilor. Poate ca,

 

din aceste motive, unele specii de vita romaneasca au disparut, iar pe vremea comunistilor s-au preferat

 

aceste soiuri hibride, puternice si cu mare randament, determinand o productie mare la hectar, putand

 

face fata  contractelor de export cu URSS. Atunci, prin anii 80, Romania reprezenta al 6-lea producator

 

mondial dar, din pacate, in detrimentul calitatii, realitate de pe urma careia imaginea vinului romanesc

 

sufera si in prezent.


Acum 20 de ani, intram intr-o etapa in care deja alte tari produaatoare precum Chile, Argentina,

 

Australia, Africa de Sud, necunoscute pana atunci, printr-o politica de marketing bine gandita si

 

sustinuta de statele  respective, au reusit sa-si impuna vinul pe aproape toate pietele din lume,

 

respective SUA, China, Anglia, Franta,  Germania etc., tari pentru care noi, la nivelul calitatii vinului,

 

nu eram inca pregatiti.


Primele semnale ale renasterii vinului romanesc au aparut la sfarsitul anilor 90`meritul apartinand

 

unui francez caruia , din respect si recunostiinta, ii citez numele, Guy de Poix - cel care a venit primul

 

in Romania determinat fiind sa produca vin de calitate. Era un personaj cu multe relatii in spatiul

 

european, fiind si producator de vinuri in Corsica, cu multa experienta in acest domeniu, s-a indragostit

 

de tara si de podgoriile romanesti si a fost un adevarat vector de opinie pentru strainii care erau inca

 

sceptici de a investi in acest sector.                                                                                

 


A produs primele vinuri romanesti de calitate, remarcandu-se imediat pe piata romaneasca si 

 

strainatate. Chiar eu, impreuna cu un grup de italieni si francezi, i-am urmat exemplul, investind in

 

podgoriile romanesti, urmand exemplul  celui care a produs primul vin de mare calitate dupa 1989. 

 


Acesta a fost inceputul, in anii urmatori au aparut zeci de producatori straini si autohtoni, care,

 

plantand soiuri nobile straine si romanesti, pe un pamant sfintit de Dumnezeu si investind in cele mai

 

noi cuceriri ale tehnologiei modern, atat in agricultura cat si in vinificatie, reusesc sa produca vinuri de

 

mare calitate.


Astazi putem spune , chiar daca am cazut de pe locul 6 pe locul 12  in lume, ca am inceput sa producem

 

vinuri de calitate , in special in randul podgorenilor mici si mijlocii cu care vom putea schimba in curand

 

imaginea vinului romanesc in lume.


Eu asta mi-o doresc.