Degustari de vin on line
dar cu paharul in mana

Bautura e concreta,
socializarea e la distanta
În ultimul timp suntem martorii unei epidemii catastrofale pentru toată omenirea și lăsând deoparte tot ceea ce se vehiculează, precum că sunt interese politice, financiare, reglări de conturi, dorințe egoiste de supremație și câte și mai câte, ceea ce am văzut mi-a schimbat radical părerea despre poporul din care fac parte. Despre țara pentru care am părăsit occidentul cu încrederea că aportul meu, după ce am fugit de sub regimul comunist si am invatat in Occident, poate susține, la intoiarcerea acasa, ca o firavă ață de păianjen, deci printr-un mic aport, o ideologie nouă, democratică bazată pe respect și egalitate în drepturi.

Ciuma neagră, variola, holera și gripa spaniolă sunt doar niște ucigași invizibili, aliați în lupta contra virusului cel mai nociv care există: OMUL.

Nu mai suntem cei care, atunci când se întâmplau asemenea nenorociri, își întindeau o mână de ajutor, chiar prin faptul că se evitau, pentru a nu te molipsi. Astăzi, diversi te scuipă și îți strănută în față, nu pentru că îți doresc răul ci pentru că nu mai au acei neuroni care să le indice comportamentul corect. Pentru că au intrat în panică, iar panica pornește și de la lipsa de cultură, de educație contra cataclismelor naturale, de adevărat patriotism prin care înțelegi importanța perpetuării speciei umane. Globalizarea a luat tot ce era uman în unii dintre noi și a dat un frumos „delete” creierelor îndoctrinate de „Ajutorul social” și de salariul de bugetar, care nu pot să concretizeze că, peste 4 ani, vor fi doar o masă de manevră și vor căpăta alți doi mici și-o bere, la un grătar cu dom’ Primar și o mărire de 10 lei la ajutorul de „stat”. Iar în spatele acestor manevre  ei vor închide spitale, școli, producția privată.


Iată și motivul pentru care noi, iubitorii de vin, ne-am decis să facem tot ce-i posibil pentru a continua prin ceea ce știm să facem; să bucurăm oamenii cu licoarea lui Bachus prin intermediul eternului eter Am început prin a degusta și a posta impresiile pe rețelele de socializare iar curiozitatea iubitorilor de vin nu a întârziat să se manifeste, lucru care ne-a convins că trebuie să o facem împreună. Având toți același vin în pahar.

1). - Programul, început de un coleg sommelier din Cluj, membru al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, a atras în câteva minute iubitorii de vin și „sold out”-ul locurilor a sosit imediat. Producătorul ales a fost ZAIG, o nouă cramă din zona Lechința care își dorește readucerea în actualitate și în fața iubitorilor de vin, vechea tradiție a zonei unde existau peste 2000 de ha de vie.

Zis și făcut. Cum funcționează? Fiecare înscris primește acasă mostre, de 200 ml din 5-6 probe cu vin. Acasă vor fi orânduite, răcite și pregătite pentru degustare de fiecare în parte. În ziua și la ora prestabilită, fiecare deschide PC-ul propriu și intră pe platforma nou creată de Google special pentru a da posibilitatea ca până la 100 de persoane să poată accesa instant, la un video chat, cu colegii.

O inițiativă care sperăm să fie preluată și de alte grupuri.

2). - Cursurile, cu amatorii sau cu profesioniștii au luat și ele calea infinitului eter, iar Federația noastră, prin Școala Europeană de Sommelieri pe care o reprezentăm în România, propune cursuri de sommelier, on line, în trei limbi diferite, tuturor celor care doresc să se afirme și să-și reprofileze munca. Cursurile sunt  cum spuneam, on line, înveți, accesezi platforma cu întrebări tip grilă și dacă răspunzi corect la toate întrebările poți trece la nivelul următor. Terminate cele trei niveluri de pregătire, poți să te înscrii la examenul final, teorie și practică pe care-l vei susține în fața unei comisii de experți după terminarea pandemiei. Cursurile sunt destul de complexe și nu credem că va termina cineva înainte, iar dacă va fi așa vom oferi o sticlă de vin cursanților care vor reuși, pentru o dulce așteptare a momentului primirii mult râvnitului Tass du Vin.
Marian TIMOFTI
VINUL LUNII

Degustând pentru postările de zi cu zi, ajung la o cutie uitată prin beci, cu vinuri românești selecționate, iar la deschiderea ei văd o sticlă care credeam că, uitată fiind, și-a depășit de mult perioada optimă de viață. VINARTE - CABERNET SAUVIGNON - SOARE - 2006.

Nu știu dacă prin cuvinte voi reuși să exprim ceea ce am simțit degustând acel vin. Știu că aproape am plâns. Am deschis-o, mi-am turnat în pahar și am mirosit, am degustat vinul din acea sticlă „sărăcăcioasă”, sticlă ușoară, de vin de consum în care nu s-au investit prea mulți bani. Dopul în schimb impecabil, de calitate.

Culoarea, roșu grena deschis, cu bord cărămiziu deschis și vagi urme violacee care împreună cu celelalte elemente pe care le voi descrie, îi acordă încă destui ani de viață, 4-5, dar buni.

Un Cabernet care aducea a mușchi de copac, a pământ reavăn. Miros mai atent și anumite note de ciuperci de pădure, de frunze umede, de frunze de tutun uscate, încep să apară.

De la prima gură pe care am luat-o am rămas fără cuvinte câteva secunde bune.  Mi-am spus că trebuie să-l las să se mai deschidă. Apoi....am găsit cea mai expresivă notă de Cabernet Sauvignon pe care am întâlnit-o în România până acum. Părere personală. Nas tipic, verde încă, decis, o complexitate de o eleganță deosebită, parfumul pământului după ploaie, plin cu rugi de fructe proaspete, coacăze negre, afine, mure, dar ceea ce m-a impresionat a fost intensitatea și persistența acestor parfumuri, claritatea lor.

Gustativ m- a surprins textura omogenă, echilibrul, aromele intense fără a fi agresive, taninuri prezente, domoale, ferme, rotunjite de evoluția la sticlă. Persistența lungă și elegantă, la un alcool de 12,7 %, care susține o structură fermă și elegantă, ca de balerină plină de fibră....

Sincer spun că nu am întâlnit până acum în România, ca niște struguri fermentați să atingă un asemenea har.

Mi-am adus aminte de ceea ce am scris acum câteva luni despre OMUL care a dat naștere acestui brand și care a pus cu siguranță suflet în tot ceea ce a făcut la Vinarte: SergioFaleschini.

Spuneam atunci că de la această cramă nu vom mai bea acele  vinuri cu tipicitate de terroir, cu personalitate; acum sunt convins. 

Nu cred că-l pot numi un vin strălucitor, nici de 100 de puncte Parker, dar acest vin are acel gust de.... diferit de toate celelalte. Un gust aparte, de zonă, de terroir și de o mână de meșter. Nu ai cum să-ți dai seama cum va deveni un vin dacă nu ai răbdare să-l aștepți să se deconspire. Se pare că l-am prins în „toane bune”, iar eu, unul căruia-i place să se creadă rutinat, l-am lăsat să spună tot ceea ce avea pe suflet. L-am stors...... .

Felicitări Iustin Urucu și tuturor celor care au contribuit la realizarea lui.

Mulțumesc pentru ocazia oferită de a degusta acest mic „pas înainte” al enologiei românești. Sper ca cineva să-și fi notat toate caracteristicile anului, sper să mai existe analizele mustului, traseul tehnologic, etc. Nu se știe când va reveni o asemenea ocazie.
  citeste:

Turismul enologic
oprit de cel bacteriologic

Editor general
Constantin DUMITRU

Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini

Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu

Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu

Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef

Alexandru Mihaila - publicist comentator

Bogdan Moisii
redactor de rubrica

Iulius Fagaraseanu
redactor

Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”

Grupul de presa
Anul X
nr. 4 (39)
Aprilie 2020

Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!