Până mai ieri ne ocupam de organizarea vizitelor la crame prin podgoriile României, de cursuri pentru amatorii de vin sau chiar pentru profesioniștii din domeniul HORECA, mai organizam degustări de vinuri în diferite locații iar la serile de asociere cu preparatele culinare reușeam să facem „sold out” imediat după anunț. Ce vremuri....

Astăzi sunt momente grele, dificile, aproape imposibil de coordonat nu numai de către noi ci și de către cei care  ne conduc.  Sunt zile pe care ni le vom aminti pentru mult, mult  timp, alții nu le vor uita niciodată.

Când se va termina nebunia cu acest Corona Virus cred că vom fi mai buni, mai culți, ne vom respecta mai mult pe noi, pe cei din jurul nostru și mai ales natura.

Cineva spunea că suntem creați din iubire și iubirea apropie sufletele, dar în „viteza pe care ne-o luasem” aflându-ne în secolul douăzeci și unu al ființelor umane, totul era bine drămuit, oră de oră, minut de minut. Munca, obligațiile familiale, traiul de zi cu zi, repausul, totul programat pentru a acumula mai mult, pentru a agonisi chiar dacă nu ai nevoie, pentru a cheltui crezând că în acest mod vei reuși să  recuperezi timp pentru a câștiga ceva în plus pe care să-l cheltui, pe altceva, etc etc. Această pandemie ne-a adus aminte că ne este„DOR”, cu litere mari, de viață, de oameni frumoși, de pâinea pe care ne-o pregătea bunica sau mama,în casă, pe care acum ne-o facem noi respectând restricția de a ieși, de o vacanță frumoasă. Sărbătorile Pascale le vom petrece acasă dar singuri, nu ne vom putea vedea nepoții, copii, vom ciocni probabil ouăle roșii de ecranul computerelor unde ne vom transmite și urările cu cei dragi.

Acum ne-am dat seama că banii nu mai sunt o prioritate, că serviciul este necesar dar cu limitele normale, cele decretate în vremurile când globalizarea era necunoscută iar sănătatea, respectul și școala erau respectate. Cu prioritate.

Acum ne-am dat seama că planeta, această sferă care se rotește de milioane de ani prin univers, aproape că nu ne mai poate suporta.....ca specie. Ne trimite anumite semnale pe care nu vrem să le vedem, vom relua activitățile, noi fiind „cei mai importanți viruși” imediat ce va trece și acest avertisment. Este în firea noastră, a oamenilor. Apoi, cândva vom primi un alt avertisment, mai mult sau mai puțin grav, dar până atunci vom încerca, fiecare din „bârlogul” lui, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru cei care se află acum în impas; medici, oameni cu probleme, familii îndoliate, despărțite, bătrâni care nu mai au nici un sprijin.

Lumea vinului a demonstrat coeziune în acțiunile ei, empatie și dorința de a susține eforturile în lupta cu această pandemie. Un foarte frumos proiect a fost pus la cale de VINUL.RO, revistă care a propus și sloganul „ FACEM BINE ȘI NE FACEM BINE” prin instaurarea unui proiect de donații, către anumite asociații care se ocupă de spitale și case de ajutor, „achiziționând” vinuri.....
Tamara TIMOFTI
Turismul enologic
oprit de cel virusologic
Practic faci o donație către un spital, trimiți dovada plății către beneficiar și ai acces la un magazin virtual de vinuri de unde-ți alegi vinuri de valoarea donată. Producătorii îți vor trimite acele vinuri la domiciliu.

Faci bine, și-ți faci bine, cu un click.
Alți producători au decis să facă donații individuale și nominalizăm aici Compania COTNARI, care a dat startul acestor donații, apoi RECAȘ, Asociația Producătorilor din Dealu Mare, cea care a dat curs proiectului cu magazinul virtual și mulți alții.

Lumea vinului nu s-a oprit.

Nu, nu mai este ce-a fost dar funcționează non stop. Poți comanda vinurile direct de la cramă, de la vinoteci de la distribuitori, de multe ori fără a achita transportul, se mișcă astfel economia.

Ne-am dori ca aceste lucruri să fie difuzate, să se publice mai mult pentru a ne sensibiliza prin îndemnul de a consuma vin românesc și chiar să distribuim imagini, pe rețelele de socializare, cu vinul ales.

În loc de vizite la crame efectuăm vizite virtuale, grație  videoclipurilor realizate sau puse la dispoziție de către producători, sommelierii au început degustări on-line profitând de noua aplicație Zoom, iar producătorii trimit acasă la amatori mostre cu câte 200 ml de vin, apoi se decide ziua și ora când se vor conecta toți pe internet.

Încep în curând cursurile pe internet, cu ȘCOALA EUROPEANĂ DE SOMMELIERI, pentru care se pregătește un program ce va putea fi susținut și după această pandemie. Totul on-line. Viața noastră s-a modificat și va continua să se modifice, sperăm în bine atât pentru noi cât și pentru industrie.
  citeste:

Degustari de vin on line
dar cu paharul in mana

Bautura
e concreta,
socializarea
e la distanta

Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!