13 martie 2024
România nu va mai plăti despăgubiri uriașe (se vorbea chiar de peste 6 miliarde nu doar de 2 miliarde dolari) în schimb canadienii urmează să achite României cheltuielile de judecată de cca1,5 milioane de dolari.
Este o reacție corectă a celor care au judecat dar e și meritul echipei de avocați care a reprezentat România la Washington, în special al Crenguței Leaua care are un doctorat la Universitatea din București, a finalizat program de educație executivă la Universitatea Harvard și program de educație continuă blockchain și criptomonede la London School of Economics. Crenguța Leaua este profesor universitar asociat invitat la Facultatea de Drept a Universității din București, predă Arbitraj Comparat Internațional și Arbitraj în Construcții și este profesor asociat de Dreptul Afacerilor și Dreptul UE la Universitatea de Științe Economice din București. Ea a fost studentă invitată la Columbia Law School din New York și a fost invitată la prelegeri pe teme legate de arbitraj de către profesori sau asociații de arbitraj ale studenților la o serie de universități, inclusiv Science Po, Georgetown University, Columbia University, Washburn University, felicitări.
Am evitat să scriem despre scandalul Roșia Montana exact pentru că era scandal. Si întrucât speram că România nu va pierde procesul de la Washington pentru că niște șmecheri din Canada (fiind și români în grup), asociați cu șmecheri de București, s-au gândit cum să ciordească sume uriașe de la statul român.Roșia Montana e un exemplu. Să vedem ce facem cu gazele din Marea Neagră, cu băncile căpușe din Austria, cu alte firme din Austria care au înfulecat domenii vitale din energia și industra românească. Mai sunt și alții, dar austriecii ne sunt foarte dragi din motive de Schengen.
Vom oferi o prezentare mai amplă a avocatei românce victorioase și vom aborda, cum am mai facut și cu mulți ani în urmă, perspectivele dezvoltării unui turism performant la Roșia Montana. Inclusiv prin rămășițele mineritului pentru aur care pot fi ținte excepționale. La urma urmei, nu va fi prea costisitor sa mergi, să bei, să mănânci și chiar să dormi acolo de unde se scotea aur. Si unde se poate vinde bine și povestea celor care n-au reușit să înfulece miliardele de dolari. Să le dăm posibilitatea să fie ghizi turistici, să câștige doar milioane de dolari, să plătească cheltuielile de judecata de 1,5 milioanbe de dolari, să mai plătească și impozite de vreun million de dolari si sa le rămână și lor vreo două milioane. Compania turistică Gabriel Resources poate fi un success. Un success paradoxal - al eșecului.
Dinu CODREANU
Crenguța Leaua, un reper pentru “Români care reușesc”, a mai câștigat peste 3 miliarde dolari pentru România
România a câștigat procesul intentat de Gabriel Resources !
O șansă reală pentru Gabriel Resources:
să câștige cinstit din turismul eșecului
14 martie 2024
Prof univ dr Crenguța Leaua, născută la Tg Mureș, e lidera echipei care a câștigat pentru România procesul de miliarde cu Gabriel Resources.
Crenguta Leaua a absolvit trei facultăţi: Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga Sibiu (1997). Din 1996, este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti. A mai studiat la Universitatea Harvard - JFK School of Government si la The London School of Economics and Political Sciences. Este director al The Swiss Institute for Alternative Thinking și membru al Board of Directors la Silicon Valley Arbitration & Mediation Center.
Crenguța Leaua a fondat in 2005 casa de avocatura „Leaua Damcali Deaconu Păunescu - LDDP”, care are sediul în București și se clasează în GAR 100 ca o firmă de arbitraj de nivel mondial, mulți dintre avocații săi fiind clasați ca specialiști de top în arbitraj comercial și investițional.
Alte domenii de expertiză: dreptul fiscal, dreptul construcțiilor, dreptul tehnologiei, energia și resursele naturale, dreptul mediului, dreptul aviației, dreptul comercial și dreptul administrativ.
Procesul Rosia Montana a fost castigat, in consorţiu cu casa de avocatura LALIVE - Geneva. Avocatul Crenguţa Leaua are experienţă vastă în arbitraje internaţionale, până la procesul „Rosia Montană” câştigând împreună cu LALIVE cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţioanle, în valoare totală de peste 3 mld $ Aceste procese au fost:
1. Dosarul Rompetrol de la ICSID - cu un litigiu de 139 mil. dolari plus dobânzi,
2. Dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 mil. euro, plus dobândă,
3. Dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 mld. de euro,
4. Dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID,
5. Dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 mil. dolari plus dobânzi.
Crenguța Leaua este fiica profesorilor universitari Vasile și Codruța Boloș de la UPM Târgu Mureș. Codruța Boloș este la rândul sau, fiica avocatului Ioan Albu și nepoata prof. univ. dr. Ioan Albu de la UBB Cluj Napoca. În 2015 a devenit primul vicepreședinte din Europa de Est (in afara de Rusia) al Curtii Internationale de Arbitraj. Este căsătorită cu cmdr Alexandru Cezar Leaua, jurnalist militar și director din 2017 al Agenției Media a Armatei.
(RCR)